Paracetamol som tablett – bara på apotek

Tabletter med paracetamol, till exempel Alvedon och Panodil, finns endast att köpa på apotek från och med den 1 november 2015. Läkemedelsverket tog beslutet att förbjuda försäljning på andra ställen eftersom antalet förgiftningar av paracetamol har ökat de senaste åren när tillgängligheten har ökat.

Paracetamol är ett beprövat läkemedel vid värk och feber som bland annat har fördelen att det är skonsamt mot magen. Men det ska endast användas kortare tid utan recept och är olämpligt för personer som har leversjukdom eller alkoholproblem, eftersom det då kan vara skadligt för levern. Om paracetamol överdoseras ger det inte bättre smärtlindring men kan däremot medföra mycket allvarliga leverskador eller till och med dödsfall.

Sådana förgiftningar av paracetamol har ökat med 40 procent från 2009 till 2015. Läkemedelsverket ser ett samband mellan denna ökning och tillgängligheten på läkemedlet i tablettform. Därför har de beslutat att begränsa tillgängligheten till tabletter med paracetamol, men inte till exempel brustabletter eller stolpiller.

Våra farmaceuter vet när ett receptfritt läkemedel för värk och feber är lämpligt och kan hjälpa till att välja rätt sort och dos. Rådgör gärna med vår personal eller läs noga i vår skriftliga information.

Hos våra drygt 600 apoteksombud runt om i landet, som är utlämningsställen för läkemedel och andra apoteksvaror på orter där det saknas apotek, kan du fortfarande köpa paracetamoltabletter.

 

Gå till värk

Gå till feber

2015-09-02