Går det verkligen att få bort fina linjer och rynkor?

Medan vissa är helt okej med att rynkor börjar dyka upp i ansiktet, vill andra behålla en jämn och slät hy så länge som möjligt. Här pratar vi om varför fina linjer och rynkor dyker upp i samband med att vi blir äldre och vad du kan göra för att hindra rynkorna från att träda fram. 

Varför uppstår rynkor och fina linjer?

Det börjar allt som oftast med lite torra linjer runt ögonen och med åren blir rynkorna fler och djupare för oss alla. Vissa rynkor uppstår faktiskt för att du använder dina muskler i ansiktet, till exempel ”argrynkan” som ligger mellan brynen och kallas mimisk rynka.

Andra rynkor kan uppkomma av mycket solande, vår livsstil och ålder. Med åren saktar cellförnyelser ner, elasticiteten i huden blir sämre och vår hud tunnas ut. Det finns alltså inte lika mycket aktivitet under huden som hjälper till att hålla den slät.

Att göra något åt ålder och mimiska rynkor är krångligt och det är ingen enkel match att påverka utsidan av huden. Däremot finns det en hel del du kan göra själv för att reducera linjerna i pannan eller under ögonen.

  • Solskydd är A och O – var noga med att smörja in dig även när du inte till stranden.
  • Håll huden ständigt återfuktad för att få bort torrhetslinjer.
  • Använd en produkt innehållande retinol i din rutin.

Guldingrediensen vid föryngring av huden

Retinol även kallad ”the gold standard” inom hudvård är den mest omtalade, beprövade och bevisat effektiva ingrediensen mot rynkor, pigmentering, fina linjer och acne. Produkter med retinol sätter fart på cellförnyelsen, boostar kollagenproduktionen, minskar rynkor och gör huden tjockare och ger mer spänst.

Det receptbelagda isotretinoin jobbar snabbt där huden ofta reagerar kraftfullt, medan flera steg till retinsyra ger en mildare produkt.

För nybörjare med retinol

Retinyl palmitate är den mildaste av alla retinoider. Det kan ta längre tid att se effekt då den tar fler steg på sig att omvandlas och är därför perfekt för dig som är nybörjare med retinol.

I Emma S Agesless-serie hittar du flera bra och lättanvända produkter med retinol.

Ett tips är att använda hennes serum innehållande retinyl palmitate, som snabbt sjunker ner i huden så att du kan använda din nattcreme direkt ovanpå.

Tänk på

Börja med att använda produkterna några gånger i veckan - övergå sedan till daglig användning. Var även noga med att skydda huden mot solen.

Massage och peeling

För att motverka hudens åldrande ytterligare är en god idé att massera ansiktet för att boosta cirkulationen. Det går bra att göra i samband med att du gör rent huden eller applicerar en olja.

Peeling är också ett bra knep att ta till då du hjälper huden att lösa upp döda hudceller och ger bättre cellförnyelse och finare lyster. Emma S. Treatment Enzyme Peel är en perfekt produkt för det ändamålet.