Amningsrådgivaren Sandra svarar på frågor om amning
Sandra Frey jobbar som barnsjuksköterna och amningsrådgivare. Under hennes 10 år på BVC har hon sett trenden med en sjunkande amningsstatistik i Sverige. För några år sedan bestämde hon sig för att lägga mer fokus på att hjälpa och stötta kvinnor i sin amning.
Det är viktigt för den ammande att äta allsidigt och regelbundet. Det räcker att tänka “tallriksmodellen”. Du får tänka på att du gör av med en del energi genom att amma och behöver då dricka mer vätska samt gärna mellanmål.
Amningstips – vad ska jag tänka på?
Det du ska tänka kring amningen är att amma på barnets signaler. När barnet visar tecken på hunger som t.ex smackar med munnen, suger på händerna eller vrider huvudet. Ett tips är att sitta skönt och avslappnat när du ska amma bebisen då det annars kan leda till muskelvärk i axlar och rygg.
Det är en fördel att använda en amningskudde eller liknande för att ge stöd och för att få en bra och skonsam position under amningen. Det är också viktigt att tänka på handhygienen när du ammar. Tvätta händerna med tvål och vatten innan då mammor ofta stimulerar brösten och tar på bröstvårtorna innan barnet ska äta och små barn är känsliga för bakterier.
Förutom att sitta skönt när du ammar så är det även viktigt att barnet tar ett optimalt tag om bröstet för att undvika sår och smärta på bröstvårtorna samt andra komplikationer.
Barnets läge vid bröstet bör vara nära, huvud och kropp i rät linje, barnet huvud bakåtlutat och hakan nära bröstet. Bröstvårtan är opåverkad, eventuellt lite utdragen efteråt. Den ska inte vara sned, tillplattad eller lättstiftsformad. Då har barnet inte haft en optimal ställning vid bröstet och inte legat nära bröstet.
Ett annat tips är att vänta in barnet och låta hen gapa stort innan du erbjuder bröstet. Risken är annars att barnet bara suger på bröstvårtan vilken kan medföra smärta och sår hos den ammande.
Att stimulera bröstet mellan amningarna och lägga barnet ofta i säker hud mot hud är fördelaktigt för bröstmjölksproduktionen.
Hur ofta bör jag amma?
Hur ofta du bör amma din bebis beror helt på åldern på barnet samt hälsotillstånd. Om det gäller ett friskt fullgånget barn som passerat födelsevikten kan du enbart följa barnets signaler på hunger.
Det kan variera hur ofta barnet vill äta då vi inte vet hur hungrigt barnet är. Det bästa är att följa signalerna och försöka vara steget före så att barnet inte hinner bli för hungrigt då barnet kan bli otröstligt och då är det svårt för dem att ta bröstet.
Barn som är för tidigt födda, har hälsoproblem eller inte går upp så bra i vikt bör du ha koll på när de äter. De här barnen orkar oftast inte signalera att de är hungriga och måste därför få hjälp med det.
Vad ska jag tänka på om jag inte vill amma? Hur fungerar ersättning?
Vissa mammor vill eller kan inte amma och då finns det modersmjölksersättning som du alternativt din partner kan ge i flaska. Ersättningen är gjord för att likna bröstmjölk så mycket som möjligt och innehåller all näring barnet behöver. Det finns olika sorters modersmjölksersättning och de som finns att köpa i livsmedelsbutiker eller apotek är godkända i Sverige.
Det är viktigt att följa doseringen som står på förpackningen som är anpassat efter barnets ålder. Men det du ska tänka på är att öka sakta till den mängd som barnet behöver vid varje mål. Tänk också på att barnet behöver närhet, trygghet och beröring, även vid flaskmatning. Det är bra att försöka ha barnet i sin famn och ha hudkontakt samt ögonkontakt.
Modersmjölksersättning är avsedd som den enda födan för barn upp till 6 månaders ålder. Från sex månader kan barnet gå över till tillskottsnäring som är ett komplement när barnet börjat äta smakportioner av vanlig mat.
Hur förvarar jag min bröstmjölk bäst?
Du kan frysa in bröstmjölken i burkar eller mjölkpåsar som finns att köpa. Rekommendationen är att du kan förvara bröstmjölk i frysen i 6 månader (glöm inte att märka med datum) och i kylskåp i 3 dygn.
I rumstemperatur är rekommendationen max 3 timmar men det bästa är att ställa mjölken i kylskåpet så snart som möjligt. Det rekommenderas inte att tina fryst bröstmjölk i micron då viktiga ämnen i mjölken kan bli förstörda. Tina bröstmjölken dagen innan och ställ den i kylskåp. Tina inte i rumstempererat då det kan bildas bakterier. Värm sedan tinad bröstmjölk i vattenbad.
Vad är de vanligaste problemen eller felen vid amning?
Det vanligaste problemet enligt mig är att barnet får flaskan för tidigt. Flertalet studier påpekar att många barn får tillmatning i flaska redan på BB då barnet går ner i vikt, vilket är vanligt efter födseln. Det många behöver veta är att bröstmjölken kan börja rinna till mellan 2-3 dagar efter förlossningen, ibland längre. Om du får råd på BB att tillmata ditt barn är det bättre att ge ersättning i kopp än flaska. Det minskar risken att störa amningen senare.
Det är också bra att prata ihop sig med sin eventuella partner om ni är två som ska mata barnet. Vill du amma helt så kan flaskmatningen störa amningen och gör att barnet kan börja rata bröstet.
Prata med din BVC-sjuksköterska eller med amningsmottagning om det här sker. Glöm inte att lägga barnet ofta hud mot hud för att öka mjölkproduktionen. Det gör också att barnets sökreflexer och sugreflexer stimuleras.
En annan sak som är också är viktigt är att vila och äta. Amningen är en energitjuv ibland och för att orka med att mata barnet så tätt så är det viktigt att prioritera att vila när barnet sover och inte heller slarva med maten eller att dricka gott om vatten.