Nyfiken på innehållet i solskydd? Lär dig mer i vår guide
Solkräm finns i var och varannan persons badrumsskåp, men vet du vad den innehåller? Solskydd innehåller både kemiska och fysikaliska UV-filter. De är framställda för att skydda din hud mot solen, men skiljer sig en del från varandra. Med hjälp av Pierre Nord, vår toxikolog och kvalitetsansvarig för Apotekets sortiment, benar vi ut begreppen och hoppas ge dig tips på vilken produkt som funkar bäst för dig.
La Roche-Posay Anthelios Uvmune ultra creme SPF50+, 50 ml har tagits bort från mina favoriter
Konsumenterna vill veta mer om solskydd
Dagens konsumenter är mer medvetna än någonsin och har många frågor om ingredienserna i solskydd. Alla kunder kan känna sig trygga att köpa sina solskydd på Apoteket. Vår kvalitetskontroll görs med målsättningen att innehållet ska vara så skonsamt som möjligt för människa och miljö och håller vad det lovar. Nedan följer en översikt över solskydden och information om innehållet.
Vad är fysikaliskt solskydd?
Det fysikaliska filtret består av mineralpartiklar som titandioxid och zinkoxid. De skapar en barriär på huden och reflekterar bort UV-strålningen. Fördelarna med ett fysikaliskt UV-filter är att det ger ett långvarigt skydd med liten risk för hudirritation eller allergier.
Fysikaliska solskydd bildar ofta en vit hinna på huden. De är bra att applicera på små barn för att se att du smort in alla hudpartier ordentligt. Nanopartiklar och titandioxid är två tillåtna ämnen i solkrämen som kritiserats och granskats på sistone:
Nanopartiklar i solskydd
Nanopartiklar har varit omdebatterade och fått en negativ stämpel. Det är vetenskapligt bevisat att nanopartiklar av titandioxid inte kan penetrera huden och de kan därför användas i solskydd.
En nanometer är en miljarddels meter, och har en diameter någonstans mellan 1–100 nanometer. Nanopartiklar är inte speciellt små i jämförelse med andra vanliga ämnen i hudvårdsprodukter.
Titanoxid i solskydd
Titandioxid är världens vanligaste vita färgpigment och den enskilt viktigaste ingrediensen inom färgindustrin. För några år sedan klassificerades titandioxid i pulverform som cancerframkallande vid inandning.
Idag bedömer forskningen att det inte finns någon risk med titandioxid i solskydd eftersom de inte bedöms ge upphov till någon exponering via andningsvägarna. För säkerhets skull brukar inte titandioxid finnas i solskyddsprodukter i sprayform för ansiktet.
Beachkind SPF 50 Fragrance Free, 100 ml har tagits bort från mina favoriter
Vad är kemiskt UV-filter?
Kemiska filter skyddar huden genom att absorbera UV-strålarna. Det vanligaste är att kombinera ett flertal olika filter som skyddar mot både UVA och UVB. Enligt EU:s rekommendationer ska solskyddet innehålla ett skydd mot både UVA och UVB. Regelverket säger att minst en tredjedel av UVB (SPF) måste vara UVA-skydd. Till skillnad från ett fysikaliskt UV-filter är det själva molekylen i det kemiska filtret som absorberar UV-ljuset och sen omvandlar och fördelar det i form av värme över huden.
Fördelarna med det kemiska solskyddet är att det är lätt att applicera. Det sjunker in i huden och lämnar ingen vit hinna. Nackdelarna är att de kemiska ämnena i vissa solskydd anses vara miljöfarliga. Om du vill veta vad som gäller för barn kan du läsa vidare här.
Vichy Capital Soleil Hydrating Milk SPF30, 300 ml har tagits bort från mina favoriter
Är innehållet i solskydd miljöfarligt?
De fysikaliska filtren är snällare mot miljön. Den eventuellt negativa miljöpåverkan måste vägas mot den nytta de gör för att förhindra flera olika typer av hudcancer, som tyvärr femdubblats under de senaste 40 åren i Sverige. Apotekets hållning är att nyttan av produkten är större än skadan.
Finns det andra skadliga ämnen i solskydden?
Alltfler röster höjs om att parabener i solskydd är hormonstörande, men det finns inga vetenskapliga bevis för att de skulle kunna påverka hälsan negativt. Methyl-, ethyl-, propyl- och butylparaben är säkra att använda enligt EU:s vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet, och vi på Apoteket väljer att följa dessa riktlinjer. Andra omtvistade ämnen är även:
Oxybenzone
Benzophenone-3
Octyl Methoxycinnamate
Octinoxate
Ethylhexyl Methoxycinnamate
Ovanstående ämnen är godkända för användning inom EU och finns i några produkter i vårt sortiment. Du finner dem genom att söka efter namnet i innehållsförteckningen. Dock finns de inte alls i våra egna solskyddsprodukter (Apoteket Sol). Dessa rekommenderas om du vill undvika ovan nämnda ämnen.
Apotekets ekologiska solskydd
Vi har flera ekologiskt certifierade solskydd i vårt sortiment. Apotekets definition av ekologisk produkt innebär att den innehåller minst 95% naturliga ingredienser och 20% ekologiskt odlade ingredienser. Vatten räknas inte som en ekologisk ingrediens och de flesta krämer består av en stor mängd vatten.
I media går det ibland att läsa tips om andra ämnen som sägs fungera som solskydd, exempelvis hallonfröolja. Sådana ämnen skulle inte klara den effektbevisning som krävs för ett riktigt solskydd. Ämnena skulle heller aldrig godkännas i vår kvalitetskontroll som UV-filter. Vi är tveksamma till att kunderna lockas att använda dessa i tron att de skyddar mot den farliga UV-strålningen, när så inte är fallet.
Välj ett solskydd som du kan känna dig trygg med
Det går inte att med säkerhet säga vilket solskydd och filter som är bäst lämpat för just dig. Det beror helt på dina unika behov och i vilken situation du befinner dig i. Däremot är vi övertygade om att solskydd är viktigt att använda för du inte ska bränna dig eller få soleksem, speciellt när solen är som starkast. Apoteket erbjuder en mängd solskydd med varierande filter och solskyddsfaktor för bästa möjliga effekt.
Födelsemärkeskoll
Huden kan ta skada av att utsättas för mycket av solens UV-strålar och leda till olika former av hudcancer. Om du har ett födelsemärke som exempelvis börjar ändra form, färg eller klia kan det vara en indikation på hudcancer och det är därför viktigt att du håller ett öga på dina födelsemärken. På Apoteket kan du tryggt och enkelt får dina födelsemärken undersökta av Doktor24:s sjuksköterskor och läkare.