Jessica

Hudvård är verkligen en hel vetenskap, och det är inte lätt att hålla koll på alla begrepp, termer och ingredienser. Inte ens om man till vardags är skönhetsredaktör. Jessica Blockström, skönhetsredaktör och bloggare på Femina ställer sina svåraste frågor till Winta.

Kort om Jessica 

"Jessica Blockström har varit skönhetsredaktör i 20+ år varav större delen på Femina som hon både skriver och bloggar för idag. Trots att det passerat tusentals produkter genom händerna så tycker hon fortfarande att badrumskåpet är ett av de mest spännande ställena i ett hem och är fascinerad av vad en creme, ett rouge eller en parfym kan göra för välmåendet. Hon älskar att testa, dofta på och värdera nya produkter för att kunna guida läsarna fram till vettiga val. Och när hon inte sitter vid skrivbordet och jämför mascaror o dyl så hänger hon gärna i skogen med hunden och mannen, drar en runda i skidspåret eller hejjar på barnen i diverse ishallar och häststallar."

Jessicas topp 5-produkter på Apoteket:

  1. La Roche-Posay Toleriane Ultra Eye
  2. IDUN Minerals Eir vattenfast mascara
  3. St Tropez Gradual Tan Lotion
  4. Apoliva Argan & Almond Shower Oil
  5. Apoliva Enzympeeling

Frågor & svar

Man läser lite då och då att huden skulle ha lättare att ta till sig naturliga ingredienser jämfört med syntetiska eftersom kroppen känner igen dem lättare. Stämmer det?

Det finns ingen vetenskaplig grund bakom det påståendet. Huden kan inte skilja på ursprung utan på den kemiska strukturen, exempelvis bensoesyra från lingon är precis samma som bensoesyra framställt på ett labb.


Många upplever att de har känslig hy idag. Vilken ingrediens är det som flest reagerar på och vad är viktigt när man väljer produkter om huden lätt blir irriterad och röd?

Oftast handlar det om något konserveringsmedel, växtextrakt eller parfym. Har man känslig hy så tycker jag att man alltid ska undvika parfymerade produkter. Även om man inte reagerar direkt så kan man successivt utveckla allergi eller få reaktion i form av rödhet, sveda och torrhet. Det finns många bra oparfymerade produkter som är anpassade för känslig hy genom att det redan är testat på känslig hy.


Det finns framför allt en ingrediens som jag funderar mycket kring just nu och det är den som heter cyklopentasiloxane. Det är en väldigt vanlig ingrediens i t ex håroljor och primers idag och den förekommer ofta i ganska stor mängd i just den typen av produkter, dvs står många gånger detta eller tvåa på INCI-listan. Apoteket har valt att ta bort alla produkter som innehåller cyklopentasiloxane. Varför tycker du att man ska se upp med just denna?

Precis som du konstaterat så är det en vanlig ingrediens som används i hög utsträckning och i hög halt i flera skönhetssprodukter. Vi använder också många olika skönhetsprodukter varje dag och kan då exponeras för en hög dos. Cykliska silikoner har dåliga hälsoegenskaper och mycket dåliga miljöegenskaper. Allt detta sammantaget gör att ingrediensgruppen inte bedöms som bra att använda och borde successivt fasas ut ur skönhetsprodukter.