Snackisar inom livsmedel/kosttillskott

Kan citronsyra orsaka allergisk reaktion?

Citronsyra produceras naturligt i våra celler. Ni känner säkert till citronsyracykeln från kemilektionen som förklarar hur citronsyra har en central roll i cellernas utvinning av energi. Citronsyra är därmed ett kroppseget ämne och är inget immunförsvaret kan reagera på. Vid allergi reagerar man på proteiner och citronsyra är inte ett protein.

Vad använder man citronsyra för?

Det ingår oftast i produkter som en pH justerare. Citronsyra sänker pH i en produkt och ingår oftast i kombination med Sodium hydroxid som höjer pH-värdet. Genom att tillsätta pH- justerare i en produkt så kan man uppnå ett optimalt pH-värde för produkten. Justering av pH-värdet är viktigt för produkter avsedda för intimområdet där ett lägre pH är önskvärt och för en del konsveringsmedelsystem vars effektivitet beror på pH-värdet.

Citronsyra är en livsmedelsgodkänd tillsats (E330) som används som antioxidantmedel. Det tillsätts i livsmedel för att hindra fett från att härskna och oxidera.

Hur framställs citronsyra?

Citronsyra framställs oftast genom en jäsningsprocess. Kolhydrater får jäsa med hjälp av mögelsvampen Aspergillus niger. Mögelsvamp finns inte kvar i slutprodukten citronsyra utan det fungerar som ett maskineri för att få fram citronsyran. Det är inte tillåtet att använda stammar av Aspergillus niger som producerar gifter för att framställa citronsyra. Den här framställningsmetoden är inte ovanlig utan liknade princip används för att ta fram andra ämnen som hyaluronsyra och etanol.

Vegetabiliska oljor

Vegetabilisk olja är en fet vätska som kommer från oljeväxter som palm, solros och raps. Vegetabiliska oljor består som regel av flera olika fettsyror med skilda egenskaper. Ofta genomgår de vegetabiliska oljorna flera processteg innan de används. De primära användningsområdena för vegetabilisk olja är inom livsmedelsindustrin och som motorbränsle (biodiesel). 

Palmolja är den överlägset vanligaste vegetabiliska oljan. Det beror på att oljepalmen är den växt som ger mest olja per ytenhet. Palmolja är omdiskuterat bland annat på grund av att palmplantager anläggs där det tidigare fanns regnskog. Apoteket kräver att palmoljan skall vara certifierad enligt någon av nedanstående punkter.

 • Identity Preserved (IP) – Öronmärkt och hållbar olja från namngiven plantage.
 • Segregated (SP) – Hållbar palmolja från olika plantager.
 • Mass Balance (MB) – Hållbar palmolja blandas med ohållbar, viss monitorering.
 • Book and Claim (B&C) – Ett certifikat liknande grön el.

Ekologisk odling

Ekologiska ämnen måste vara producerade enligt regelverket för ekologisk livsmedelsproduktion i livsmedelslagstiftningen. I korthet innebär detta vissa begränsningar i användningen av mineralgödsel och växtskyddsmedel samt särskilda krav på djurhållningen. Ekologiskt heter ofta Organic på engelska.

Fiskolja

Fiskolja är rikt på essentiella fettsyror som kroppen behöver förse sig med via kosten. Ett av det viktigaste essentiella fettsyror är omega-3 fettsyror, där eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA) är två av det allra viktigaste former. En annan vanlig omega-3 fettsyra är alfa-linolensyra (ALA).

 • Intag av omega-3 fettsyror bidrar till minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, reducerar halter blodfetter och bidrar till normal hjärtfunktion och är även viktiga för fosterutvecklingen.
 • 5-10 % av vår dagliga energikälla bör komma från fleromättade fettsyror, vilket motsvarar ett daglig intag på 2,5-3 gram Omega-3 fettsyror. Detta får vi i oss via kosten från ex. en portion lax eller 1-2 matskedar rapsolja. Viktigt att tänka på är att vegetabiliska oljor ofta är rika på ALA medan de sällan innehåller EPA eller DHA.
 • Eftersom fiskkonsumtionen generellt sätt är låg och inte många äter en tillräckligt allsidig och varierad kost så erbjuds kosttillskott med omega-3 som ett alternativ.

Sötningsmedel

 • Sötningsmedel används ibland istället för vanligt socker av följande skäl:
 • Minska kaloriinnehållet (vanligt i light-produkter)
 • Värna tand- och munhälsan
 • Minska den insulinutsöndring som sker i kroppen när blodsockret höjs
 • Maskera en oönskad smak

Sötningsmedel delas in i två grupper: energigivande och icke-energigivande.
Energigivande sötningsmedel är exempelvis sockeralkoholer såsom sorbitol, mannitol och xylitol som absorberas långsamt, har låg sötningseffekt och kan i stora mängder orsaka diarré.

Icke energigivande sötningsmedel är oftast syntetiskt framställda och ger en hög sötningseffekt. De vanligaste är; Acesulfam K (E 950), Aspartam (E 951), Cyklamat (E 952), Sackarin (E 954) och Sukralos (E 955).

Alla sötningsmedel som används i livsmedel är godkända och bedömda som säkra vid en viss halt, som kallas för accepterat dagligt intag (ADI-värde). Apoteket följer livsmedelsverkets rekommendationer och bevakar kontinuerligt nya forskarrön.

Webb-pris
Bild på Pikasol Forte Original

Pikasol Forte Original

Kostillskott 120st Fiskolja

 • Kostillskott
 • Fiskoljan utvinns ur vild djuphavsfisk från Stilla havet utanför Chile och Peru.
 • Innehåller de högkoncentrerade omega-3 fettsyrorna EPA och DHA som bidrar till hjärtats normala funktion.
179 kr

(Ord. pris 239 kr)

Köp
Lev. 1-2 vardagar
Bild på Algae Omega-3 For Mothers

Algae Omega-3 For Mothers

Algolja, marin DHA omega-3 60 st 200 mg DHA omega-3

 • Algolja, marin DHA omega-3
 • Kosttillskott: 60 helvegetabiliska kapslar. Rekommenderad daglig dos: 2 kapslar
 • Gravida & ammandes intag av DHA bidrar till normal utveckling av hjärna & syn hos foster & spädbarn
420 kr
Köp
Lev. 1-2 vardagar
Bild på Meraki Mini Oil

Meraki Mini Oil

Oparfymerad torrolja för barn 95 ml Mild fuktgivande torrolja

 • Oparfymerad torrolja för barn
 • Kan också användas för babymassage
 • Mild och oparfymerad torrolja för spädbarn som ger näring och återfuktar ditt barns känsliga hud
179 kr
Köp
Lev. 1-2 vardagar
Bild på Souvenaid Jordgubb

Souvenaid Jordgubb

4 x 125 ml

189 kr
Köp
Lev. 3-5 vardagar
Bild på MittVal Kvinna

MittVal Kvinna

Kosttillskott 100 st Kosttillskott

 • Kosttillskott
 • 2 tabletter motsvarar rekommenderat dagligt intag av vitaminer och mineraler.
 • Innehåller 12 vitaminer och 10 mineraler. För kvinnor i fertil ålder. Dosering: 2 tabletter dagligen.
115 kr
Köp
Lev. 1-2 vardagar