Annahita

Hudvård är verkligen en hel vetenskap, och det är inte lätt att hålla koll på alla begrepp, termer och ingredienser. Inte ens om man till vardags är skönhetsredaktör. Vi har bett Annahita Yazdi, Årets skönhetsskribent och bloggare som driver whinar.se att ställa sina svåraste frågor till Winta.

Kort om Annahita 

"Annahita är en feminist, antirasist och snart färdig jurist, som tycker att kritiskt tänkande och ett flexibelt ego är två viktiga verktyg som vuxna måste ha. Skönhetsbloggandet är en del av livets goda, precis som vin, sol och sömn."


Frågor & svar

Vetenskap och evidensbaserad kunskap är under ständig attack från ekofolk som t.ex. påstår att man kan göra egen solskyddskräm av hallonfröolja, att kemiska solskydd är giftiga eller att konserveringsmedel är hormonstörande. Hur känns det för dig, som har en gedigen utbildning i den vetenskapliga traditionen, när folk säger saker som att "kroppen absorberar allt man smörjer på huden"?

Det är verkligen en bra fråga, framförallt känner man frustration över att det sprids så mycket felaktigheter på internet. Någonstans saknas förståelse för grundkemi och biologi, när man förstår hur kroppen fungerar och hur vår kropp faktiskt hanterar främmande ämnen och även kroppsegna substanser så är det nog lättare att sätta saker i sitt perspektiv. Att ett ämnes ursprung inte spelar en roll utan vår kropp reagerar på ämnets egenskaper som i grunden handlar om hur ämnet ser ut och har för struktur. Detta är ju superintressant och just därför jag fastnade för toxikologi och nutrition. Det är inte enkelt att alltid förstå det här med hudvårdsingredienser och hur det påverkar vår kropp och miljön och man behöver ibland vara skeptiskt men oftast blir diskussionen om farlighet i kosmetika extremt överdriven.


När kan man säga att naturliga ingredienser ÄR bättre än syntetiskt?

Det går inte riktigt att säga eftersom det beror på ämnets egenskaper och inte hur det tagits fram. Det är den kemiska strukturen som avgör om ett ämne/ingrediens är bra eller dålig för hälsan och miljön. Det har alltså ingen betydelse om samma ämne/ingrediens extraherats från en växt eller är framtaget på labb. Sen är det svårt att jämföra naturligt med syntetiska ingredienserna det är lite äpplen och päron. Detta eftersom naturliga råvaror innehåller en mer komplex blandning av olika ämnen och renas inte upp i samma utsträckning som syntetiska ingredienser. Det kan exempelvis innebära en större risk för irritation och allergi.


Vilken är den bästa ingrediensen mot fet hy?

En ingrediens som har absorberande egenskaper, som kan absorbera sebum, vilket det allra flesta mineralföreningar har. Det kan till exempel vara lera som heter allt från bentonite, kaolin till clay i ingrediensförteckningen. Även kiseldioxid (silica) är en bra absorberande ingrediens.