Rena rama toppgelén

Camping, båtliv, fjällvandring, skidturer. Det finns många aktiviteter som innebär begränsat packutrymme och begränsad tillgång till bekvämligheter. För den som vill effektivisera i necessären finns nu Försvarets Multirengöring. Och vilka skulle bättre kunna prova ut det optimala tvättmedlet för hud, hår och kläder än äkta bergsguider?

Det är disigt. Kallt och svettigt på samma gång. Hela topptursgruppen är fokuserad och stundtals är de enda ljuden som hörs de egna tunga andetagen och de släpande ljuden från skidorna med stighudar på. Vi är på berget Nuolja med Pure Freeride Camp. Det här är en miljö som känns hemtam för Christian Edelstam, Abiskobo och en av de bergguider som Apoteket anlitade för att välja ut den bästa multirengöringskandidaten.

Inte så höga krav

Från det Christian Edelstam berättar om sitt jobb är det uppenbart att hygienprodukter inte är högsta prioritet i hans vardag.

— Om jag campar till exempel då har jag ju med mig lite diskmedel och eventuellt tvål, men ofta har jag inget över huvud taget. Det blir vanligare om man har frystorkad mat att man inte kokar den i kastrullerna och då får man inte så mycket disk. Men ute på fjället så ställer inte jag speciellt höga krav.

Ute året om

Skidturer känns nog inte så aktuellt i juli. Men det går inte att släpa med sig hur mycket som helst på båtturen eller cykelsemestern heller. Och det finns inte alltid tillgång till varmt vatten, eller ens tillräckligt med sötvatten. Som bergsguide är man förstås ute i naturen året om och det finns många tillfällen när en multirengöring kan komma väl till pass.

— Bland annat var jag i Tarfala där jag både diskade och tvättade, det var sommarfjäll, augusti, säger Christian Edelstam.

"Superpraktiskt"

Försvarets Multirengöring definieras som en flytande mild tvål. Men den kan alltså även användas att diska och tvätta kläder i. Den fungerar till och med för hårttvätt.

— Det är superpraktiskt att det är bara en produkt, anser Christian Edelstam, som svarar ett bestämt "ja" på frågan om han kommer använda Försvarets Multirengöring även i fortsättningen.

För oss andra fyller idén med bara en tub ytterligare ett syfte: att inte behöva ödsla energi på att lyfta armen upprepade gånger eller skruva av flera korkar, efter en topptur. Nuolja har tagit ut sin rätt.

 

Text och foto: Teresa Matérn 

 

Hitta produkten

Till Försvarets Multirengöring

Auktoriserad Svensk Bergsguide – UIAGM / IVBV / IFMGA

Utbildningen består av totalt 119 dagar strukturerad utbildning utspridd över en tidsperiod om åtminstone tre år och som längst fem år. Förutom kurser i aktiviteter som klippklättring, offpistskidåkning, skidbestigning och bergräddning m.m utbildas de blivande guiderna i förutsättningar för att vara på berget som bland annat innebär fysiologi, nutrition, sjukvård och 1:a Hjälpen samt HLR i bergen, navigering, meteorologi, glaciologi, snö och laviner.

Christian Edelstam