V6

V6 skapades 1964 av den svensk apotekare Jurgensen. Hans idé var att tillverka ett tuggummi som inte bara var bra för tänderna, utan även bidrog till att sköta om dem. Resultatet blev ett tandhygieniskt tuggummi. Allt sedan dess har tuggummit utvecklats och förfinats, och idag finns en rad fräscha smaker att välja mellan.

TANDVÅRD – 5 TIPS FÖR EN FRÄSCH MUN

1. Borsta lagom och rätt

Att tänderna ska borstas morgon och kväll lär vi oss redan innan vi kan stava till tandborste. Att borsta på rätt sätt är däremot inte lika självklart. Använd en mjuk tandborste och borsta med små rörelser, eller använd eltandborste och gå från tand till tand. Oavsett vilket, använd fluortandkräm och se till att du kommer åt tänderna från alla sidor. Glöm inte bort tänderna längst bak.

2. Kom åt i mellanrummen

Mellan tänderna är det omöjligt att komma åt med en vanlig tandborste och just här samlas det lätt bakterier. Allra bäst är att använda tandtråd varje kväll – men lite då och då är bättre än aldrig. Precis som vid tandborstningen ska du arbeta med små och mjuka rörelser. Akta så att du inte skär ner i tandköttet. Vanlig tandtråd, tandtrådsbygel eller tandsticka är en smaksak. Det finns också särskilda mellanrumsborstar för dig som har lite större mellanrum mellan tänderna.

3. Tuggummi med flour

Fluor gör tändernas emalj starkare och motverkar bakterietillväxten som kan ge upphov till karies. Faktum är att fluoret till och med kan stärka emaljen på tänder som redan blivit angripna av karies.

Fluortandkräm morgon och kväll är en självklarhet, och det finns även tandtråd som innehåller fluor. Ett både gott och effektivt sätt att ytterligare stärka ditt kariesskydd är att tugga fluortuggummi efter lunch, fika och mellanmål.

4. Mumsa med förnuft

En sund och balanserad kost är bra för hela din kropp, så du behöver inte följa någon specialdiet för tändernas skull. Försök bara att hålla dig till regelbundna måltider och småät inte för mycket. Som törstsläckare är vanligt kranvatten ett utmärkt val. Hårda nyttigheter som morötter och knäckebröd är, tvärtom vad många tror, utmärkta för friska tänder att knapra på. Saker du däremot ska vara lite försiktig med är chips och segt godis som lätt fastnar och stannar kvar mellan tänderna.

5. Ta hjälp av proffsen

Oavsett hur duktig du är på att ta hand om dina tänder bör du med jämna mellanrum också besöka en tandhygienist. Hur ofta beror på hur mycket problem du brukar ha med dina tänder, men en grundregel är en gång om året. Tandhygienisten hjälper dig med goda råd. Om du har plack eller tandsten får du det borttaget med specialutrustning, och tack vare den professionella rengöringen av tänderna kan du många gånger slippa undan hål som måste lagas av tandläkare.

På tandhygienistforening.se hittar du tandhygienister nära dig.