Tidningen Apoteket Nr 4/2007

Tuggummin, munvatten och tabletter. Medlen som ska förebygga dålig andedräkt är många. Men det mest verkningsfulla är att sköta munhygienen väl.

Innehåll:

  1. Sköt om din mun och slipp dålig andedräkt
  2. Bakterier växer till sig ostört
  3. Som att städa hemma
  4. Så motverkar du dålig andedräkt
  5. Detta är dålig andedräkt
  6. Hjälpen finns på Apoteket
  7. Produkter för dålig andedräkt

Sköt om din mun och slipp dålig andedräkt

De flesta människor oroar sig för dålig andedräkt någon gång.

– Reklamen har nog bidragit till oron, säger Gunnar Dahlén, professor i oral mikrobiologi vid Göteborgs universitet. Dålig andedräkt är ett ämne som engagerar och som det finns skamkänslor omkring. Och när det finns känslor och attityder inblandade blir det genast knepigt, vilket präglar hela marknaden av åtgärder. Sedan kan man ju fråga sig vad som egentligen är god andedräkt.

Det handlar om subjektiva åsikter, menar Gunnar Dahlén, och påpekar att en del människor tycker att det luktar illa om den som ätit vitlök eller rökt, medan andra inte besväras av sådana dofter.

Bakterier växer till sig ostört

Det är svårt att själv avgöra om man har dålig andedräkt. Man kan till exempel inte sätta likhetstecken mellan dålig smak i munnen och dålig andedräkt. Men om man slickar sig själv på insidan av handleden, låter det torka och tycker att det luktar illa där man slickat, har man antagligen dålig andedräkt.

De flesta människor luktar illa ur munnen ibland, till exempel när de vaknar på morgonen eller när det varit långt mellan måltiderna. Det beror på att bakterierna då fått växa till sig ostört under en lång period. När salivtillförseln kommer i gång, genom att vi äter eller dricker, förbättras andedräkten.

Det finns olika orsaker till dålig andedräkt. Även små barn kan ha dålig andedräkt, eftersom de äter mycket mejeriprodukter, som är sura till sin karaktär. Hormonförändringar, som pubertet, graviditet och klimakterium kan orsaka tillfälligt dålig andedräkt, och vissa kvinnor luktar sämre ur munnen i samband med menstruation. Det finns även andra orsaker, såsom muntorrhet, gastrit (kroniskt sura uppstötningar) och viss medicinering.

Omkring en halv miljon svenskar beräknas ha en så kallat kroniskt dålig andedräkt.

– Det är en frän, sötsur lukt som känns på långt håll, säger Gunnar Dahlén.

Och då handlar det nästan alltid om hur personen ser ut i munnen. Dels tycks det vara så, att en del människor har en munmiljö som främjar sådana bakterier som orsakar dålig lukt, dels trivs dessa bakterier mellan tänderna, i tandköttsfickor, vid tandsten, i dåliga lagningar och i anslutningar till kronor och bryggor och, framför allt, på tungan.

Tungan ser i närbild ut som en gräsmatta. Mellan tungans "grässtrån", papillerna, fastnar bakterier, matrester och döda celler. Av dessa bildas lätt en beläggning, där de bakterier som orsakar dålig lukt frodas.

God munhygien är det främsta vapnet mot dålig andedräkt. Genom att borsta tänderna minst två gånger per dag och använda tandstickor, tandtråd och mellanrumsborstar försämrar man trivseln för de illaluktande bakterierna. Ett bra salivflöde motverkar också dålig andedräkt. Därför är det bra att äta och dricka vatten regelbundet.

Som att städa hemma

Men det finns också en mängd produkter i form av munvatten, tabletter och tuggummin som ska motverka dålig andedräkt.

– Men på något sätt är det som att använda deodorant under armarna utan att tvätta sig före. Det hjälper bara för stunden. Man kommer inte åt grundproblemet.

– Munhygienen måste vara nummer ett. Det är svårt, ibland känns det nästan omöjligt att komma åt och man måste lägga ner mycket tid. Men det är nödvändigt. Det är som att städa hemma – ibland måste man ta hörnen också, säger Gunnar Dahlén.

Den som tror eller vet sig ha dålig andedräkt kan alltså själv försöka åtgärda det med bättre tandhygien. Att regelbundet gå till tandhygienist och tandläkare är också bra. Och man ska inte tveka att ta upp problemet med dem, säger Gunnar Dahlén.

– Vi kan dels utreda problemet med olika provtagningar, dels hjälpa till att göra det så lätt som möjligt att hålla rent.

Om det skulle visa sig att den dåliga andedräkten har andra orsaker än munbakterier kan tandläkaren remittera vidare för utredning.

Text: Ingela Hofsten

Källor: www.apoteket.se, www.sjukvardsradgivning.se

Så motverkar du dålig andedräkt

  • Borsta tänderna efter varje måltid. Har du inte möjlighet till det kan du skölja munnen med vatten, ta en sugtablett eller tugga sockerfritt tuggummi, helst ett med fluor.
  • Använd tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste varje dag.
  • Rengör gärna tungan med en tungskrapa för att få bort bakterier som kan samlas där och ge upphov till dålig andedräkt.
  • På Apoteket finns munskölj och sugtabletter mot dålig andedräkt.
  • Undvik rökning och snus samt födoämnen som kan sättas i samband med den dåliga andedräkten.

Källa: www.apoteket.se

Detta är dålig andedräkt

Dålig andedräkt (foetor ex ore på latin, vilket ordagrant betyder stank från munnen) beror ofta på att bakterier i munnen frigör svavelföreningar. Bakterierna finns runt tänderna, i tandköttsfickorna och på tungan.

Hjälpen finns på apoteket

På apoteket finns flera produkter som motverkar dålig andedräkt. Förutom olika typer av tandborstar, tungskrapa, tandtråd och tandstickor, finns även munsköljmedel och tabletter med olika innehåll och verkan: SB12, Zendium och Listerine är medel att skölja munnen med. Tazink är en sugtablett. Alla motverkar dålig andedräkt.
Hexident och Corsodyl är receptfria läkemedel med klorhexidin. De motverkar bakterier som kan orsaka dålig andedräkt.

Se produkter för Dålig andedräkt