Pollenallergiker kan reagera på mat

Som pollenallergiker kan du få symtom också när du äter viss mat. Det beror helt enkelt på att de allergiframkallande ämnena liknar varandra.

Korsreaktioner mellan pollen och vissa födoämnen beror på att det i pollenkornet finns ämnen som liknar det som finns i maten. Ett och samma pollenkorn kan innehålla flera olika allergiframkallande ämnen och därför ge korsreaktion mot flera olika födoämnen.

Klåda i munnen vanligt vid korsreaktioner

De vanligaste symtomen vid en korsreaktion mot livsmedel är klåda i munnen, svullnad i halsen, svullna läppar och blåsor i munnen.

Andra men mindre vanliga symtom är nässelutslag, eksem, rinnande och kliande ögon och näsa, buksmärtor, illamående och kräkningar och astma.

Som pollenallergiker kan man också få en "riktig" allergi mot nedanstående ämnen och inte bara en korsreaktion. Då kan symtomen bli mycket kraftiga.

Vanliga allergier och korsreaktioner

Björkpollenallergiker 

Bland annat dessa livsmedel kan ge korsreaktioner:

  • Äpplen, olika stor risk med olika äppelsorter
  • Nötter och mandel
  • Kiwi
  • Jordnötter
  • Päron
  • Stenfrukter, till exempel plommon, persika och aprikoser nektarin
  • Potatis
  • Morötter

Är du allergisk mot björk tål du oftast att äta de olika födoämnena på listan i tillagad form, men vissa personer kan även då få allergiska reaktioner. Nötter bör du alltid vara försiktig med, även när de varit upphettade.

Latexallergiker

Latex kan finnas i gummihandskar, ballonger och kondomer. Många av de som har latexallergi reagerar bland annat också på avokado, bananer, kastanj och kiwi.

Allergi mot gräspollen

Gräspollenallergi ger sällan upphov till korsreaktioner med födoämnen. I sällsynta fall ses en korsreaktion med de olika sädesslagen, tomater, jordnöt, ärtor, soja, lök och melon.

Allergi mot gråbopollen

Personer som är allergiska mot pollen från gråbo kan få en korsreaktion mot:

  • Selleri
  • Morot
  • Paprika
  • Persilja
  • Koriander
  • Vitlök
  • Solrosfrön
  • Oregano
  • Basilika
  • Curry, anis, fänkål och kummin.

Till behandling av pollenallergi