Så yttrar sig ankyloserande spondylit (AS)

Ankyloserande spondylit, även känd som Bechterews sjukdom, är en av få reumatiska sjukdomar som oftast drabbar män. Ungefär 0,5 procent av Sveriges befolkning lever med sjukdomen. Orsaken till ankyloserande spondylit är okänd, men det finns en viss ärftlighet.

Bra att vetaAndra namn för  ankyloserande spondylit är Bechterews sjukdom och pelvospondylit.

Typiska symtom på AS

  • Sjukdomen kommer ofta smygande med molande smärtor långt ner i ryggraden. Värken kan stråla ut över baken och baksidan av låren. Värken är värst på efternatten.
  • Du känner dig stel när du vaknar eller suttit stilla länge.
  • Typiskt är också att smärtan och stelheten känns mindre när du rör på dig.
  • Andra symtom kan vara seninflammation i hälsena, bäckenkant och revben.
  • De första symtomen brukar komma redan i 15-30-årsåldern. De kvinnor som drabbas insjuknar ofta senare i livet och i en lindrigare form.

Även om du har ankyloserande spondylit bör du kunna fortsätta med ditt arbete, även om du kanske måste byta vissa arbetsuppgifter för att inte sitta still för länge. Förr ledde sjukdomen ofta till invaliditet, till exempel kutrygg eller helt stel ryggrad, men med dagens behandling är det ovanligt.

Läkemedel mot inflammation och smärta

Läkemedel inom gruppen Cox-hämmare, även kallade NSAID ((Non Steroidal Anti-Inflammatory Drugs), har god effekt på inflammationer och smärta och är därför den vanligaste läkemedelsbehandlingen vid AS.

Ibland kan man behöva andra läkemedel som även används vid reumatoid artrit, som kortison, antireumatiska läkemedel (t ex metotrexat), eller biologiska läkemedel (t ex Humira).

Kanske kan trappa ner medicineringen

Tanken på att behöva äta medicin resten av livet kan kännas jobbig. Eftersom behandlingarna blivit effektivare kanske du, i samråd med din läkare, kan trappa ner på medicinen under sjukdomens lugnare perioder.

Om du upplever att du inte längre får tillräcklig effekt av dina läkemedel bör du ta upp det med din läkare. Det finns ofta andra preparat att växla till

Många använder naturläkemedel

Det finns mängder av naturläkemedel, traditionella växtbaserade läkemedel och kosttillskott som används mot reumatiska sjukdomar. Det går inte att garantera någon effekt, men många upplever att de blir hjälpta av vissa naturläkemedel. Andra får ingen effekt alls. Eftersom de kan påverka andra läkemedel är det viktigt att berätta för läkaren vilka preparat man använder.

Motverka stelheten vid ankyloserande spondylit

Det bästa sättet som du kan motverka stelheten vid AS är att träna kroppen. Det håller ryggen rörlig och minskar risken att du blir stel och sned. Det är även bra att tänja och stretcha ryggen. Se till att ha regelbunden kontakt med en sjukgymnast som utformar ett träningsprogram som passar dig.

Ändra kosten

Vissa med ankyloserande spondylit känner sig bättre när de äter annorlunda. De upplever att det går att påverka sjukdomen med till exempel vegetarisk mat, fiskolja, äppelcidervinäger, antioxidanter, mineraler och vitaminer. Andra märker inte någon skillnad alls.

Tänk på att inflammationen som Bechterews sjukdom innebär i sig tär på kroppens förråd av olika ämnen. Du ska därför inte fasta eller lägga om din kost utan att först prata med din läkare.

Motion och sjukgymnastik

Sjukgymnastiken är viktig för att behålla rörligheten i lederna och träna upp musklerna. Motion hjälper också mot tröttheten som brukar följa med sjukdomen.

Sjukgymnasten utformar ett träningsprogram för att ge bästa möjliga resultat, utifrån dina intressen och livssituation. Det finns många motionsformer som passar olika bra vid olika sjukdomar - till exempel varmvattengympa, motionsgymnastik, promenader, styrketräning och Tai Chi.

Sjukgymnasten ger också råd och hjälp kring träningen och hur du ska belasta eller avlasta dina leder.

Arbetsterapi

Vid reumatiska sjukdomar kan du få svårare att klara många vardagssysslor. En arbetsterapeut hjälper dig med träning, råd och provar ut praktiska hjälpmedel som underlättar livet.

Akupunktur

Akupunktur är idag en erkänd smärtlindringsmetod. Den fungerar bättre för vissa människor än för andra.

Akupunktur har inga kända biverkningar, förutom att du kan bli trött efter de första behandlingarna.

TENS

TENS är en förkortning av Transkutan Elektrisk Nervstimulering. Det ger ofta bra lindring åt kronisk, molande värk. Effekten kan ibland dröja ett par veckor. Därför får du ofta låna hem utrustning efter att ha provat ut den med din sjukgymnast. Som med de flesta behandlingar fungerar TENS bättre för vissa människor än för andra.

Massage och avslappning

Massage ökar din blodcirkulation och mjukar upp ömmande muskler. Att det känns skönt och avslappnande är förstås också en fördel.

Att slappna av i kropp och själ är värdefullt på flera sätt. Framför allt kan det vara en hjälp att hantera stress och negativa tankar kring din sjukdom. Det finns många avslappningsmetoder att välja bland - yoga, meditation och avslappningsövningar på CD-skivor.

Ankyloserande spondylit är en kronisk inflammation

Vid AS angriper en kronisk inflammation lederna i ryggen. Ofta börjar sjukdomen i nedre korsryggen och kan sprida sig upp till övre delen av ryggen. Inflammationen ger förkalkningar mellan kotorna och förbening av lederna i korsryggen. Förbening betyder att vävnaden ombildas till ben, så att ryggen blir stel och oböjlig.

Även andra leder kan bli inflammerade som till exempel bäckenlederna, höfterna, axlarna, knäna och käklederna. Förutom att sjukdomen angriper leder, muskler och senfästen kan den också påverka andra organ i kroppen som ögon, hjärta, kärl, lungor, mage och tarm.