Visste du att din mage tidigt kan signalera att du inte mår helt hundra? Och att stress inte bara kan utlösa utan även spä på de magproblem du redan har? Här har vi samlat information om just stressmage och om hur du kan lindra dina besvär.
Stress är en del av livet och något vår kropp är rätt duktig på att hantera under kortare perioder. Men är du stressad under en längre tid kan både hjärnan och kroppen säga ifrån och ta skada på olika sätt.
Vår mage är det organ som är mest känsligt för just emotionell påverkan och skulle du uppleva symtom som sura uppstötningar och diarré så kan du drabbats av stressmage.
Vad orsakar stressmage?
Det är vanligt att få mag-tarmbesvär om du upplever en hektisk eller allmänt svår tid i livet där stress, oro, ångest eller nervositet varit närvarande under en längre period. Mycket på jobbet, högtider, vardagspussel, skilsmässa är bara några exempel på när magen kan säga ifrån.
Symtom för stressmage?
Det är vanligt att tappa aptiten när magen känns orolig och allmänt ur balans. Förutom ont i magen eller en känsla av uppkördhet kan du även uppleva en rad andra symtom.
Det är lätt att säga att det bara är att stressa mindre, men befinner man sig i en situation där det i princip är omöjligt så får man försöka hitta andra tillvägagångssätt.
Stress brukar innebära att du har ont om tid och redan har en fullproppad kalender, men är det något du bör prioritera för att minska dina problem med magen så är det just kost och motion. Att fokusera på annat till och från kan också medföra att humöret ändras och att du känner dig mer motiverad att må bättre.
Kost
Försök att inte kasta i dig maten utan ät i lugn och ro, låt det få ta lite tid. Tugga långsamt och ordentligt så att du verkligen bearbetar maten innan du sväljer. Då förenklar du magens uppgift att bryta ner det du ätit. Brukar du äta lunchen i farten eller framför datorn medan du jobbar, är det kanske läge att ändra på den vanan.
Fibrer
Olika typer av fibrer kan påverka din mage på olika sätt, här gäller samma rekommendationer för stressmage som vid IBS-besvär, nämligen att välja lösliga fibrer. Du hittar gott om dem i frukt, rotsaker och grönsaker.
Är din kropp ovan vid att äta lösliga fibrer, försök att introducera dem försiktigt till din kost då din mage kan behöva tid på sig att vänja sig, annars kan du uppleva symtom som gaser i magen eller diarré.
Andra bra tips för magen:
Minska på rött kött.
Ät fisk cirka 3 gånger i veckan
Välj fullkorn istället för vitt mjöl
Ät lagom stora portioner
Undvik socker i bästa möjliga mån
Salta lagom
Regelbundna toalettvanor
Låt toalettbesöken få ta sin tid och var inte för snabb med att bli klar. Ibland kan det vara så att det tar tid för magen och tarmen att förbereda sig för att gå på toa. Sätt dig bekvämt och försök att slappna av så gott det går.
Vill du underlätta besöket kan du använda dig av en pall så du får upp benen och på så vis gör det enklare för kroppen att uträtta sina behov.
Fysisk aktivitet
Att röra på sig har en rad positiva effekter för både kropp och knopp. Regelbunden motion så som raska promenader, löpning eller cykling är bra tips att ta vid för att få magen att må bättre.
Det är även viktigt att inte sitta stilla för mycket och för länge. Har du ett stillasittande jobb kan det vara enkelt att "fastna" sittandes framför datorn och glömma att ställa sig upp och röra på sig. Försök att hitta en metod som påminner dig om att ställa dig upp ibland, ett tips är att ställa en timer.
Stresshantering
Lyckas du hitta en bra rutin för både kost och motion ska du se att det kan hjälpa din mage på traven och förhoppningsvis bidra till att ditt liv känns mer hanterbart.
Det är inte lätt att få ihop livet ibland. Upplever du att det inte bara påverkar din fysiska hälsa utan även din mentala, kan du söka vård via din närmsta vårdcentral. Det finns även många privata kurser som är specialiserade på stresshantering. Mindfulness är också en metod som många använder för att hitta ett lugn i andningen.