Vem som helst kan drabbas av artros

Folk- och ledsjukdomen artros har påverkat många människors vardag. Ett besvärligt tillstånd som med tålmodighet och kontinuitet går att behandla med enkla medel. Ta del av våra experters insikter och behandlingstips kring artros här.

– Vanligtvis är diagnosen inte helt klarlagd när kunden kommer in i butik och ber om hjälp. Då ser vi över vilka läkemedel eller behandlingsmöjligheter som går att rekommendera utifrån kundens tillstånd, säger Lena Elg, farmaceut på Apoteket.

Det hör inte till ovanligheten att Apotekets kunder förutsätter att artros bara drabbar pensionärer. Påståendet gäller majoriteten av våra besökare men främst de som tränar regelbundet eller som tror att smärtan beror på att de precis målat båten eller jobbat hårt i trädgården. Faktum är att symtom för ledsjukdomen kan uppstå under 45 års ålder och blir allt vanligare i yngre åldrar.

Symtom för artros

  • Smärta
  • Stelhet
  • Nedsatt fysisk funktion

– Om du anser att smärtan eller stelheten fortfarande är oförändrad eller blivit värre inom loppet av en veckas tid, brukar vi farmaceuter rekommendera att du kontaktar vården. Om du tar hjälp via vården tidigt ökar dina chanser för rätt behandling, säger Lena Elg.

Förebygg uppkomsten av artros

Fysisk aktivitet och träning rekommenderas som behandling av artros, men det mesta talar för att det även förebygger artros. Riskfaktorer som kan leda till utveckling av artros är bland annat övervikt, ett tungt ensidigt belastande arbete, ärftlighet och ledskador.

– För att förebygga artrossymtom är det därför viktigt att man ser över sin livsstil och påverkar de påverkbara riskfaktorerna, säger Leif Dahlberg, medicinsk chef på Joint Academy och seniorprofessor på Lunds universitet.

Behandla din artros

När det kommer till behandling av en diagnosticerad artros är forskare såväl som internationella organisationer överens, den behandling som ger bäst resultat för de flesta personer med artros är anpassad träning i kombination med utbildning om sjukdomen.

– Detta minskar symtomen på några månader för de flesta och fungerar också på lång sikt. Träning som behandling behöver inte ta lång tid. Vid artros räcker det att utföra övningar i 5-10 minuter om dagen, 5 dagar i veckan för att bli bättre, säger Leif Dahlberg.

Ta hjälp av Joint Academy

Vi på Apoteket har valt att samarbeta med Joint Academy, en digital tjänst som bygger på fysioterapi och som följer Socialstyrelsens riktlinjer. Som patient har du regelbunden kontakt med en fysioterapeut i kombination med utbildning om hur du bäst hanterar sjukdomen.

Du får ett kostnadsfritt, skräddarsytt program med dagliga övningar som tar ungefär fem minuter att genomföra. Tjänsten går snabbt och smidigt att ladda ned på din smartphone eller läsplatta.

Ladda ner Joint Academy's app här!

Alla har rätt till ett liv i hälsa

Tack för att du tog dig tid att läsa den här artikeln om artros. Kunskap är ett viktigt redskap i resan mot ett samhälle där alla våra sjukdomar, stora som små, diagnosticeras i tid och får rätt typ av behandling. 

För mer information om Joint Academy, klicka här.
För att komma till Apotekets produkter mot ledvärk och artros, klick här.