Hem / Varumärken / Dynamic Code

Dynamic Code – DNA-test SKIN


Välkommen!

Du har landat på denna sida för att du genomfört Dynamic Codes DNA-test SKIN. I ditt resultat har fem olika kategorier som påverkar dina genetiska anlag för hudens åldrande analyserats. Du har också fått anpassade rekommendationer för hudvård och kost- och livsstil. Nedan har vi matchat vårt breda urval av effektiva och kvalitetssäkrade hudvårdsprodukter mot dessa fem kategorier. Klicka på den/de kategorier där ditt testresultat säger att du behöver fokusera.

Detta är ett test kopplat till hudens välbefinnande och hudvård och är inte ett medicinsk diagnostiskt test. Testets syfte är inte att fastställa diagnoser, behandling, lindring eller förebyggande av sjukdomar.

Kollagennedbrytning

Kollagen är hudens primära byggsten och beståndsdel i stödjevävnaden som gör den fast, slät och elastisk. Hos vissa personer bryts kollagenet ner snabbare och dessa personer kan få rynkor och oelastisk hud i förtid. Genom att använda anpassade ingredienser i din hudvård som både stimulerar kollagenproduktionen och motar nedbrytningen kan du förebygga strukturella ålderstecken, såsom fina linjer och rynkor, orsakade av kollagennedbrytning. Vi rekommenderar en hudvård som är anpassad för din hudtyp och ålder.

Råd för kost och livsstil

Undvik rökning och intensiv UV-exponering eftersom det kan öka kollagennedbrytningen.

För att stödja hudens kollagen rekommenderas följande ingredienser i kosten:

 • C- och E-vitamin finns exempelvis i apelsiner, jordgubbar, frön, avokado, fullkornsprodukter och nötter. Vitaminerna är nödvändiga för att stimulera kollagenbildningen och för att bevara kollagenet.
 • Fet fisk innehåller omega-3-fettsyror som stimulerar kollagenproduktionen.
 • Vitt och grönt te är rikt på katekiner som motverkar kollagennedbrytningen.
 • Druvkärneextrakt är rikt på polyfenoler som skyddar och stabiliserar kollagenet i huden och förhindrar stel kollagenvävnad. Polyfenolerna motverkar också den långvarigt försämrade strukturen som kan uppstå av korta återkommande vistelser i sol (UV-ljus).

Glykering

Glykering är när sockermolekyler fäster till kollagenet vilket gör huden mindre flexibel och elastisk. Det visar sig som rynkor och slapphet och huden kan även bli mer känslig för inflammationer och har svårare att binda fukt. Olika genetiska förutsättningar kan ge olika nivåer av glykering. Genom att använda anpassade ingredienser i din hudvård kan du förebygga strukturella ålderstecken, såsom fina linjer och rynkor, samt öka din huds motståndskraft. Du bör tänka på att använda hudvård som både förebygger och motverkar glykering. Vi rekommenderar en hudvård som är anpassad för din hudtyp och ålder.

Råd för kost och livsstil

För att motverka glykering och dess effekter kan dina kost- och livsstilsval göra stor skillnad. Det är viktigt att undvika överdriven exponering för sol samt rökning eftersom det påskyndar glykeringsprocessen.

För att motverka glykering rekommenderas följande kostråd:

 • Ät mindre socker och håll dig till livsmedel med lågt glykemiskt index, eftersom socker ökar glukosnivån vilket driver på glykeringsprocessen.
 • Blåbär och blåbärsextrakt innehåller antocyaniner vilket skyddar både mot glykering och fria radikaler.
 • Undvik livsmedel som är brända eller karamelliserade. Glykering kan även ske utanför kroppen, som när socker kokas med proteiner eller fetter. Denna typ av glykering sker när socker tillsätts till produkter som till exempel pommes frites för att de ska få en lite bränd yta.
 • Undvik äta livsmedel som tillsatts av så kallade Advanced Glycation End Products (AGE). AGE:s kallas på svenska för dysfunktionella proteiner och används som tillsatser i vissa livsmedel för att förbättra smaken eller utseendet. Enklast undviker du AGE:s genom att äta färska produkter.

