En bild på Mahmoud Alkasem i Apoteket

Mahmoud nära målet att bli apotekare i Sverige

2020-07-09

Mahmoud Alkasem kom till Sverige 2015. Under våren har han gått kompletteringsutbildningen och nu återstår endast praktik innan han får sin efterlängtade legitimation som apotekare.

– Det känns fantastiskt att jag kom in på kompletteringsutbildningen i Uppsala och äntligen får chansen att få min legitimation som apotekare i Sverige. Jag är mycket tacksam för all hjälp från Apoteket som gjort att jag fått den här möjligheten, säger Mahmoud.

Från Syrien till Virserum och Vårby

Mahmoud utbildade sig till apotekare i sitt hemland Syrien och arbetade på apotek bland annat i Jordanien.

– Jag kom till Sverige och Virserum i Småland 2015. Jag är en person som tycker om att utvecklas och älskar mitt yrke som apotekare.  Det var en lång och jobbig väntan innan jag fick uppehållstillstånd 2016 och kunde börja arbetet med att få min utbildning godkänd i Sverige, berättar Mahmoud.

En tid efter att han fått uppehållstillstånd flyttade Mahmoud till Vårby i Stockholm.  På en träff för farmaceuter på Arbetsförmedlingen träffade han Maria Skogh Jansson från Apotekets HR-avdelning. Apoteket skulle starta en snabbspårsgrupp för farmaceuter. Det blev en grupp om tio farmaceuter som varvade praktik, egenvårdsutbildning och förberedande studier för att klara sista steget mot legitimation.

– Maria öppnade dörren till Apoteket för mig och gav mig en chans att få arbeta som apotekare igen. Det är jag oerhört tacksam för, säger Mahmoud. Apoteket var tydlig med att det är viktigt för oss att komma vidare mot legitimation och att inte ge upp. Det tar tid men det finns många möjligheter som väntar på er inom Apoteket.

En bild på Mahmoud Alkasem i ett möte med en kund på Apoteket

Praktik och egenvård

Han klarade egenvårdsutbildningen och fick jobb på Apoteket Källan i Hallunda. Under tiden har han förbättrat sin svenska och även gått Apotekets utbildningar i recepthantering, hudvårdsrådgivning och öronhåltagning. Men målet har hela tiden varit att kunna arbeta som apotekare igen.

– Jag tror att min tid på Apoteket och de utbildningar jag gjort här spelade stor roll för att jag blev en av de 30 som kom in på kompletteringsutbildningen i våras, säger Mahmoud.

Få utbildningsplatser

Det finns ca 900 apotekare i Sverige som har utbildning från länder utanför Europa. Antalet utbildningsplatser för att komplettera och få sin legitimation är dock få. Utbildningen i Uppsala tar in 64 personer och Göteborg 25 personer per år.

– Jag har många vänner som är apotekare men som istället kör taxi, buss eller arbetare inom hemtjänsten. Det är synd att det inte går att ordna fler utbildningsplatser så att fler får chansen att arbeta med det de är utbildade för. Särskilt som det är brist på farmaceuter i Sverige, säger Mahmoud.

Mahmoud Alkasem med en medarbetare

Nära målet

Efter en vår av hårt slit med studier på distans är Mahmoud färdig med första terminen av två. Nu återstår endast praktik innan han kan få sin examen och legitimation i början av nästa år.

- Jag är otroligt stolt som har klarat den teoretiska delen, trots extra utmaning med studier på distans. Nu ser jag fram emot min praktik på Apoteket Nova på Huddinge sjukhus, säger Mahmoud.

- Jag har redan fått en anställning på Apoteket Nova och Ihsan, som är apotekschef, sa att jag skulle satsa fullt ut för att klara utbildningen och det har känts väldigt bra med det stödet. Jag vill gärna vara kvar på Apoteket Nova och arbeta när jag är klar. Här är det mycket att göra, många som behöver hjälp med läkemedel och lite utmaningar som apotekare eftersom vi finns så nära sjukhuset, säger Mahmoud.