Ont i magen som gravid – vilka symtom ska jag vara uppmärksam på?
När du är gravid är det mycket nytt som händer i kroppen. Men vilka signaler är helt ofarliga och vilka kräver att du tar kontakt med läkaren? Läs vidare för att ta reda på varför du får magont och hur du kan komma till rätta med det.
Det kan finnas flera anledningar till att du får ont i magen. Smärtorna kan vara kopplade till din buk, livmoder eller dina tarmar.
Oftast är krämporna övergående och flera av dem har naturliga förklaringar. Om du är orolig rekommenderas du att kontakta en läkare, speciellt om du blöder från underlivet och samtidigt mår dåligt.
Den vanligaste orsaken till att du har ont i magen beror på att fostret och magen växer. Huden kan därför spännas ut och göra ont, samtidigt som livmodern värker när det görs mer plats för fostret där inne.
Det kan göra att tarmar och andra inre organ flyttar lite på sig. Smärtorna är oftast helt ofarliga och är helt enkelt en form av “växtvärk”. Dessa smärtor kan förvärras vid vissa rörelser eller när du skrattar, hostar eller nyser.
Dessa så kallade ligamentssmärtor kan avhjälpas med ett varmt bad eller en värmedyna på magen. Försök att ligga ner och vila med fötterna i högläge. Rör inte på dig för hastigt och gå med mjuka steg. Du kan också testa gymnastik som stärker ryggmuskulaturen. Var inte orolig - smärtorna brukar klinga av så småningom!
Andra orsaker till magont under graviditeten kan vara:
Magproblem kan ofta avhjälpas med fiberrik kost som också innehåller nyttiga bakterier. Eftersom tarmrörelserna kan bli långsammare under graviditeten är det viktigt att tugga och dricka ordentligt och även se till att fortsätta motionera i lugn takt.
Det finns också receptfria preparat som t.ex. Laktulos som kan användas för att hålla igång magen och motverka förstoppning. Halsbrännan lindras genom att dra ner på kaffedrickandet och även dricka kolsyrat vatten och mjölk.
Om du har fått urinvägsinfektion botas denna bakterieinfektion bort med receptbelagd antibiotika. Ett tips är att försöka tömma blåsan ordentligt vid toalettbesök och även dricka mycket vatten för att kissa ut bakterierna. Du ska inte gå med urinvägssymtom utan att kontakta vården när du är gravid.
Ont i nedre delen av magen som gravid
Att ha ont i nedre delen av magen, även kallat bäckensmärta, beror på att kroppens leder mjuknar. Detta eftersom bäckenet ska kunna vidga sig och barnet ska komma ut lättare under förlossningen.
Ett annat ord för smärtan är foglossning. Det vanligaste är att du har ont i höfterna, men även över blygdbenet, vilket kan kännas som smärta i nedre delen av magen. Den brukar förvärras under dagen, och om du har ont vid magpartiet kan du lägga dig ner och slappna av.
Magmusklerna påverkas
I takt med att magen utvidgad kan musklernas expandera och göra ont. Det går att lindra så kallad med rektusdiastas med träning. När barnet är fött brukar magmusklerna gå tillbaka till sitt vanliga skick igen.
Ont i magen tidigt i graviditeten
Om du upplever hög smärta i magen under de första graviditetsveckorna kan detta bero på ett utomkvedshavandeskap, som kan göra mycket ont. Det kommer i så fall rikliga blödningar från slidan och du kan känna dig yr.
Ett utomkvedshavandeskap innebär att ett befruktat ägg fastnar och inte fäster sig i livmodern. Antingen lossnar ägget av sig själv och resulterar i ett missfall eller så behöver ägget opereras bort.
Du behöver vanligtvis inte vara orolig om det kommer mindre blödningar från slidan i början av graviditeten. Det finns en risk att det beror på missfall, om du vill veta säkert är det viktigt att kontakta din barnmorska eller ringa sjukvårdsupplysningen.
Ont i nedre delen av magen under den senare delen av graviditeten
Det är inget ovanligt att få sammandragningar när livmodermuskeln drar ihop sig. Det är kroppens sätt att öva inför förlossningen. Då kan du känna ett obehag i magen.
Har du ofta sammandragningar ska du tala med din barnmorska. Eventuellt kan man behöva utesluta urinvägsinfektion. Du kan tyvärr gå runt med urinvägsinfektion trots att du inte känner av besvär från urinvägarna.
Havandeskapsförgiftning, som också kallas preeklampsi, kan ge symtom som illamående, magont och huvudvärk. Oftast upptäcks besväret under en kontroll hos barnmorskan och visar sig som högt blodtryck.
Besväret kan gå över av sig själv om du får ner blodtrycket. Läkaren sjukskriver dig så att du kan vila och slappna av, samt ordinerar läkemedel. Ibland behöver du ligga på sjukhus precis innan förlossningen.
Vid smärtor och blödningar i slutet av graviditeten rekommenderar vi att du söker vård. Särskilt viktigt är det om du samtidigt får ont i ena sidan av magen eller i nedre delen av magen.