Torsk - ofarligt men smittsamt

Torsk hos spädbarn

Små barn kan ibland drabbas av något som kallas torsk, vilket är en ofarlig svampinfektion som vanligtvis går över av sig självt. 

Torsk - behandla med vichyvatten

Torsk kallas en svampinfektion i munhålan. Det beror på att svamp som finns naturligt i munnen växer och gör slemhinnan och tungan röda och ömma med vita beläggningar.

Det är framförallt spädbarn som får torsk. Torsk läker ofta av sig själv, utan behandling. Använder barnet napp, bitleksaker eller matas med flaska bör dessa kokas dagligen.

Har ditt spädbarn torsk kan du testa att få bort beläggningarna i munnen genom att med en bomullspinne stryka på mineralvatten som innehåller natriumbikarbonat, till exempel vichyvatten. Du kan också doppa barnets napp i vichyvatten. Det finns ingen forskning som visar att det ger effekt, men det är ofarligt att testa.

Om du ammar ett barn med torsk

Om du ammar ett spädbarn med torsk kan brösten smittas av infektionen och bli infekterade. Symtomen är att bröstvårtan och vårtgården blir röd, irriterad och öm. Gör rent bröstvårtorna efter amning och lufta så mycket du kan.

Kom till behandling av blåsor, sår och infektioner i munnen hos vuxna här.