Camilla

Hudvård är verkligen en hel vetenskap, och det är inte lätt att hålla koll på alla begrepp, termer och ingredienser. Inte ens om man till vardags är skönhetsredaktör. Vi har bett Camilla Söderlund, grundare av Facebookgruppen Beauty & Bullshit att ställa sina svåraste frågor till Winta.

Kort om Camilla 

"Camilla Söderlund är en skönhetsentusiast extraordinaire med återfuktande hudvård och dramatiskt smink som sin specialitet. Hon är grundare och redaktör av ett feministiskt och antirasistiskt skönhetscommunity med 9000 medlemmar på Facebook, Beauty and Bullshit. Ni hittar henne också på www.beautyandbullshit.com där hon, såklart, bloggar om beauty."

Camillas topp 5-produkter på Apoteket:

  1. Apoliva Enzympeeling
  2. Avene Cold Cream
  3. Eucerin Hyaluron Night
  4. Apoliva Cleansing 3-in-1 Micellar Vatten
  5. Decubal Lips & Dry Spots

Frågor & svar

Hur är det nu med mineraloljor egentligen, är det något som jag till varje pris bör undvika i hudvårdsprodukter om jag inte vill ha tilltäppta porer?

Nej, mineralolja täpper inte till porerna och är inte en dålig ingrediens för huden. Alla oljor lägger sig i princip som en skyddande hinna och mjukar upp huden men det täpper inte till porerna. Det som är så bra med mineralolja är att den är stabil och reaktionströg (inert) och därav mild för huden. Det ställs höga renhetskrav på mineralolja som används i hudvård.


Finns det någon ingrediens som används i skönhetsprodukter som du tycker har ett oförtjänt dåligt rykte?

Parabener då det är ett konserveringsmedel som är snällt mot huden. Alla konserveringsmedel är i princip giftiga i hög koncentration då det har till uppgift att döda bakterier och svamp. De är ofta också allergiframkallande. Parabener har en låg allergirisk och därför är Astma och allergiförbundet också positiva till parabener. Det går heller inte att säga att parabener är hormonstörande. De har under flertal granskningar bedöms som säkra av SCCS (EU:s vetenskapliga kommittee för konsumentsäkerhet).


Kan huden verkligen ta upp och tillgodogöra sig alla aktiva ingredienser som vi slänger på den (ex. vitaminer, hyaluronsyra m.m.)?

Många aktiva ingredienser i hudvård verkar på huden och ger ett extra skydd. Det finns väldigt få hudvårdingredienser som kan tränga sig in i huden och ännu färre som kan tas sig igenom hudens alla lager och in i blodet. Huden har tre olika lager (epidermis, dermis och subcutis), vilket gör det svårt för ämnen att tränga igenom. Det finns läkemedel som är konstruerade för att klara av att ta sig igenom hudens alla lager och ge effekt, exemplevis nikotinplåster. Hudvårdingredienser ska endast verka i översta hudlagret och därmed inte ge en systemisk effekt. Undantagsfall är exempelvis retinol (vitamin A), en liten fettlöslig vitamin som tränger in i huden och verka längre ner i läderhuden (dermis) där den har flera fysiologiska effekter, bland annat involverad i hudförnyelseprocessen. Hyaluronsyra som är en glykosaminoglukan är en stor molekyl och är alldeles för stor för att tränga in i huden, den drar åt sig vatten, återfuktar, fyller ut vek och ger en utslätande känsla på huden.