Frågor och svar om DosPac

Apoteket DosPac gör det enklare och säkrare för dig som tar läkemedel dagligen att ta din medicin. Du slipper oroa dig för att dosera fel och påsarna är lätta att ta med sig.

Vad är DosPac?

DosPac är en ny tjänst där vi på Apoteket paketerar alla dina mediciner åt dig. Du får dem i små plastpåsar märkta med läkemedlets namn samt datum och tid då du ska ta dem. Du får alltså en DosPac-påse för varje tillfälle, exempelvis en påse för morgonen och en för kvällen om det är så du tar dina mediciner idag. Smidigt och enkelt.

För vem passar DosPac?

DosPac förenklar livet för dig som använder läkemedel dagligen och kanske har svårt att komma ihåg hur och när dina mediciner ska tas. Att få sina mediciner dosförpackade innebär att vi på Apoteket organiserar dina mediciner åt dig så att du slipper lägga tid på det. Med hjälp av DosPac är det enkelt att hålla koll på om du fått i dig dina mediciner eller inte eftersom du slänger varje tom påse när du tagit medicinen. De påsar som är kvar och innehåller medicin ska du således inta.

Hur beställer man DosPac?

Du anmäler dig via formuläret här på webbplatsen. Det tar 1-2 veckor för oss att göra en läkemedelsavstämning tillsammans med dig och din läkare och då kontrollerar vi att dina läkemedel lämpar sig för tjänsten. Vi kontaktar dig alltid innan du får din första leverans.

Vad kostar DosPac?

DosPac kostar 59 kronor i månaden utöver kostnaden som du betalar för dina mediciner. Det är ungefär tre kronor om dagen. Månadsavgiften ingår inte i högkostnadsskyddet.

Vi erbjuder också hemleverans som kostar 79 kr per leverans.

Vilka betalningsalternativ erbjuder ni?

Högkostnadsskyddet gäller som vanligt för dina läkemedel. Du kan välja att betala med faktura (kostnadsfritt med autogiro) eller på ditt apoteket när du hämtar dina DosPac-påsar.

Hur ofta hämtar jag ut mina DosPac?

Du kan hämta ut dina DosPac (eller få dem hemleverade) varannan, var tredje eller var fjärde vecka beroende på vad du önskar och utifrån hållbarheten på dina läkemedel. Med DosPac hämtar du alltså ut alla dina mediciner samtidigt istället för att behöva besöka Apoteket för varje enskilt recept.

Hur hämtar jag ut mina DosPac?

Du kan hämta dina DosPac på närmsta apotek eller få de hemlevererade mot en extra kostnad. Du hämtar alltså alla dina mediciner samtidigt, så du slipper gå till apoteket flera gånger för olika recept. Det spelar ingen roll om recept är "i otakt" eller för olika tidsperioder. DosPac synkar dina recept så att samtliga mediciner levereras tillsammans vid ett tillfälle; varannan, var tredje eller var fjärde vecka. Du behöver endast komma ihåg att förnya recepten, men för säkerhets skull skickar vi med en påminnelse om det när du hämtar dina DosPac.

Hur kan jag vara säker på att jag får rätt medicin?

Innan dina läkemedel skickas till dig ser vi på Apoteket till att de genomgår en farmaceutisk kontroll, där vi säkerställer att eventuellt generiskt byte blivit rätt samt att de passar ihop och att inga dubbletter förekommer.

Hur ser DosPac-påsarna ut och hur använder jag dem?

På varje påse står det vilken dag och tid du ska ta medicinerna och såklart vilka medicinerna är som finns i påsen. Du behöver inte längre fundera på vilken medicin du ska ta vid vilket tillfälle. Allt finns färdigförpackat i påsen. Påsarna är även utvecklade för att de ska vara lätta att öppna. Du river av varje påse när det är dags att ta den. Det betyder också att du enkelt kan ta med dig medicinen om du behöver ta den under dagen.

Kan jag få hem övriga läkemedel och apoteksvaror tillsammans med mina dospåsar?

De läkemedel som du använder och som inte kan dosförpackas - till exempel brustabletter, salvor och läkemedel du ska ta vid behov - kan du beställa och få levererade tillsammans med dina DosPac-påsar.

Om du vill passa på att beställa andra produkter från Apoteket som till exempel schampo och andra hudvårdsprodukter kan vi leverera dessa samtidigt. Hela sortimentet hittar du här på webbplatsen. Du beställer då genom att ringa Apotekets kundservice på 0771-450 450.

Du kan förstås också beställa direkt från apoteket.se och få varorna levererade till önskad adress/utlämningsställe.

Vilka mediciner fungerar inte i DosPac-påsen?

Vissa ljuskänsliga mediciner, penicillin eller cytostatika passar inte. Därför gör vi en förhandskoll av dina mediciner när du anmäler dig till DosPac. Allt för att du ska kunna känna dig trygg.

Vad gör jag om jag reser bort?

Det är bara att riva bort så många påsar du behöver. Ska du resa bort under en längre period än dina påsar sträcker sig går det bra att du kontaktar Apotekets kundservice på 0771-450 450 i god tid innan din resa så att vi om möjligt hinner producera för en längre period innan du reser bort. Vill du ta med dig dina dosrullar till din semesterort i Sverige, så kan vi leverera till ett apotek eller ombud i närheten av din tillfälliga adress alternativt få dem levererade direkt till semesterbostaden (hemleverans).

Hur säger jag upp DosPac?

Du kontaktar Apotekets kundservice på 0771-450 450, som hjälper dig med uppsägningen. Uppsägningstiden beror på hur långt före nästa planerade leverans du säger upp tjänsten. Uppsägningstiden är en månad, du kan också bestämma ett visst datum för avslut längre fram i tiden. Efter genomfört avslut behöver du kontakta din förskrivare för att förnya dina recept.

Var vänder jag mig om jag vill ha mer detaljerad information om mina aktuella recept?

För att du som DosPac-kund skall få en god överblick över dina aktuella recept hänvisar vi till eHälsomyndighetens tjänst Läkemedelskollen. Övrig aktuell information hittar du här.

Hur fungerar DosPac ur en hållbarhetsaspekt?

Med tjänsten DosPac får kunden inte mer läkemedel än hen förbrukar, vilket innebär noll svinn och därmed ingen onödig miljöbelastning från läkemedelstillverkningen. När man köper läkemedel i sin originalförpackning är det vanligt att det blir läkemedel över då olika personer kan kräva olika doser. Överblivna läkemedel som slängs i soporna eller spolas ner i toaletten kan skada miljön och behöver därför lämnas in på ett apotek för korrekt hantering. Med DosPac slipper du detta.

Vilka läkemedel kan packas i dospåsar?

Här kan du se vilka läkemedel som kan packas i dospåsar.

Dossortiment

Hur och var packas DosPac-påsarna?

Påsarna packas på Apotekets produktionsanläggning i Örebro. Där kontrolleras och fotograferas varje påse för att vi ska vara helt säkra på att vi packar rätt medicin till rätt person.

Vad är DosPac-påsarna tillverkade av?

Dospåsarna består av polyester (PET) med en laminering som består av Polyeten (PE).

Finns det någon behållare till rullen med DosPac-påsar?

Vi har en behållare som du kan köpa genom att kontakta vår kundservice. Vi ser även över möjligheten att ta fram fler modeller som är både diskreta och funktionella.

Gå till anmälan för DosPac