Akne

Dags att äga din akne

Istället för att prata om akne som något problematiskt börjar stigmat kring blemmor och pormaskar att minska. Här tipsar vi om hur du bäst tar hand om din akne och när det kan vara dags att söka vård.

Akne är ett vanligt återkommande hudbesvär bland unga och vuxna. Trots att många drabbas av akne händer det att ens utslag påverkar ens vardag till den grad att både självförtroende och tålamod sviktar.

Det positiva - utifrån den psykosociala aspekten - är att både influencers och artister börjat visa upp sina egna hudproblem i sociala kanaler. Vissa har till och med startat aktivistiska rörelser där de pratar om vikten att acceptera sin akne, att du är mycket mer än dina hudproblem och att vem som helst kan drabbas – du är inte ensam.

Behandling av akne

Även om det kan vara svårt att själv behandla akne så finns det receptfria behandlingar som du kan prova. Var däremot beredd på att det kan ta flera veckor eller månader tills du ser förbättring från det att du börjat din behandling av akne. 

Fyra tips för dig med akne:

  1. Tvätta ansiktet med ansiktstvätt anpassad för akne två gånger om dagen. Tänk på att anpassa rengöringen vid eventuell medicinsk behandling av akne, vid dessa tillfällen kan en mycket mild produkt vara lämplig.

  2. Kläm inte dina finnar då det försvårar läkningen och ökar risken för inflammation och ärr.

  3. Använd inte feta krämer och oljor då det kan täppa till talgkörtlarna och förvärra din akne.

  4. Det är bra att hålla sig inom en serie av produkter för att undvika att av misstag använda flera produkter som är avflagnande eller uttorkande och inte är tänkta att kombineras.

Bli bästa vän med din hud

Det finaste du kan ge din hud är att läsa på och följa de råd som ges om hur du ska tänka för att ta hand om den på bästa sätt. Att öka kunskapen kring din hud kan även bidra till att du inte känner dig lika förvirrad och orolig kring varför den beter sig som den gör.

Akne orsakas inte av din livsstil, men genom att notera när utslagen uppstår eller förvärras kan du öka din förståelse kring vad som påverkar just din hud. 

> Klicka här och lär dig mer om akne och dess behandlingsformer

Prata med någon

Vill du prata med någon som är icke-dömande och kunnig inom området? Varmt välkommen att besöka ditt närmsta apotek. Vi kan rekommendera produkter utifrån just dina behov och din hudtyp.

Det kan vara dags att uppsöka läkare

Allvarlighetsgraden av hur mycket finnar en drabbas av varierar från person till person. Har du däremot akne med hårda knölar i huden ska du inte låta de läka av sig självt eftersom du då riskerar att få ärr. Uppsök läkare om du har svår akne med rodnande hudknottror, rikligt med varblåsor eller ärrbildning. Det finns då receptbelagda läkemedel som brukar ge bra resultat. Du bör även kontakta läkare om du:

  • Inte ser resultat efter 6 veckor trots att du följt de behandlingsråd du blivit tilldelad.
  • Som vuxen får akneliknande utslag i större omfattning.
  • Mår dåligt av din akne, även om den inte medicinskt klassas som svår.

 

> Få enkelt hjälp med bedömning, behandling och recept hos Doktor24.