Flytningar under graviditet

När du är gravid kan du upptäcka förändringar i kroppen såsom att magen spänner, du mår illa på morgnarna och du kanske har ont i huvudet . Många upplever också att flytningarna ökar i mängd och inte luktar som vanligt.

Flytningar under graviditeten är vanligt

Flytningar är helt naturligt och en förutsättning för ett balanserat och friskt underliv. De består av en tunn vätska med varierande färg, textur och tjocklek. Till en början kan flytningen lukta syrligt, men när den varit i kontakt med luften brukar konsistensen gulna och få en skarpare doft.

När du är gravid förändras hormonerna i kroppen och påverkar flytningarnas utseende och doft. Om du misstänker att slidan är i obalans rekommenderas du att tvätta underlivet med en mild tvål eller endast vatten. Lufta underlivet ofta och undvik tajta underkläder och byxor.  

Olika typer av flytningar när du är gravid

Förutom vanliga flytningar finns det även sekret från slidan som ofta dyker upp i samband med graviditet och precis innan och efter förlossningen. Flytningar är till för att rensa bort bakterier och skydda fostret.  

En av de vanligaste anledningarna till ökade flytningar är vaginala infektioner eftersom slidan lätt hamnar i obalans under graviditeten. Det är också vanligt med svampinfektioner eftersom slidans pH-balans är rubbad. Den ökande mängden östrogen gör underlivet mer gynnsamt för bakterier. 

Några andra orsaker till flytningar är torsk och bakteriell vaginos . Om flytningarna är vita och gryniga och påminner om keso till konsistensen är detta symtom på just torsk. Klåda runt slidmynningen och sveda när du kissar är också vanliga besvär.

Bakteriell vaginos kännetecknas i stället av flytningar med en fiskliknande lukt och diagnosen kan ställas av en gynekolog eller barnmorska. Det finns receptfria krämer och preparat mot dessa typer av infektioner och ibland räcker det med egenvård för att slippa just svamp.  

Här är några exempel på flytningar mot slutet av graviditeten: 

  • Slemproppen är en tjock slemklump som sitter vid livmoderhalsen. Den är en skyddande barriär mot bakterier för att inte fostret ska få en infektion. Precis innan du åker in på förlossningen brukar denna propp lossna och rinna ut ur slidan. 
  • Innan förlossningen kan vattniga flytningar bildas i varierande mängd. Det är vattnet som går för att barnet ska kunna födas. 
  • När barnet är fött får du ett så kallat avslag, som också är en vaginal flytning. Dessa flytningar innehåller slem, blod och vävnad och varar ett par veckor efter födseln. 

Är det normalt att ha flytningar under graviditeten? 

Flytningarna är väldigt vanligt, men det är desto ovanligare att de signalerar att något är fel med kroppen. Du ska alltid vara uppmärksam på allvarligare symtom. 

Missfärgade flytningar

Om du har bruna flytningar kan det bero på en vaginal blödning. Det är ganska vanligt att blöda lätt under den första delen av trimestern men kontakta vården om du misstänker att det kan vara ett missfall och du känner dig orolig. 

När det börjar närma sig förlossning är det också helt normalt med en lättare blödning. Håll lite extra koll på brunfärgade flytningar i mitten av graviditeten eftersom det kan betyda att något inte står rätt till. Speciellt om besväret sällskapas av ett försämrat allmäntillstånd och smärtor. 

När ska jag kontakta vården för mina flytningar?

De flesta flytningar är som sagt ofarliga, men det finns tillfällen när det kan vara bra att söka vård. Exempelvis om flytningarna börjar lukta mycket illa och ändrar färg till grönt eller grått, samt innehåller mycket blod.

Vid upprepade problem med svamp i slidan som inte går över bör du också ta kontakt med vården. Var också extra uppmärksam om du också har mycket ont i magen eller feber. Vid oskyddat sex kan du ha drabbats av en könssjukdom och då är det viktigt att få antibiotika mot den. 

Vi på Apoteket erbjuder lindring till underlivet 

Egenvården är viktig när du är gravid. Därför har vi mild intimtvätt och vårdande krämer i sortimentet. Mycket kan du alltså göra på egen hand, men tveka inte att kontakta vården om du känner dig osäker. 

Tips till badsrumsskåpet