Här har vi listat trendord och går till botten med vilka av dessa som verkligen är funktionella och vilka som kan avfärdas. Se gärna filmerna för att få ännu mer information om snigelslem, probiotisk hudvård och aktivt kol.

Pollution i hudvårdssammanhang är ett samlingsbegrepp för faktorer som påverkar och stressar det översta hudlagret och kan leda till negativ påverkan på hudbarriären. Exempel på saker som kan vara negativa är: luftföroreningar som t.ex. avgaser (koldioxid, kolmonoxid, svaveldioxid, och kväveoxider), rök, ozon, UV-strålning och partiklar bildade från industriell- och jordbruksmiljö. Huden påverkas även av andra faktorer som värme, kyla och luftfuktighet.

Inom begreppet anti-pollution fokuserar man på faktorer som orsakar huden stress, även kallat oxidativ stress. Oxidativ stress är en överproduktion av fria radikaler som reagerar med celler, protein och fetter och på så sätt kan förstöra vävnadstrukturen. Hudvård med anti-pollution påståenden brukar innehålla vitamin C, E och andra antioxidanter samt skyddande ingredienser som polysackarider.

Snigelslem består av vatten, hyaluronsyra, glykoproteiner och AHA-syror. Hyaluronsyra är en känd anti-age ingrediens som binder fukt i huden och ger en utslätande effekt. Glykoproteiner kan ha flera funktioner, bland annat smörjande och fuktbindande. AHA-syror har en peelande effekt. Så snigelslem innehåller absolut hudvårdande ämnen. Däremot behöver man granska varje produkt för sig för att se om de har tillräckligt hög dos av ämnena för att ha någon effekt. Snigeln som används för denna produktion heter Helix Aspersa. Vi på Apoteket tycker att det känns onödigt att använda sniglar, då man kan tillverka dessa ämnen på andra enklare sätt.

Niacinamid som även har namnet vitamin B3 ingår i flera fysiologiska processer som ämnesomsättningen, nervsystemet och huden. Studier visar att niacinamide har en barriärsstärkande effekt, kan ge minskad hyperpigmentering och mer elasticitet. Vitamin B3 är en liten hygroskopisk substans (tar upp vatten) vilket innebär att den lättare går in i huden. Substansen ger en utslätande effekt och verkar fuktbindande.

Kan mättat kol göra underverk för huden?

Nej. Aktivt kol som tillsätts i en vattenbaserad produkt blir mättad och kan då inte dra till sig orenheter, det är humbug.

Vitamin E  är en antioxidant som skyddar mot yttre påfrestningar. Studier visar på att dermal applicering kan skydda mot UV-relaterade skador på huden.

Vitamin B5, även kallad pantotensyra, har en huvudsakligt viktig funktion på huden. Pantotensyra ingår i coenzym A som medverkar i metabolismen av kolhydrater, fett och protein. Inom hudvård används den mer stabila formen panthenol, även kallad provitamin B5, som i huden omvandlas till pantotensyra. Panthenol, som kan penetrera huden och verka i översta hudlagret som en fuktbindare, ger fukt samt motverkar förlust av fukt. Fukt ger mjukhet och elasticitet till huden. Panthenol har också visat sig kunna stärka hudbarriären.

Vitamin C, även kallad askorbinsyra, är en antioxidant som kan oskadliggöra fria radikaler. Vitamin C är väldigt instabilt och känsligt för luft, vatten och ljus och därför är det svårt att tillföra i hudvård. Det är därmed svårt att kunna se en effekt på dermal applicering av vitamin C. Vitamin C i kroppen har flera viktiga funktioner och verkar bland annat i nervsystemet, energiomsättningen och i huden genom att stimulera kollagenproduktionen.  

Probiotika är ett intressant område, som har blivit mer hett de senaste åren.  Vi har på huden normalt sett en stor mängd levande mikroorganismer som inte utgör några problem för en väl fungerande hud. Man tror att vissa hudproblem kan uppstå pga. förändrad balans av hudens mikroflora. Därför har goda bakterier eller probiotika blivit en intressant ingrediens inom hudvård och tros kunna skydda mot mer skadliga mikroorganismer och fungera som ett extra skydd för huden. Men det finns utmaningar med probiotika i hudvård, då man behöver se till att tillväxten av de bra bakterierna är bättre och sker på ett kontrollerat sätt. Probiotika för huden är ännu i sin linda, och vilken potential det har återstår att se. Men det är ett spännande område som vi följer, och det pågår mycket forskning.

