Om du någon gång drabbats av vinterkräksjuka vet du att det är en påfrestande och utmattande åkomma som vanligtvis är kort men intensiv. Ta reda på om det är just vinterkräksjuka du drabbats av och hur du ska tänka om du tar hand om ett barn som smittats eller om du är gravid.
Vinterkräksjuka orsakas av virus i gruppen calicivirus och brukar hålla i sig i ett till tre dygn. Namnet kommer av att sjukdomen oftast sprids under vintermånaderna, även om den kan förekomma även andra tider på året. Då det är ett virus finns inget läkemedel som kan bota dig mot kräksjuka utan besvären brukar gå över av sig självt.
Symtom på vinterkräksjuka
Vinterkräksjuka har symtom som magbesvär med kraftig diarré och kräkningar, man kan också drabbas av feber, huvudvärk och muskelvärk. Precis som vid annan magsjuka är det viktigt att dricka när du har vinterkräksjuka.
Du som vuxen kan däremot drabbas av vinterkräksjuka utan att kräkas. Det är mer vanligt att barnet kräks som ett resultat att den drabbats av viruset.
Viruset är mycket smittsamt och smittar till exempel via kontakt med en smittad person. Det kan även spridas via mat som en smittad person rört vid. Livsmedel som sköljts i förorenat vatten och sedan inte kokats, till exempel frysta bär eller grönsaker, kan också sprida viruset. Vinterkräksjuka kan till och med smitta via ytor med smittämnen från viruset.
Hur länge smittar man?
Personer som är infekterade kan vanligtvis överföra smittan upp till två dagar, ibland mer, efter att de inte längre uppvisar symtom. Det är därför viktigt att stanna hemma och inte gå tillbaka till förskola, skola eller arbete för tidigt.
Rekommendationen för vuxna och barn som går i skolan är ett dygn efter senaste kräk- eller diarrétillfälle. För barn som går till ett familjedaghem eller en förskola bör man vänta två dygn. Det beror helt enkelt på att äldre barn har lättare för att ta hand om sin egen hygien än mindre barn.
Inkubationstid
Vinterkräksjuka har en inkubationstid på cirka 12-48 timmar, det vill säga den tid det tar tills symtomen kommer efter smittotillfället.
Undvik vinterkräksjukan
För att minska risken att bli smitta gäller det att vara noga med handhygienen. Tvätta händerna noga med flytande tvål och vatten, särskilt efter toalettbesök, innan matlagning och före maten.
Handdesinfektion kan användas som komplement när du inte har tillgång till vatten. Att koka mat som kan vara förorenad i minst en minut är också effektivt, det överlever inte viruset. Läs mer om det hos Livsmedelsverket.
Blir man immun mot vinterkräksjuka?
Efter genomgången sjukdom kan du få ett kortvarigt skydd mot smittan. Men det är inte beständigt och man kan bli sjuk upprepade gånger under en vinter. Det finns heller inget vaccin mot vinterkräksjuka.
Forskning tyder på att cirka en femtedel av Sveriges befolkning är immuna mot den allra vanligaste formen av vinterkräksjuka. Däremot har fler varianter av viruset uppkommit de senaste åren som även smittat de som varit immuna. Det går alltså inte att helt säkert säga att det går att vara immun mot vinterkräksjukan.
De flesta som drabbas av kräksjuka behöver inte söka vård eftersom sjukdomen brukar ge med sig efter några dagar. Vissa extra utsatta personer, som spädbarn, äldre personer, gravida eller personer med allvarliga sjukdomar, kan drabbas allvarligt av infektionen. Det kan då vara nödvändigt att kontakta sjukvården.
Under tiden som du är gravid är din kropp mer mottaglig för infektioner. Som tur är kan inte fostret drabbas av magsjuka på samma sätt som du kan men den kan däremot påverkas av uttorkning och det är därför viktigt att du får i dig tillräckligt med vätska.
Vad kan jag göra själv?
De allra flesta som drabbas av vinterkräksjuka behöver som sagt inte kontakta sjukvården, utan blir friska inom några dagar.
Det är viktigt att få i sig vätska eftersom kräkningar och/eller diarrér annars lätt kan göra dig uttorkad. En rekommendation är att dricka små portioner vätskeersättning med täta mellanrum. Även små barn kan dricka vätskeersättning. Tänk på att dricka lite extra tills att diarrén helt gått över.
När du börjar känna dig bättre kan du börja äta små portioner med mat. Undvik gärna kaffe och mat med mycket fibrer innan du känner dig helt frisk. De kan ge dig mer diarré.
Att ha diarré kan irritera ändtarmsöppningen. Du kan därför smörja med en fet salva för att lindra besvären.
Kontakta sjukvården om
Du kräks och har diarré och blir mycket slö, kissar betydligt mindre än normalt eller är mycket allmänpåverkad.
Du samtidigt med besvären har extremt ont i magen.