Panodil

Panodil är ett receptfritt läkemedel som innehåller den aktiva substansen paracetamol och är smärtstillande och febernedsättande. Panodil finns i olika styrkor, för att fungera för olika åldrar, och i olika former – som tabletter, brustabletter, suppositorier och i flytande form – för att du ska kunna hitta den variant som passar bäst.

Som alltid när det gäller läkemedel är det viktigt att du läser bipacksedeln och följer anvisningarna noga när du använder Panodil. Lägg särskilt märke till den rekommenderade maxdosen. Högre doser än så medför risk för mycket allvarlig leverskada. Smärtlindringseffekten blir inte heller större.

Panodil i olika former på Apoteket

För vuxna finns Panodil i tre olika varianter på Apoteket. Du kan välja en vanlig tablett som ger effekt på värk inom en halvtimme och sänker feber efter 30 minuter till en timme. För något snabbare effekt finns Panodil Zapp som verkar smärtstillande efter 15-20 minuter. Du kan dessutom ta Panodil som brustablett, beroende på vad som passar bäst.

För barn finns Panodil som stolpiller (suppositorium) för olika åldrar. Barnets vikt avgör dosen, men de olika styrkorna har ungefärliga åldersangivelser – från tre månader, ett år och tre år. Dessutom finns Panodil som oral lösning som doseras efter barnets vikt.

Oavsett vilken variant av Panodil du väljer och vem som använder läkemedlet, vuxna som barn, ska du följa den rekommenderade dosen. Överdosering av paracetamol medför allvarliga risker. För mer information kan du läsa under respektive produkt här på Apoteket.