Det är läkaren som ansluter en patient till Apodos. Läkaren ska vid anslutningen även inhämta samtycke från patienten att information om dennes läkemedel får delas mellan vårdaktörerna och att information lagras i eHälsomyndighetens register.

Innan du kan förskriva till en ny patient måste denne anslutas till Apodos. Det görs enklast i ordinationsverktyget Pascal. Följ instruktionen för att ansluta en ny patient. När detta är klart kan man påbörja ordinera läkemedel. Innan anslutningen sker behöver patienten ge sitt samtycke.

Observera att i samband med att patienten ansluts till Apodos ”hämtas” patientens eventuella aktuella e-recept och syns i Pascal. Ta gärna ställning till om läkemedlen fortfarande ska gälla och/eller om något i stället bör dosdispenseras.

Därefter tar vi på Apoteket vid och ser till att läkemedlen levereras som de ska. Smidigt och säkert. 

Så här ansluter du en patient till Apodos

Förbered patienten i Pascal

Behörighet till ordinationsverktyget pascal får du via din IT-administratör. Därefter kan du logga in i Ordinationsverktyget med ditt SITHS-Kort.

Till inloggning Pascal
Till Pascals handbok

Slutför registrering och ordinera

Ansvarig läkare slutför registreringen i Pascal i samband med att patienten samtycker att bli dospatient och kan därefter börja ordinera läkemedel.

Beställ eventuella helförpackningar

Beställ eventuella helförpackningar och vid behov mediciner via Pascal.

Beställ eventuella handelsvaror

Patientindividuella läkemedel eller egenvårdsprodukter/handelsvaror som inte finns i Pascal eller som doktorn inte får ordinera inom läkemedelsförmånen kan beställas via detta formulär eller via mejl till apodos@apoteket.se 

Läkemedel

Förskrivningarna av Apodos sker i ordinationsverktyget Pascal. Det tillhandahålls av företaget Inera. 

Recept till patient med dosdispenserade läkemedel ska utfärdas i Pascal. Här kan du även göra akuta förskrivningar. Journalsystemet fyller du som läkare i som vanligt. Pascal är under ständig utveckling och förbättring.  

Reservrutin om förskrivning via Pascal inte är möjlig

Om det inte är möjligt att göra förskrivningen via Pascal, ska förskrivningen göras elektroniskt eller på en vanlig receptblankett. Det ska framgå om och när (klockslag)läkemedlet ska dosdispenseras. 

Akut förskrivning

Vi kan även erbjuda leverans av akuta beställningar direkt till din enhet – redan dagen efter. Det enda som behövs är att

 • Din beställning kommer in före ordinarie stopptid.
 • Att din enhet har avtal om direktleverans med Apoteket AB.

Kontakt och support avseende Pascal

Vid frågor angående Pascal kontaktas den lokala Pascal-supporten som finns i varje landsting. Mer information hittar du på ditt landstings hemsida.

Om du saknar egen IT-avdelning kontaktar du Nationell Pascalsupport

 • Direkt på 0771 - 25 10 10
 • Eller fyller i det här formuläret för felanmälan.

Pascal ordinationsverktyg har sin egen support, här finns det mer information.

Vi hjälper dig hålla koll

I och med vår kvalitetskontroll, där alla påsar fotograferas och dokumenteras för full spårbarhet, är Apodos det säkraste sättet att dosera läkemedel. Apoteket ansvarar för innehållet i påsarna tills de öppnas varför en extra kontroll av varje dosrulle ej behöver genomföras vid leverans. Dospåsarna minimerar risken för att vårdpersonal eller patient doserar fel. För att förhindra att patienten står utan läkemedel skickas påminnelser ut vid varje leverans när det börjar bli dags att förnya receptet. Påminnelser kommer som standard fr om 3 månader innan sista leverans. Du kan aktivt välja att få påminnelser fr.o.m 2 månader eller 1 månad genom att kontakta Apoteket Dos Kundservice. 

