Matförgiftning orsakas oftast av bakterier eller virus som du fått i dig via mat eller dryck. För att inte drabbas gäller det att tänka på tre saker: dels förhindra att maten blir förorenad, dels undvika att de bakterier som redan finns i maten växer till och dels att döda skadliga mikroorganismer.
Matförgiftning kan uppstå när du äter eller dricker någonting som innehåller bakterier, virus, parasiter eller gifter. Om du har blivit drabbad av matförgiftning märker du oftast symtom som magsjuka. Symtomen kan också likna besvär som du får vid vinterkräksjuka.
Matförgiftning - symtom
De vanligaste symtomen på matförgiftning inkluderar illamående, kräkningar och diarré. Du kan även få ont i magen och feber. Symtomen kan börja några timmar efter intag av kontaminerad mat eller dricka vid matförgiftning, inkubationstiden kan också i vissa fall utvecklas över några dagar - det beror helt på vilken bakterie, parasit eller vilket virus du har fått i dig.
Vad som orsakar matförgiftning
Det kan orsakas av olika faktorer, inklusive bakterier som salmonella, virus som norovirus - som orsakar vinterkräksjuka, parasiter, mögel och giftiga ämnen som kan finnas i vissa livsmedel. Otillräcklig matlagning, bristande hygien, felaktig hantering och förvaring av livsmedel kan öka risken för matförgiftning.
Magsjuka eller matförgiftning?
Matförgiftning inträffar när man konsumerar mat eller dryck som innehåller skadliga mikroorganismer, giftiga ämnen eller andra farliga substanser och är en form av magsjuka. Det resulterar i samma symtom som vid magsjuka: kräkningar, diarré, magkramper och feber.
Magsjuka betyder: infektion i mag-tarmkanalen och omfattas av flera olika orsaker till infektionen - än endast konsumtion av mat och dryck. Vissa typer av magsjuka kan spridas från person till person genom kontakt med ytor eller direkt kontakt med en sjuk person.
Skillnaden ligger i orsaken till besvären – men båda tillstånden betonar vikten av att upprätthålla god hygien och undvika kontaminering av mat och dryck för att förhindra spridning.
Smittar matförgiftning?
Ja, matförgiftning kan smitta. Vissa typer av matförgiftning kan överföras från person till person genom otillräcklig handhygien - via direktkontakt med annan person eller kontakt med ytor och föremål.
Matförgiftning - behandling
Det är viktigt att du får i dig tillräckligt med vätska, inte minst den vätska som går förlorad vid kräkning och diarré. Du behöver sällan söka vård vid magsjuka, men det kan vara bra att använda vätskeersättning och se till att vila när du är sjuk.
Undvik matförgiftning
För att undvika att bli matförgiftad är det viktigt att tvätta händerna noggrant, separera råa och tillagade livsmedel, tillaga maten ordentligt, och förvara livsmedel vid säkra temperaturer. Här nedan följer några användbara tips hur du kan minska risken för matförgiftning.
Så här kan du minska risken för matförgiftning:
Självklart är det viktigt att alltid tvätta händerna innan du äter eller handskas med mat. Särskilt viktigt är det när du hanterar rått kött. Var också noga med att tvätta händerna när du varit på toaletten.
Bakterier trivs i värme och fukt. Se därför till att snabbt sätta in kylvaror som kött och mejerier i kylen och att kyla ner tillagad mat så snabbt som möjligt. Låt inte maten stå kvar på spisen och kallna. Små portioner kan ställas in i kylen direkt och större kan delas upp i mindre behållare för att svalna snabbare. Du kan också kyla maten i vattenbad eller utomhus när det är kallt ute.
Använd inte samma skärbräda och kniv till exempelvis kött och grönsaker.
När du ska värma upp mat, gör det ordentligt. Hettar du upp den till mer än 70 grader dör de flesta bakterierna.
Byt disktrasa ofta.
Handla maten sist när du är på stan och gör ärenden. Eftersom det är varmt i bilens baklucka på sommaren, är det bra att ta med kylväska till fisk och kött.