Apoteket är branschens mest hållbara varumärke

Apoteket har utsetts till apoteksbranschens mest hållbara varumärke. Utmärkelsen baseras på undersökningen Sustainable Brand Index, där 29 000 konsumenter har fått tycka till om 432 varumärken.

Sedan Sustainable Brand Index började ranka apotek har Apoteket varit etta i branschen och har även vid tre tillfällen toppat totalistan över de varumärken som svenska konsumenter uppfattar som mest hållbara.  

Vi är stolta och glada över utmärkelsen och ser den som ett kvitto på att svenska folket uppskattar våra satsningar på en hållbar hälsa för både människor och planet.

Vi arbetar för ett liv i hälsa varje dag

Varje dag hjälper Apotekets medarbetare svenska folket att få rätt läkemedel och ger kloka råd om hur de ska användas på rätt sätt. För att minska risken för att läkemedel spolas ned i avloppet anordnar Apoteket Sveriges största läkemedelsinsamling och ger bonuspoäng till de kunder som lämnar in läkemedel till oss. Nu testar vi dessutom att återvinna plasthylsorna till inhalatorer tillsammans med AstraZeneca, Tamro och Remondis.

Minskade utsläpp tillsammans med våra leverantörer

Vi ska halvera våra utsläpp från energianvändning och varutransporter till 2030, i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål. Till 2027 siktar vi på att 70 procent av våra leverantörer ha satt Science Based Targets. Alla anslutna inkluderas i Apotekets gröna lista. Tillsammans skapar vi ringar på vattnet och sänker utsläppen i värdekedjan.

Välvald - apotekens krav på ansvarsfull läkemedelstillverkning

Välvald är apotekens symbol som guidar till receptfria läkemedel som lever upp till branschens kriterier. Vi tror att samarbete - även med våra konkurrenter - är nödvändigt för att kunna åstadkomma stora förändringar. Läs mer om vårt banbrytande arbete.

Om Sustainable Brand Index

Sustainable Brand Index är Europas största varumärkesstudie om hållbarhet och har genomförts årligen sedan 2011. I Sverige intervjuades 29 000 respondenter och 432 varumärken på den svenska marknaden bedömdes. Intervjuerna genomfördes mellan november 2023 och februari 2024 och resultatet är statistiskt säkerställt.
Ta del av hela undersökningen här.  

Du har väl inte missat Apotekets Hållbarhetsblogg? 

Apotekets e-handelslager med en av Sveriges största solcellsanläggningar är i drift, dubbla bonuspoäng för miljön och projekt för att samla in och återvinna plasthylsorna till inhalatorer. I vår hållbarhetsblogg kan du ta del av aktuella nyheter och intressant information om vårt arbete mot en hälsosam planet bestående av hälsosamma människor.