En man som håller ena handen på magen.

Magsmärtor - Ont i magen

Uttrycket "lita på magkänslan" kan stämma i vissa fall, framförallt om den säger att något inte riktigt står rätt till med magen. Här har vi samlat de vanligaste orsakerna till just magont som kan vara både kort- och långvariga. 

Olika orsaker till ont i magen 

Att gå till botten med vad som orsakar magbesvär kan vara klurigt då det finns en uppsjö av olika åkommor där just magsäcken eller mag- och tarmkanalen är de områden i kroppen som reagerar.

Även organ som ligger mellan bäckenet och lungorna kan orsaka magont, till exempel äggstockarna, njurarna, prostatan, livmodern och urinblåsan. 

Plötsliga magsmärtor 

Vanligaste orsakerna till att du får ont i magen väldigt plötsligt är att du drabbats av:

  • Förstoppning
  • Magsjuka
  • Brustet magsår
  • Njursten
  • Tarmvred
  • Gallsten
  • Inflammation i bukspottskörteln 

Långvariga smärtor i magen 

Har du haft ont i magen under en längre period som inte riktigt velat ge med sig brukar man prata om att det kan vara:

En mage som reagerar på stress brukar uppvisa symtom som förstoppning eller diarré, besvär som bara uppstår för att du är stressad, inte för att det är något fel på magen.

För att dessa symtom inte ska bli värre gäller det att minska eller hålla sig helt borta från rökning, alkohol och vissa typer av läkemedel samt - om möjligt - försöka hitta metoder som gör att du stressar mindre. 

Gynekologiska besvär 

Mensvärk är vanligt hos personer med en livmoder där styrkan i smärtan varierar från person till person. Förutom att mensvärk kan göra ont i nedre delen av magen eller ryggslutet kan den också göra att man känner sig yr och illamående. 

Endometrios, äggledarinflammation, muskelknutor i livmodern, utomkvedshavandeskap, livmoderhalscancer. äggstockscancer och cystor på äggstockarna kan också medföra - ibland väldigt stark - smärta i magen.  

Inflammationer 

En inflammation uppstår när kroppen försöker försvara sig mot något den inte tycker ska vara där, som en bakterie eller ett virus.

Inflammationer som kan leda till magsmärtor är inflammerade tarmfickor, äggledarinflammation, inflammatorisk tarmsjukdom (Chrons sjukdom, ulcerös kolit), gastrit och blindtarmsinflammation. 

En del magåkommor kan behöva operation om kost och livsstilsförändringar inte ger något resultat medan andra kan behöva mer akut operation som blindtarmsinflammation, brustet magsår, utomkvedshavandeskap, tarmhinder, blodpropp i tarmarnas blodkärl eller ett större pulsåderbråck i magen.  

Läkemedel 

Både receptbelagda och receptfria läkemedel kan göra att du känner dig illamående , får ont eller blir hård eller lös i magen. Bland annat antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel som Ibuprofen, naproxen och diklofenak.  

Behandla och lindra magsmärtor 

Det är svårt att ge direkta tips mot generella magsmärtor då det finns många orsaker till besvären där symtomen kan variera väldigt mycket.  

Många upplever att de får direkt effekt genom att göra justeringar i deras levnadsvanor, som att äta en mer varierad kost, röra på sig mer och hitta tid för återhämtning. Medan andra behöver läkemedel som komplement och i vissa fall opereras.  

Vi på Apoteket kan ge råd om vilka receptfria läkemedel som kan vara bra när du har magbesvär. Skulle du behöva receptbelagd medicin som antibiotika mot bland annat urinvägsinfektion eller äggledarinflammation, skrivs de ut hos läkare.  

Är du orolig för dina besvär, oavsett vilka symtom du drabbats av, rekommenderar vi att du kontaktar 1177 eller din närmsta vårdcentral för rådgivning. 

Rekommenderad läsning