Färgglada vimplar

Huvudlöss

För att ta reda på om ditt barn eller du fått huvudlöss använd en luskam och finkamma hela håret. Vi har olika sorter för olika typer av hår. Om du hittar levande löss, behandla i första hand med medel som verkar mekaniskt, inte läkemedel. Här finns produkter för barn i olika åldrar och gravida samt tips om kamningsteknik.

Läs mer

Upptäck huvudlöss

Huvudlöss är små, 2-3 mm långa och grå/genomskinliga till brunsvarta. Färgen mörknar när de har sugit blod. De gulvita äggen (gnetterna) är 1 mm långa och sitter fastklibbade vid hårstråna nära hårbotten.

Man kan effektivt förhindra att löss sprids i skolor och på förskolor genom att kontrollera barnens hår före och i början av terminerna. Om det pågår ett utbrott med löss är det bra om du kontrollerar barnets hår dagligen för att tidigt upptäcka en eventuell smitta.

För att ta reda på om ditt barn eller du fått huvudlöss, använd en luskam och finkamma håret över ett vitt papper eller en spegel. Räkna med att det tar lite tid, ungefär en halvtimme för axellångt hår och kanske det dubbla för längre och tjockare hår.

Apoteket har en plastkam som passar kort och halvlångt hår och en metallkam för tjockt/långt hår som du ser nedan. Det finns även en kam med UV-ljus, för att lättare se lössen, och mikrokanaler som ska underlätta att få bort både löss och ägg.

Kamma ofta och noggrant

Kom ihåg att undersöka alla i familjen samtidigt. Om du upptäcker huvudlöss bör du tala om det för alla som den smittade varit i nära kontakt med och alla bör finkamma sig en gång i veckan för att kontrollera så man inte blivit smittad.

Det är viktigt att kamma noggrant och metodiskt. Luskamning ingår också i själva behandlingen av huvudlöss, som du kan läsa mer om nedan. Se vår film med tips om hur du gör!

Tips för luskamning

 • Att luskamma i vått hår ger bästa resultat. Om håret är fuktigt fastnar lössen i kammen och man måste då torka av kammen på till exempel hushållspapper mellan varje kamtag.
 • Om håret känns trassligt kan du använda balsam.
  • Om håret känns trassligt kan du använda balsam. Förutom att håret blir lättare att kamma, håller sig lössen mer stilla.
 • Finkamma noga igenom håret bit för bit med täta benor.
 • Kamma håret över ett vitt papper eller en spegel så ser du lättare löss som ramlar ner.
 • Vet du att det förekommer huvudlöss på förskolan, i skolan eller i bekantskapskretsen, finkamma håret regelbundet, så att den som smittas kan behandlas.

VISSTE DU ATT

En vanlig missuppfattning är att man får löss av dålig hygien. Tvärtom så trivs löss alldeles utmärkt i nytvättat hår.

Behandla huvudlöss

Det finns två typer av behandlingar mot löss: Produkter som verkar genom att kväva lössen mekaniskt och läkemedel. I första hand behandla huvudlöss med Hedrin, Hedrin Once, Paranix, Linicin eller Nyda. Samtliga är luktfria och fungerar mekaniskt. Se produktinformationen för åldergränser på behandlingarna.

De mekaniskt verkande medlen finns som lösningar eller schampo. Använder du en behandling i schampoform som ska användas i fuktigt hår, var noga med att inte blöta håret för mycket, då späds schampot ut och effekten försämras.

Läkemedel i andra hand

Lössen blir troligen inte resistenta mot de här medlen, som är medicintekniska produkter.  

Andrahandsmedel är läkemedlet Tenutex som kan användas av barn från 1 år. Observera att denna behandling ska pågå i 24 timmar.

Behandla aldrig med läkemedel "för säkerhets skull" utan bara när det finns levande löss i hårbotten. Då är risken mindre att lössen blir motståndskraftiga (resistenta) mot det läkemedel som du använder.

Försäkra dig om att bli av med lössen

Var noga med att följa bruksanvisningen för alla preparat. Eftersom inte alla medlen är helt effektiva mot äggen (gnetterna) ska man oftast upprepa behandlingen efter cirka en vecka för då har de ägg som överlevt behandlingen kläckts.

En viktig del av behandlingen är att kamma med luskam. Luskamma även mellan behandlingarna.

TÄNK PÅ

Under 2 veckor efter den sista behandlingen bör du luskamma ofta för att vara säker på att alla löss är borta.

Äggskalen sitter kvar länge i håret, ända tills man kammat eller på annat sätt har fått bort dem från håret, även om själva lössen är borta. Äggskalen kan också vara svåra att få bort med kammen.

Om du är gravid eller ammar

Hedrin, Paranix och Linicin liniment går bra att använda mot huvudlöss om du är gravid. Prioderm går att använda en behandlingsomgång (2 tvättar), fler behandlingar kräver läkarkontakt. 

Om behandlingen med lusmedel inte hjälper

Om lössen inte dör, läs bruksanvisningen igen för att kolla att du inte missat något. Det är viktigt att använda ordentligt med medel och att det får sitta i tillräckligt länge. Om du har använt ett läkemedel, så byt till ett mekaniskt medel. 

TÄNK PÅ

Det är först sex till åtta timmar efter den sista behandlingen som man kan se effekten, eftersom det kan ta tid innan alla löss dör.

Ny smitta?

Fundera också på om det eventuellt kan vara en ny smitta. Om du redan några dagar efter behandlingen hittar fullvuxna, 2-3 mm långa, löss i håret tyder det på att du blivit smittad igen.

Se då till att noga kolla alla i familjen och behandla de som är smittade, helst samtidigt. Tänk även på andra personer utanför familjen som den smittade kan ha haft kontakt med (till exempel skola och förskola, mor- och farföräldrar etc.).

Så sprids huvudlöss

Lössen lever av vårt blod och är beroende av värmen och fuktigheten i vår hårbotten. De klättrar på hårstrån men kan inte hoppa. Utanför håret kan de inte ta sig någonstans, börjar torka ut och klarar sig bara i högst ett dygn. Löss kan därför nästan uteslutande spridas från huvud till huvud.

Du behöver inte vara orolig för att få löss via sängkläder och andra föremål. 

BRA ATT VETA

Vill du vara på den säkra sidan kan du lägga vissa föremål som mössor och kammar i frysen ett dygn, men risken att de kan överföra löss är mycket liten.

De nära kontakter som krävs för att bli smittad har du oftast med familjen, släkten och kamraterna. Skägg behöver inte behandlas eftersom huvudlusen inte lever där. 

Huvudlusen trivs bara på människan, och du kan aldrig bli smittad av djur. Lusen är egentligen ett helt ofarligt djur som inte överför bakterier eller virus.

Ta kontakt med sjukvården om

 • Barn under 6 månader får löss.
 • Lössen inte försvunnit trots att du följt bruksanvisningen, och återsmitta inte är trolig. Då kan en misslyckad behandling bero på att lössen är resistenta mot medlet.

Fråga då på ditt apotek om ett annat lusmedel, eller kontakta sjukvården.

Fäll ihop artikeln
Apoteket luskam
Visa filter
Inget filter valt
 • Hud & hår (12)
 • Erbjudanden (6)
Kategori
Dölj filter
 • Hud & hår (12)
 • Erbjudanden (6)
Visar 13 produkter