Efter att läkaren har anslutit en patient till Apodos, får Apoteket automatiskt information via sitt dossystem att ny/ändrad ordination inkommit. Alla ordinationer som kommer in elektroniskt hanteras via det nationella dosregistret. Våra farmaceuter kontrollerar receptet för att säkerställa att alla läkemedel passar ihop. I den farmaceutiska kontrollen ingår bl a kontroll av:

 • Eventuella interaktioner och dubbelförskrivningar
 • Styrka
 • Dosering
 • Hög dos- äldre
 • Eventuellt synonymbyte
 • Läkemedel i originalförpackning kan ligga i dospåsen

Hur förskriver jag läkemedel till en Apodos-kund?

Förskrivningarna sker i det nationella webbgränssnittet Pascal som tillhandahålls av Inera. Här görs även akuta förskrivningar. Journalsystemet fyller läkaren i som vanligt. Pascal, som är under ständig utveckling och förbättring, är ett enklare system än många tror. Hastigheten i systemet beror oftast på den egna uppkopplingen. Vid frågor angående Pascal kontaktas den lokala Pascal-supporten som finns i varje landsting. Läs mer på ditt landstings hemsida.

Kan man få akuta läkemedel?

Akuta förskrivningar kan levereras redan dagen efter om det beställs innan stopptid. Apodoskund betalar då för de extra doserna av läkemedel. Dospeng och eventuell avgift för direktleverans debiteras enligt avtal. Om receptet ändras medföljer ett uppdaterad förteckning recept i leveransen.


Hur beställs läkemedel som inte kan dosförpackas? 

I stort sett alla tabletter och kapslar kan dosförpackas. Övriga läkemedel och andra apoteksvaror beställs av vårdpersonal via Pascal eller via detta formulär.

Kan jag se mina beställningar på originalförpackningar i Pascal?

Ja, man kan både se ”mina beställningar” och även kollegors beställningar till leveransadressen via beställningsknappen på Pascals förstasida.

Hur levereras Apodos?

Det finns flera alternativ att välja mellan. Direktleverans är ett av dem. Den görs enligt avtal till boendet, hemtjänstkontoret, vårdcentralen etc. Leveransen levereras mellan klockan 8–16. Om du vill säkerställa att din leverans kommer före klockan 12 tillkommer en extra avgift. För enklare sortering av leveransen kan du också välja att dela upp leveransen per avdelning på till exempel boendet. Apodos går även att hämta ut på utvalda apotek, apoteks- eller postombud.

Hur gör jag för att ansluta en ny enhet?

För att ansluta en ny enhet, t.ex. hsv/htj/VC/säbo, skickar du ett mail till apodos@apoteket.se med följande info:

 • Organisationsnummer och namn
 • Kostnadsställe eller referensnummer
 • Fakturaadress
 • Den nya enhetens namn
 • Leveransadress
 • Kontaktuppgifter
 • Vilket apotek/ombud du önskar som alternativt utlämningsställe

Om enheten inte önskar direktleverans behöver man endast ange enhetens namn, adress och vilket apotek/ombud du önskar hämta leveransen på.

Hur fungerar det om en Apodos-kund har flera läkare?

I ordinationsverktyget Pascal ser man en samlad bild över vad de olika läkarna har förskrivit. Här kan varje läkare lägga till, ändra och ta bort förskrivningar, även de som andra läkare har gjort.

Vad händer om Apodos-kunden läggs in eller skrivs ut från sjukhus?

Vi på Apoteket finns alltid till hands för att hjälpa till med att skapa smidiga vårdövergångar för patienten. Det går bra att ni själva lägger en Apodoskund vilande/aktiverar i Pascal, det gör ni genom att gå in på fliken Patientinformation. Kontakta Apoteket Dos Kundservice för mer information.

Vad händer om Apodos-kunden tillfälligt ändrar adress?

Då kontaktar Apodoskunden Apoteket Dos Kundservice och meddelar detta, så skickar vi doserna till den nya adressen. Avgift kan tillkomma t ex vid leverans utanför den egna regionen.

Vad kostar det för Apodos-kund?

Det är regionen som upphandlar och betalar för tjänsten. Apodoskund betalar bara för läkemedel samt de övriga varor och tilläggstjänster som beställs. Högkostnadsskyddet gäller, som för alla receptkunder. Apodoskund kan välja att antingen betala kontant eller via faktura. Skulle man vilja avsluta sitt Apodosabonnemang går det att göra via kontakt med läkaren.

