Samspel mellan arv & miljö

Övervikt kan leda till minskad livskvalitet och gör också att du riskerar att drabbas av sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Det är framförallt det fett som sitter runt buken, som är mer aktivt och är förknippat med en rad riskfaktorer för hälsan. Det beror bland annat på att detta fett via blodomloppet påverkar organ som levern, blodfetterna och blodtrycket negativt.

Nödvändigt med fett

Vår kropp behöver fett. Det är på flera sätt nödvändigt för att kroppen ska fungera, bland annat genom sin förmåga att lagra energi. Problemet är att många får i sig mer energi än vad man gör av med.

Fett skyddar kroppens inre organ. Dessutom förser det dig med livsnödvändiga fettsyror, vilket är en förutsättning för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Fettvävnaden håller dig också varm och har den unika förmågan att lagra energi.

Fetma

Den moderna människan äter för mycket fett och ökar samtidigt sockerintaget, vilket inte är någon bra kombination. Socker innehåller många "tomma" kalorier och förbränns snabbt vilket gör att man fort blir hungrig igen. Vi får för mycket fett och socker i oss samtidigt som vi rör oss för lite. 

VISSTE DU ATT

En coladryck på 33 centiliter motsvarar 12 sockerbitar

Gener och ämnesomsättningen

Till viss del beror övervikt och fetma på vilken genuppsättning du har. Du ärver en benägenhet för att utveckla fetma. Däremot är det sällan den enda orsaken eftersom det rör sig om ett komplicerat samspel mellan arv och miljö.

En del människor har problem med ämnesomsättningen. Men det är inte den viktigaste orsaken till den idag växande övervikten eller fetman.

Stress, rökning och graviditet

Att du går upp eller ner i vikt kan också bero på stress. Vissa personer reagerar med att gå upp i vikt medan andra går ner i vikt under stressade perioder.
Läs mer om sömn, stress och oro

Du som röker höjer din energiomsättning något. När du sedan slutar röka återgår den till det normala och då kan du eventuell gå upp i vikt.

Många kvinnor går inte ner till sin ursprungsvikt efter graviditeten. Orsaken är ännu inte helt klarlagd. Kvinnor löper även en risk att öka i vikt när de kommer i klimakteriet.

Läs även våra 10 tips till viktnedgång