Agneta

Hudvård är verkligen en hel vetenskap, och det är inte lätt att hålla koll på alla begrepp, termer och ingredienser. Inte ens om man till vardags är skönhetsredaktör. Vi har bett Agneta Elmegård, skönhetsredaktör på Aftonbladet och bloggar på skönhetsredaktorerna.se att ställa sina svåraste frågor till Winta.

Kort om Agneta 

"Agneta Elmegård har under många år jobbat som skönhetsredaktör på Aftonbladet och vurmar särskilt för allt som är ekologiskt. Hon har stenkoll på vad man ska leta efter i en skönhetsprodukt och vad den helst inte ska innehålla. Agneta bloggar på skönhetsredaktorerna.se och sitter också i juryn för Swedish Beauty & Cosmetics Award."

Agnetas topp 5-produkter på Apoteket:

  1. SASCO ECO Body After Sun Lotion - outstanding när du har slarvat i solen.
  2. Urtekram Aloe Vera Deo Roll on - har använt den flera år och funkar för mig.
  3. Apoliva Eco rengöringsmousse - bra tensider som tar bort makeupen snabbt.
  4. Estelle & Thild Sparkling Citrus Bloom Body Scrub - beroendeframkallande både i doft och resultat.
  5. Calmuril - Kör den som kur när min hud bangat ur av allt jag testar.

Frågor & svar

Aluminiumsalter i antiperspiranter är under utredning i EU. Vad är det de kollar på och vad är Apotekets hållning?

SSCS (Europeiska kommitteen för konsumentsäkerhet) har tidigare bedömt aluminiumsalter säkra att använda i deodoranter. SCCS kommer att publicera en ny opinion i oktober 2017 om aluminium i antiperspiranter (se länk). SCCS har fått nya kliniska data om dermal absorption på friska frivilliga att ta ställning till när det gäller just aluminiumsalter i antiperspiranter. Apotekets hållning är att avvakta rapporten innan eventuella åtgärder vidtas. 

Läs mer här


Varför finns det relativt få ekologiska val att göra på Apoteket? Håller inte produkterna måttet eller vad är anledningen?

Vi har senaste tiden lanserat ett antal ekologiska hudvårdsmärken på Apoteket, bland annat True organic, Sasco, Estelle & Thild och Urtekram. Det har varit utmanande att hitta ekologiska produkter som uppfyller Apotekets krav på skonsamhet, då många ekologiska produkter innehåller eteriska oljor. Eteriska oljor är allergiframkallande, och de produkter vi lanserat nu, uppfyller våra krav på låga halter av dessa ämnen.

När vi granskar produkter och varumärken tittar vi även på hur varumärket marknadsför produkterna, och om kommunikationen inte motsvarar våra krav vill vi inte ta in dem. En del ekologiska varumärken har tyvärr en tendens att hävda ”giftfritt” och pratar i negativa ordalag om syntetisk hudvård. Det tycker vi skrämmer upp konsumenter på ett felaktigt sätt, och då vill vi inte sälja varumärket heller. Vi ställer lika höga krav på vår syntetiska hudvård som på den ekologiska.

Alla ekologiska hudvårdsprodukter i vårt sortiment har gått igenom samma kvalitetskontroll som övriga hudvårdsprodukter, och det innebär att produkterna:

  • Håller vad de lovar vad gäller både innehåll och funktion
  • Är skonsamma för människor och miljö
  • Har producerats på ett juste sätt

Miljöaspekten är viktig för alla typer av produkter

Många köper ekologiskt för miljön, och i vår granskning tar vi hänsyn till om vi anser produkterna vara närproducerade eller inte, vi tittar på tillverkningsland och att transporterna inte är alltför långa. Det gäller också självfallet alla våra produkter, både ekologiska och syntetiska.


Just nu är det väldigt många producenter som använder palmolja i sina produkter. Vad är Apotekets hållning i den frågan? Vilka etiska bedömningskriterier har ni?

Palmolja är den överlägset vanligaste vegetabiliska oljan. Det beror på att oljepalmen är den växt som ger mest olja per ytenhet. Palmolja är omdiskuterat ur ett hållbarhetsperspektiv, bland annat på grund av att palmplantager anläggs där det tidigare fanns regnskog. Apoteket kräver att palmoljan skall vara certifierad enligt någon av nedanstående certifieringar:

Identity Preserved (IP) – Öronmärkt och hållbar olja från namngiven plantage

Segregated (SP) – Hållbar palmolja från olika plantager

Mass Balance (MB) – Hållbar palmolja blandas med ohållbar, viss monitorering

Book and Claim (B&C) – Ett certifikat liknande grön el. 

Just nu pågår det en debatt angående oönskade ämnen i vegetabiliska oljor i livsmedel, bland annat palmolja. I nedanstående länk kan du läsa Livsmedelsverket uttalande angående palmolja. Vi följer självklart utvecklingen, inte minst för att se om det kan innebära några konsekvenser för palmolja i hudvård.

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/mat-och-naring/oonskade-amnen-i-produkter-med-palmolja