Vaccination

Vaccinera dig säkert och tryggt med Apoteket tillsammans med Doktor24. Här kan du hitta information och vaccinera dig mot TBE, bältros, HPV, influensa, pneumokocker, grundskydd, vattkoppor och med resevaccin.

ny.jpg

TBE

TBE står för fästingburen hjärninflammation och orsakas av virus som sprids från fästingar. De flesta som smittas får lindriga symptom men en tredjedel får allvarliga sjukdomar som hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. Det finns inget botemedel mot TBE men vaccin ger ett gott skydd.

Bältros

Cirka 99% av alla över 50 år har någon gång haft vattkoppor. Viruset från vattkoppor ligger därefter vilande kvar i ryggmärgens nervceller. Om viruset re-aktiveras så vandrar det utmed nervbanorna mot hudytan och orsakar smärta och blåsor.

 

HPV (Humant papillomvirus)

Humant papillomvirus (HPV) orsakar 98% av alla fall av livmoderhalscancer och kan också orsaka andra cancerformer och könsvårtor. Nästan alla blir någon gång smittade av HPV. Genom att vaccinera dig får du ett bra skydd. Vaccination mot HPV ska helst tas innan den sexuella debuten, men ger ett bra skydd även om du redan är sexuellt aktiv.

Vaccination mot HPV ingår numera barnvaccinationsprogrammet och erbjuds i årskurs 5. För kvinnor och män äldre än 18 år samt till pojkar födda före 2009 som inte omfattas av vaccinationsprogrammet erbjuder Doktor24 vaccination mot HPV på Apoteket.

Boka tid eller kom på drop in i mån av tid.

Resevaccination

När du reser utomlands kan du utsättas för bakterier och virus som är ovanliga i Sverige och som du inte är van vid. Därför är det bra att ta reda på om du behöver vaccinera dig innan din utlandsresa.

 

Hos oss kan du vaccinera dig mot:

 • Hepatit A
 • Hepatit B
 • Japansk Encefalit
 • Kolera/turistdiarré
 • Tyfoid
 • Meningokock ACWY
 • Meningokock B
 • Mässling, påssjuka, röda hund

Grundskydd

Genom det nationella vaccinationsprogrammet i Sverige vaccineras du mot flera sjukdomar. Vaccinationerna ger dig ett så kallat grundskydd. För några av sjukdomarna håller skyddet livet ut, men för att behålla skyddet mot stelkramp, kikhosta och difteri behöver du ta en påfyllnadsdos efter 20 år.

Pneumokocker

Pneumokocker-bakterier är en vanlig orsak till luftvägsinfektioner som lunginflammation, bihåleinflammation och öroninflammation. Är du 65+ eller tillhör en riskgrupp rekommenderas du att vaccinera dig mot pneumokocker.

I flera regioner är vaccinationen kostnadsfri för dig som är 65+ eller tillhör en riskgrupp.

Influensa

Under vinterhalvåret ökar spridningen av influensan. Vaccinera dig mot säsongens influensan hos Doktor24 på Apoteket. Vaccinera dig tidigt under vaccinationssäsongen för att ha ett skydd från start.

Då kan du vaccinera dig:

65+ och riskgrupper
Du som är 65+ eller tillhör en riskgrupp kan vaccinera dig mot influensa redan tidigt i november. I flera regioner är vaccinationen kostnadsfri för dig som är 65+ eller tillhör en riskgrupp.

18+
Du som är 18 år eller äldre och inte tillhör en riskgrupp kan vaccinera dig mot influensa för att minska risken att bli sjuk. Vaccination för den här åldersgruppen startar normalt i december. 

Hur går det till? 

 1. Hitta ditt närmaste apotek här och boka en tid som passar dig. I mån av tid erbjuds även drop-in.  
 2. Innan besöket kan du fylla i en hälsodeklaration för alla som ska vaccinera sig. 
 3. Se till att komma i tid till besöket. Doktor24:s sköterska hämtar dig när det är din tur.  

Att tänka på innan besöket 

Inför ditt besök behöver du fylla i en hälsodeklaration, om du ska vaccinera dina barn måste även du fylla i en för deras räkning. Om du bor i Stockholm och ska vaccinera dig mot influensavaccinet så fyller du i en särskild hälsodeklaration på plats. Om det gäller ett annat vaccin eller inte är i Stockholm kan du klicka här för att komma till hälsodeklarationen. 

Pris 

Fullständig prislista hittar du här. 

Medlemsförmån 

Nej