Pigmentering

Vid exponering för solljus bildas proteinet melanin i huden som ett försvar mot den skadliga strålningen, vilket gör att hudtonen blir tillfälligt mörkare. Om huden skadas av solljuset kan melaninproduktionen bli ojämn och då kan fläckar av mörkare hud uppstå. Detta kallas hyperpigmentering. Genom att använda anpassade ingredienser i din hudvård kan du både skydda dig mot och reducera pigmentering. Tänk på att flertalet ingredienser som behandlar pigmentering gör huden mer känslig för solljus. Var noga med att använda en hög solskyddsfaktor. Vi rekommenderar en hudvård som är anpassad för din hudtyp och ålder.

Råd för kost och livsstil

För mycket exponering för solljus kan vara skadligt för huden, men samtidigt är solljus en stor källa till D-vitamin som hjälper huden reparera sig själv och förebygga åldrande. Därför är det viktigt att du exponeras för solljus på ett hälsosamt sätt.

För att motverka pigmentering och UV-skada rekommenderas följande kostråd:

 • Ägg, fet fisk och kött innehåller D-vitamin som hjälper huden att reparera sig själv och förebygga åldrande.
 • En kost rik på antioxidanter såsom C-vitaminer främjar kroppens hälsa och skyddar mot UV-skada. C-vitamin finns exempelvis i apelsiner, jordgubbar, granatäpple, och beta-karoten (morötter och tomat).
 • Grönt te innehåller katekiner som skyddar huden mot fria radikaler som bildas av UV-strålningen.

Antioxidantskydd

I kroppen finns antioxidanter som oskadliggör fria radikaler. Våra gener påverkar hur effektivt detta skydd är. Genom att använda anpassade ingredienser i din hudvård kan du förebygga oxidativa skador från fria radikaler. Vi rekommenderar en hudvård som är anpassad för din hudtyp och ålder.

Råd för kost och livsstil

För att det kroppsegna antioxidansskyddet ska vara effektivt behöver man få i sig kost rik på vitaminer och mineraler.

Kost och kosttillskott som kan boosta antioxidantskyddet:

 • Grönt och vitt te är rikt på katekiner som skyddar mot fria radikaler och minskar oxidativ stress.
 • Blåbär och blåbärsextrakt innehåller antocyaniner och vitamin-C som skyddar mot fria radikaler.
 • Spirulina innehåller en relativt hög nivå av superoxiddismutas, som skyddar mot fria radikaler.
 • Fisk, inälvsmat, mjölk och ägg innehåller mineralen selen som behövs för det egna antioxidantskyddet.

Känslighet

Yttre påverkan såsom klimat, luftföroreningar och starka kemikalier, men även inre faktorer såsom stress, kan påverka hudens förmåga att fungera som en bra skyddsbarriär. Genetiska egenskaper påverkar hudens känslighet. Vid en känslig hud ska detta prioriteras, därefter kan man arbeta med andra eventuella mål med sin hudvård. Genom att använda anpassade ingredienser i din hudvård kan du främja hudens skydd mot känslighet och inflammation.

En hudvård med naturliga ingredienser behöver inte alltid vara bättre för en känslig hud, eftersom naturliga produkter kan innehålla irriterande ämnen. Detta kan vara bra att tänka på om du är överkänslig eller allergisk mot till exempel frukt, bär eller andra livsmedel. Var också uppmärksam om du är allergisk mot växter eller har pollenallergi/ hösnuva.

Råd för kost och livsstil

Det är bra att motionera eftersom det skyddar mot inflammation. En överdriven solexponering kan öka inflammation. Ibland kan hudproblem orsakas av kosten, exempelvis av kryddstark mat, varför det kan vara bra att se över din kosthållning.

För att motverka inflammation rekommenderas:

 • Gurkmeja, ingefära, lök, vitlök och alla slags kål, som verkar antiinflammatoriskt.
 • Dra ned på socker och mjölkprodukter, som ökar inflammationer.