Man med barn på höften, gående på strand

Läkemedel & bra levnadsvanor

Här hittar du information om tillstånd och sjukdomar som kräver läkemedel på recept eller annan behandling av läkare. För de flesta kan du själv påverka hur du mår genom dina levnadsvanor.

Det är vanligast att få astma i barndomen, men sjukdomen kan komma i alla åldrar. Astma orsakas av en inflammation i luftrören som gör att de blir trängre när astman utlöses. Läkemedlen mot astma kan verka mot inflammationen eller genom att vidga luftrören.

Här kan du läsa mer om astma

De flesta som har diabetes har så kallad typ 2-diabetes. Den kallas även för vuxendiabetes eftersom den sällan förekommer hos barn. Diabetes typ 1 utvecklas oftast hos barn och tonåringar och kallas även insulinberoende diabetes. Behandlingen av de olika varianterna av diabetes ser olika ut.

Här kan du läsa om alla typer av diabetes

Hjärt- och kärlsjukdomar kan ha fler orsaker. Här kan du ta del av mer information om hur du påverkas vid högt blodtryck, höga blodfetter, hjärtfinfarkt, hjärtsvikt samt åderbråck och hur sjukdomarna behandlas. 

Läs mer om hjärta och kärl

Reumatism är ett samlingsnamn för närmare 100 olika sjukdomar. Ungefär en fjärdedel av Sveriges befolkning har någon typ av reumatisk sjukdom.
Benskörhet är vanligt bland äldre. För de som behöver finns olika typer av läkemedelsbehandling som stärker skelettet.

Här kan du läsa mer om reumatism och benskörhet

De flesta män drabbas av impotens någon gång och det är vanligare ju äldre man blir. Ungefär en halv miljon svenska män i Sverige har besvär med potensen. Det finns flera läkemedel och andra hjälpmedel som ger de flesta tillbaka förmågan till erektion.

Här kan du läsa mer om potensproblem

Ett typiskt symtom på magsår är att det gör ont i övre delen av magen, lite ovanför naveln, ofta nattetid. Ibland förekommer även halsbränna, sura uppstötningar samt illamående. Det finns effektiva läkemedel och för att påskynda läkningen är det bra att vila och komma bort från en stressig miljö.

Här kan du läsa mer om magsår

Fibromyalgi är en gammal sjukdom som gått under många olika namn. Vad sjukdomen beror på är fortfarande okänt. Men den blir allt mer känd och erkänd - och det finns hjälp och stöd att få för dig som är drabbad. 

Här kan du läsa mer om fibromyalgi