Passar dina mediciner ihop?

För att öka chansen att du mår bra med dina läkemedel kan du på apoteket få en genomgång med hjälp av Elektroniskt expertstöd (EES). EES är ett beslutsstöd som ger farmaceuten signaler om du har några olämpliga förskrivningar.

Med EES kan farmaceuten göra en mer ingående bedömning av din behandling när du hämtar ut dina receptläkemedel. Systemet ger en överblick av hur det aktuella receptet passar in med dina övriga läkemedel som är förskrivna elektroniskt. Det enda som krävs är att du lämnar ditt samtycke för att farmaceuten ska få tillgång till informationen som visar om aktuella doseringar eller läkemedel är lämpliga.

En EES-analys kan ge svar på om du har:

  • Flera läkemedel med samma verkan.
  • Läkemedel som krockar med varandra.
  • Läkemedel som är olämpliga på grund av ålder.
  • För hög dosering (gäller speciellt barn och äldre).

Så fungerar EES-samtycket

Det är du som kund på apoteket som ger ditt samtycke till att EES-kontroller kan göras. Samtycket lämnar du på ett apotek och det sparas sedan i ett centralt register så att alla apotek har tillgång till det. Signalerna som verktyget skapar sparas en period. Det är anledningen till att det krävs ett samtycke enligt lagen som reglerar hantering av personuppgifter.

Har du lämnat ditt samtycke en gång kan antingen du själv eller en farmaceut ta initiativ till en genomgång när som helst när du hämtar ut läkemedel. När du beställer läkemedel via Apotekets webbplats eller app kan den farmaceut som gör iordning läkemedlet göra en EES-kontroll om du tidigare har lämnat ett samtycke, precis som på ett vanligt apotek.

Hitta ditt närmaste apotek för en genomgång av dina läkemedel