Svinkoppor

Färgglada vimplar
Impetigo, även kallat svinkoppor, är en mycket smittsam men ofarlig infektion i huden som orsakas av bakterier. Första tecknet brukar vara en kliande prick som blir en vätskefylld och sedan varfylld blåsa. Efterhand bildas en honungsfärgad skorpa på blåsan, men ibland blir det bara rött och glansigt. Tvätta noga och behandla med kräm som motverkar bakterierna.

Svinkoppor är vanligast hos barn

Impetigo är vanligast bland barn, särskilt bland barn i förskoleåldern. Men även du som vuxen kan drabbas. Utslagen sitter oftast i ansiktet, runt munnen och näsan. Symtomen liknar herpes, skillnaden är att vid impetigo är sårskorporna gula på röd botten.

Enstaka impetigo kan du behandla själv

  1. Tvätta utslagen noggrant med flytande tvål och vatten morgon och kväll.
  2. Klapptorka med en pappershandduk.
  3. Blöt upp skorporna på blåsorna och försöka pilla bort dem, även om det gör ont.
  4. Tvätta såret noggrant och stryk på krämen Microcid som motverkar bakteriernas tillväxt.

Det kan gå lättare att peta bort skorporna om du lägger en blöt kompress på såren en stund före du börjar tvätta dem. I början kan skorporna komma tillbaka, men genom att vara envis stör du bakteriernas tillväxtmiljö och såren torkar oftast ut efterhand.

Minska smittspridningen

För att du inte ska smitta någon annan så är det bra om du håller såren rena och tvättar händerna ofta med tvål och vatten. Om du har impetigo ska du inte dela handduk, lakan eller kläder med andra. Barn med impetigo bör vara hemma från dagis tills såren torkat in och skorporna trillat av. Då smittar inte barnet längre. Skolbarn får normalt delta i undervisningen även om de har impetigo.

Fråga en hudläkare via nätet

Undrar du över ett hudbesvär hos ditt barn eller dig själv? Du kan genom Apoteket få en bedömning via nätet av en hudläkare. Snabbt, enkelt och anonymt och med rabatt via Apoteket.

Läs mer & gå till formulär 

 

Ta kontakt med sjukvården om

  • Utslagen fortsätter att sprida sig.
  • Barn samtidigt har utslag och feber.
  • Utslagen sitter på ett stort hudområde
  • Såren inte har läkt efter 1 veckas behandling.