BHT är en vanligt förekommande antioxidant inom hudvård men ämnet har dåliga miljöegenskaper. BHT är mycket giftigt för vattenlevande organismer med långtidseffekter. Av den anledningen har vi på Apoteket satt en haltbegränsning för hur mycket som får ingå i en produkt. Vi är restriktiva till användningen av BHT eftersom det dessutom finns bättre alternativ av antioxidanter.

Miceller är sfäriska flytande kristaller. Det som är speciellt med micellärmolekylerna är att de kapslar in olja och drar åt sig smuts och orenheter och rengör därmed huden extra effektivt och skonsamt. Typiskt sett bildas de i vatten och det ytaktiva ämnets hydrofoba "svansar" kommer då peka inåt och skyddas av ett lager hydrofila "huvuden". 

Fett och orenheter dras in och samlas inuti den micellära molekylen. Ytaktiva ämnen som används i micellärvatten ska kunna bilda miceller i låg koncentration, rengöra bra och skonsamt utan att irritera huden. Det är extra viktigt med skonsamhet i micellärvatten då produkten inte sköljs av, utan stannar på huden.

Retinol som även har namnet vitamin A är en viktig vitamin för att syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt.  Vitamin A är essentiellt för tillväxtprocessen och sätter igång hudförnyelsen och är därför en bra anti-age ingrediens. Vitamin A är en liten och fettlöslig molekyl som tränger in i huden.  Vitamin A kan dock vara skadligt för hälsan i för höga doser. Det är framför allt genom kosttillskott man kan få i sig för stora mängder.

Hur fungerar balsammetoden?

Balsammetoden handlar om använda tvätt-balsam istället för schampo för att rengöra hår och hårbotten. Ett tvätt-balsam är ett balsam med lättare konsistens, kan även kallas för cleansing conditioner, co-wash eller no-poo. Teoretiskt sätt ska användning av tvätt-balsam minska uttorkning och ger håret mer glans och mindre frizz. Rengörande ämnen i balsam tillsammans med mekanisk rengöring ska lösa upp fett och smuts och rengöra hår och hårbotten.  Ett viktigt steg i balsammetoden är den mekaniska rengöringen, det vill säga att massera hårbotten och skölja av balsamet och upprepa stegen. Däremot är inte rengöringen lika effektiv som vid användning av schampo som löddrar.

Kemin bakom balsammetoden?

Balsam är egentligen inte framtaget för att tvätta håret och hårbotten med men det har blivit allt mer populärt att skippa schampo i sin tvätt-rutin och använda sig av så kallade tvätt-balsam. Så vad är då tvätt-balsam? Jo, det är balsam med lättare konsistens som inte innehåller silikoner och oljor. Principen bakom balsam är att det ska verka antistatiskt och konditionerande, med hjälp av katjoniska tensider (positivt laddade). Katjoniska tensider verkar inte rengörande till skillnad från anjoniska tensider i schampo (exempelvis Sodium laureth sulfate) utan fäster sig till håret som är negativt laddat och verkar antistatiskt samt gör håret mjukare. Tillsammans med fett-alkoholer minskar balsam friktion i håret och lämnar en skyddande film längst hårstråna.

Fett-alkoholer i balsam boostar de konditionerande ämnena och kan exempelvis kallas för Stearyl alcohol och Cetyl alcohol. De är långkedjade alkohol-molekyler som verkar som emulgatorer och rengörande ämnen. Precis som rengörande tensider så har fettalkoholer en vattenlöslig och fettlöslig del, eftersom lika löser lika så kan dessa ämnen ha en rengörande effekt. Tensider och emulgatorer är så kallade ytspäningsnedsättande ämnen eftersom de har duo-egenskaper i en och samma molekyl och kan rengöra eller stabilisera en emulsion (olja i vatten lösning). Fett-alkoholer är dock betydligt mindre effektiva på att avlägsna fett och smuts som en anjoniskt tensid.