Det finns en hel del att göra när det gäller kost och vanor för att förebygga att barnet blir förstoppat. När det gäller behandling rådfråga sjukvården vid allt annat än tillfällig förstoppning. Har barnet ont och är ledset när det ska bajsa ska sjukvården också kontaktas.
Har ditt barn drabbats av förstoppning har det ett hårt och trögt bajs. Det kan också göra ont i magen. Här kommer en rad symtom på förstoppning hos bebis & barn där de kan ha ett eller flera symtom.
Det är svårt för barnet att bajsa
När barnet väl försöker bajsa kommer det väldigt mycket bajs
Barnet har ont i magen och vill kanske inte äta
Trögt och hårt bajs
Barnet kan bli ledset och inte vilja bajsa för att det gör ont.
Det uppstår sprickor runt ändtarmsöppningen, det kan då blöda och finnas blodspår på bajset eller på toalettpappret.
Löst bajs kan feltolkas
Om det kommer löst bajs i trosorna eller kalsongerna kan det vara den avföring som rinner förbi den hårda klump av bajs som finns i tarmen. Vissa kan då tolka det som att barnet är lös i magen men egentligen handlar det om förstoppning.
Urinvägsinfektion
Om bajset är hårt kan det trycka på urinblåsan vilket resulterar i att bebisen eller barnet behöver kissa oftare, något som kan resultera i att barnet kissar på sig. Det kan också leda till besvär som urinvägsinfektioner som upprepar sig.
Orsaker till förstoppad mage hos barn
Bebisar och små barn kan få tillfälliga besvär med hård avföring i samband med kostförändringar. Om barnet är lite äldre kan förstoppningen ofta bero på att på maten innehåller för lite fibrer eller att det finns en mental spärr för barnet att bajsa.
Vissa tror att bara för att ens spädbarn eller bebis inte bajsat på en vecka så innebär det att bebisen är förstoppad. Men en vecka mellan avföringarna är fullt normalt för barn som endast ammas.
När barnet börjar äta vanlig mat brukar magen bli mera regelbunden. Om det är mer än tre dagar mellan avföringarna brukar man tala om förstoppning.
Behandla och lindra förstoppning hos barnet
Hård i magen bebis
Förstoppning hos barn är vanligt när ett barn introduceras för mer fast föda. det är också vanligt när barnet ska sluta med blöja och kan även bero på att barnet står emot signalerna kroppen ger att det är dags att bajsa.
Prata gärna med BVC för att få hjälp och tips. Om varierad kost inte hjälper finns receptfria produkter som ger mjukare avföring. Rådgör gärna med BVC eller läkare innan användning.
För bebisar och små barn kan det räcka med att ge lite katrinplommon- eller päronpure. Det kan du antingen göra hemma själv eller köpa i butik där det finns gott om alternativ. Frukterna har en laxerande effekt och hjälper därför magen att komma igång.
Bröstmjölksersättning kan också göra att bebisen blir förstoppad. Testa då att massera magen långsamt och försiktigt, det finns olika tekniker att ta vid som de kan hjälpa dig med på BVC. Sluta däremot att massera om du märker att bebisen protesterar och inte verkar tycka om det.
Hård i magen barn
Fiberrik kost
För lite större barn behövs det allt som oftast mer fiberrik mat. Pröva därför med att byta ut ljust bröd med grovt bröd och servera mer frukt och grönsaker. Här är det viktigt att barnet får i sig tillräckligt med vätska då fibrer binder vätska. Undvik sötade drycker och se till att barnet alltid har tillgång till vatten att dricka.
Toalettbesök
Stressa aldrig på ett barn som behöver bajsa utan låt det få ta sin lilla tid på toaletten. Hjälp barnet att känna sig lugn och tillfreds under toalettbesöket så att magen får möjlighet att jobba på bästa sätt. För ett bra stöd, sätt en pall under fötterna så benen hamnar närmre magen, det hjälper avföringen att passera tarmen enklare.
Fysisk aktivitet
Att hitta sätt för barnen att röra på sig mer kan också hjälpa magen att hålla igång och därmed minska risken för förstoppning. Hitta en aktivitet som du märker att ditt barn gillar, det kan vara att dansa, gympa, spela fotboll eller något annat pulshöjande.
Ibland räcker det med att göra dessa typer av ändringar medan det i vissa fall krävs behandling som gör bajset mjukare. Rådgör med BVC eller läkare innan användning.
För barn som är förstoppade är rekommendationen att alltid rådfråga sjukvården i alla fall det inte handlar om tillfällig förstoppning. I samband med förstoppning finns det också vissa tecken att vara uppmärksam på, hos såväl yngre som äldre barn, som kan kräva sjukvård.
Kontakta vården om barnet har svårt att bajsa och:
Förstoppningen varat i mer än en vecka (2 veckor vid helammat barn)