Ett barn med en haklapp sitter med matrester på händerna och stoppar dem i munnen.

Springmask

Att få springmask, eller "mask i magen" som det kallas i folkmun, är vanligt och något man vanligtvis upptäcker hos små barn. Åkomman är känd att skapa klåda i rumpan och maskens ägg har förmågan att sprida sig till allt från leksaker till sängkläder. Som tur är finns receptfri behandling . Glöm däremot inte bort den mänskliga hygienfaktorn som sätts på prov när springmasken drabbat dig eller någon i din familj. Läs våra tips och råd vid springmask här.

Receptfria läkemedel mot springmask

Vad är springmask?

Springmask är en så kallad tarmparasit och finns i sådant som finns runtomkring oss. Vanligtvis i damm, sängar och olika typer av textilier. Den lever i tarmen och lägger sina ägg vid ändtarmsöppningen, när äggen kläcks uppstår en klåda vilket är anledningen till att många barn kliar sig i rumpan när de får mask i magen.

Maskarna är som mest aktiva på kvällen och natten när det är varmt i sängen så passa på att titta kring ändtarmsöppningen när ditt barn gått och lagt sig. De är vita, cirka 0,5–1 centimeter långa och trådtunna. Ser du små vita prickar som bara är millimeterstora så är det äggen.

Trots att springmasken skapar stort obehag så är den helt ofarlig. Se däremot till att behandla så fort som möjligt så symtomen sluta irritera och gör det jobbigt för den som blivit drabbad.

Symtom på springmask

Det kliar mycket i ändtarmsöppningen vid springmask vilket kan göra att det är svårt att sova och att komma till ro när det är dags att gå och lägga sig. Det brukar även uppstå en rodnad runt ändtarmsöppningen. Vissa upplever att de får ont i magen men det är väldigt ovanligt.

Springmask barn och bebis

Äldre barn visar att de störs av sin klåda genom att klia sig i rumpan medan mindre barn börjar sparka snabbt och intensivt med benen, har du en aktiv bebis så kanske den sparkar mer än vanligt. Att hasa sig fram på golvet är också ett sätt som barn tar vid för att försöka "klia tillbaka".

För små barn kan läkarkontakt behövas då de olika receptfria läkemedlen ej bör användas över en viss eller innan en viss ålder. 

Springmask vuxen

Det är allra vanligast att barn och bebisar drabbas av springmask men även vuxna kan få det. Det receptfria läkemedlet brukar vara anpassat till både barn och vuxen, däremot kan du som gravid behöva rådfråga din läkare innan du börjar med behandlingen. Informationen hittar du på produktens bipacksedel.

Behandla springmask

Vill du bli av springmask kan du behandla själv med receptfria läkemedel. Det som skiljer preparaten åt är dosering, åldersgräns och maxdos, annars fungerar de ungefär likadant. Läkemedlet dödar springmasken och dess larver, men äggen kan överleva, därför behöver du upprepa behandlingen efter 2–3 veckor då det tar ungefär så lång tid för äggen att mogna.

Rekommendationen är att alla i samma hushåll ska behandlas under samma tillfälle. Du behöver inte uppleva symtom för att du ska kunna använda läkemedlet utan det räcker med att du sett springmask hos en person för att sedan kunna genomgå en behandling själv. Kommer besvären tillbaka bör ni behandla hela familjen återigen.

Receptfria läkemedel mot springmask

Varför får man springmask?

Vanligaste orsakerna till att man drabbas av springmask är att man stoppar fingrarna i munnen. Därför är det vanligast hos barn, inte minst hos de minsta som upptäcker världen genom att stoppa fingrar, och även andra föremål, i munnen.

Smittar springmask?

Det luriga med springmask är att den kan överleva ett par veckor utanför kroppen. Skulle ditt barn klia sig i rumpan och sedan stoppa fingrarna i munnen finns alltså risk att barnet smittar sig självt återigen, trots att ni precis genomgått en behandlingsprocess.

Maskens sätt att sprida sig är via dess ägg som man råkar få i sig via munnen, sen utvecklas äggen till larver i magsäcken och blir fullvuxna maskar i mag-tarmkanalen, väl vid ändtarmsöppningen lägger den nya ägg. Därför sprids de främst via händer, underkläder och sängkläder. De överlever inte hos djur men äggen kan hamna i djurets päls.

Förhindra spridningen av springmask

Medan ni går igenom en behandling mot springmask är det viktigt att tänka på hygienen för att minska risken för fortsatt spridning av maskens ägg, då det kan riskera att du eller ni drabbas av återinfektion.

Se därför till att:

  1. Tvätta händerna noga efter toalettbesök och före måltider
  2. Håll naglarna kortklippta
  3. Byt underkläder och pyjamas varje dag
  4. Byt sängkläder ofta
  5. Tvätta alla underkläder och sängkläder så fort du byter dem
  6. Tvätta barnens leksaker
  7. Håll städat i hemmet, äggen trivs i damm
  8. Kom ihåg den andra behandlingen efter 2 veckor så att inte problemen blossar upp igen

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer:

  • Besvären försvinner inte trots behandling med läkemedel två gånger med två veckors mellanrum.
  • Barnet som behöver behandling väger mindre än 10 kilo.

Rekommenderade artiklar