Varför finns inte Apodos-kunds dosrulle/orginalförpackning med i leveransen?

När en doskund blir nekad kredit skickas alltid dospaketet till det alternativa utlämningsstället, för betalning i butik. På boendets packlista vid leveransen visas en informationstext i Meddelande-kolumnen, i meddelandet står det tex. "Kontant Disp (67,48 kr) Apoteket Svanen, eller "Kontant OF (37,50 kr) Apoteket Älgen".

Om doskund har både kontant dosrulle (disp) och kontant läkemedel i helförpackning (OF) i samma leverans visas bara ordet "Kontant", beloppet som visas är totalsumman för både dosrullen och läkemedel i helförpackning. 

Uppgift om varför en doskund blir kreditnekad kan Walley svara på, telefon: 010-161 01 00

Tjänster och kostnader

Västra Götaland/Region Halland

Semesterdoser/leverans till avvikande leveransadress

Vårdpersonal beställer via Pascal eller kontaktar Apoteket Dos Kundservice. Apodoskund kan även beställa semesterdoser själv (gäller ej narkotiska läkemedel) genom att kontakta Apoteket Dos Kundservice.

• Administrationsavgift tillkommer vid uppläggning av tillfällig leveransadress eller beställning av semesterdoser (engångskostnad som betalas av apodoskund).

• Transportkostnad tillkommer (per leveranstillfälle) vid avvikande leveransadress utanför regionen. Betalas av apodoskund.

Ersättningsdoser

Vårdpersonal beställer via Pascal el kontaktar Apoteket Dos Kundservice.

Hemleverans

Vi erbjuder även hemleverans av Apodos, de läkemedel som inte kan ligga i dosrullen och övriga produkter som finns i apotekets sortiment som ex tvål och schampo.

En förutsättning för att kunna få hemleverans är att mottagaren betalar sina läkemedel på faktura. Vid hemleverans behöver mottagaren även vara hemma för att ta emot och kvittera paketet.

Kontakta Apoteket Dos Kundservice om du vill veta mer. 


Kronoberg/Kalmar/Blekinge/Östergötland/Jönköping

Semesterdoser/leverans till avvikande leveransadress

Vårdpersonal beställer via Pascal eller kontaktar Apoteket Dos Kundservice.

• Administrationsavgift tillkommer vid uppläggning av tillfällig leveransadress eller beställning av semesterdoser (engångskostnad som betalas av apodoskund).

• Transportkostnad tillkommer (per leveranstillfälle) vid avvikande leveransadress utanför regionerna Kalmar, Kronoberg, Blekinge, Östergötland, Jönköping. Betalas av apodoskund.

Ersättningsdoser

Vårdpersonal beställer via Pascal el kontaktar Apoteket Dos Kundservice.

Hemleverans

Vi erbjuder även hemleverans av Apodos, de läkemedel som inte kan ligga i dosrullen och övriga produkter som finns i apotekets sortiment som ex tvål och schampo.

En förutsättning för att kunna få hemleverans är att mottagaren betalar sina läkemedel på faktura. Vid hemleverans behöver mottagaren även vara hemma för att ta emot och kvittera paketet.

Kontakta Apoteket Dos Kundservice om du vill veta mer. 

Stockholm/Gotland

Semesterdoser/leverans till avvikande leveransadress

Vårdpersonal beställer via Pascal eller kontaktar Apoteket Dos Kundservice. Apodoskund kan även beställa semesterdoser själv (gäller ej narkotiska läkemedel) genom att kontakta Apoteket Dos Kundservice. Vi kan på begäran tillfälligt dosdispensera för längre period om upp till fyra (4) veckor, med hänsyn tagen till läkemedlens hållbarhet. Detta kan ske för upp till två (2) tillfällen per kalenderår.

• Administrationsavgift tillkommer vid uppläggning av tillfällig leveransadress utanför delområdet eller beställning av semesterdoser (engångskostnad som betalas av apodoskund)

• Transportkostnad tillkommer (per leveranstillfälle) vid avvikande leveransadress utanför delområdet Gotland och Stockholmskommunerna Ekerö, Lidingö, Solna, Stockholm och Sundbyberg. Betalas av apodoskund.

 

 

Server online