En kvinna sitter vid ett skrivbord och håller ena handen framför halsen.

Halsbränna - när det svider i halsen

Svider och bränner det i halsen och övre delen av magen ibland? Halsbränna är för det mesta helt ofarligt, trots att det är obehagligt och irriterande. Vi har samlat några nyttiga tips och råd för alla som känner av halsbränna - antingen ofta eller mer sällan.

Vanliga symtom på halsbränna

Halsbrännan beror på att magsäckens sura innehåll läcker upp och irriterar matstrupens slemhinna. Ofta kan du även känna av de sura uppstötningarna i munnen. Du kan även ha:

  • En brännande känsla bakom bröstbenet.
  • Sura uppstötningar.
  • Ont mitt i den övre delen av magen.

Halsbränna i samband med magsår

Ett typiskt symtom på magsår är att det gör ont i övre delen av magen, en bit ovanför naveln. Smärtan kan upplevas som hungersugningar. 

Ibland förekommer även halsbränna, sura uppstötningar samt illamående och kräkningar. Besvären kan lindras eller förvärras när du äter. Om du har symtom som tyder på magsår är det viktigt att du söker läkare.

Orsaker till halsbränna och sura uppstötningar

Det finns många olika anledningar till varför man får halsbränna och sura uppstötningar. Det kan handla om att buken trycks uppåt på grund av övervikt, eller att barnet vid graviditet skapar ett tryck mot magsäcken.

Saker som ökar risken för halsbränna är om du röker, dricker kaffe, äter väldigt fet mat eller mat med starka kryddor.  Tunga lyft, alkohol, antiinflammatoriska läkemedel (till exempel Ibuprofen) eller att äta på oregelbundna tider / sent på kvällen kan också ge halsbränna.

Behandling och lindring av halsbränna

Genom att ändra vissa vanor i din livsstil kan du lindra din halsbränna:

  • Testa att utesluta viss mat och dryck och se om du känner dig bättre i magen. Framför allt fet eller kryddstark mat, alkohol, kaffe och juice
  • Höj huvudändan på sängen med en kudde eller två. Väljer du att sova på vänster sida gör du det svårare för innehållet i magen att komma upp
  • Undvik att sitta framåtböjd långa stunder och att lyfta tungt
  • Se över din användning av vissa läkemedel då de kan förvärra besvären, främst de läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, naproxen och ibuprofen
  • Sluta röka
  • Gå ner i vikt om du är överviktig
  • Ta det lugnt och försök att stressa mindre

Hos oss på Apoteket hittar du receptfria medel mot halsbränna och sura uppstötningar. Vilket läkemedel som passar beror på hur svåra besvär du har och hur länge de varar.

Vid tillfälliga besvär

Om du endast får tillfälliga besvär med halsbränna ibland, som när du ätit för mycket, finns flera receptfria produkter som ger tillfällig lindring.

Antacida

Antacida är läkemedel mot halsbränna som verkar inom några minuter med effekt i 30 minuter till en timme. De innehåller ämnen som neutraliserar magsyran.  

Antacida

Alginsyra

Produkter med alginsyra fungerar genom att lägga sig som ett lock på maginnehållet för att förhindra magsyran att komma upp i matstrupen. Du tar dem efter du ätit eller innan du går och lägger dig och de har effekt i två till fyra timmar.

Alginsyra

Vid svårare eller mer ihållande besvär

Om du får besvär under längre tid finns långtidsverkande läkemedel mot halsbränna. Protonpumpshämmare som omeprazol och esomeprazol är läkemedel som minskar produktionen av magsyra. Effekten kommer efter 1–2 timmar och varar i 24 timmar.

Om du behöver både snabb och långvarig effekt kan protonpumpshämmare kombineras med antacida.  

Protonpumpshämmare

Halsbränna om du är gravid

Det är vanligt med halsbränna när man väntar barn. Du kan på egen hand ta antingen en medicin som neutraliserar magsyran, till exempell Rennie, eller en produkt som lägger sig som ett lock över maginnehållet, till exempel Galieve. Även du som ammar kan använda dessa produkter. 

De långtidsverkande protonpumpshämmarna bör endast användas av gravida och ammande efter kontakt med läkare.

När du behöver söka vård för din halsbränna

Halsbränna är vanligt och de flesta som får besvär behöver inte söka vård. Besvären går oftast över av sig själv med hjälp av receptfria läkemedel. Om du har ett eller flera av följande symtom bör du dock kontakta en vårdcentral:

  • Du är mer än 50 år gammal och har inte haft besvär av halsbränna eller sura uppstötningar tidigare
  • Du upplever att halsbrännan stör din vardag
  • Du har sväljsvårigheter
  • Du har halsbränna och samtidigt går ner i vikt
  • Du har behandlat med receptfria läkemedel, men inte blivit bättre
  • Kontakta din barnmorska om du är gravid och har behandlat med receptfria läkemedel utan att bli bättre

När det är bråttom

Kontakta genast vårdcentral eller en jourmottagning om du har något av följande symtom i samband med halsbränna:

  • Du plötsligt får svårt att svälja och det gör ont när du försöker dricka eller äta
  • Du har svart avföring
  • Du har kräkningar som innehåller blod eller ser ut som kaffesump

Sök vård på en akutmottagning om det är stängt på vårdcentralen eller jourmottagningen.

Rekommenderade artiklar