Myter om ekologiskt och naturligt

En produkts påverkan på människa och miljö avgörs alltid av ingrediensernas egenskaper, inte dess ursprung. Därför är det precis lika viktigt att granska innehållet i en ekologisk produkt som i en traditionell produkt, och det gör vi på Apoteket. 

Ekologiskt är bättre för människa och miljö

Det finns inget enkelt svar på det, för det beror helt på ämnets toxikologiska profil, dvs ämnets egenskap och det har inget med ursprunget att göra. Ett exempel är eteriska oljor, ett naturligt extrakt bestående av en blandning av väldoftande ämnen som fungerar som doftgivare och konserveringsmedel. Eteriska oljor är också giftiga för vattenlevande organismer och allergiframkallande precis som parfym. På grund av allergirisken så är vi väldigt restriktiva med användning av eteriska oljor på Apoteket, så naturlig betyder inte alltid bättre för huden. Ur miljöns perspektiv är det också väldigt svårt att säga vad som är bättre eller sämre, det beror på så många olika faktorer. Vi på Apoteket tycker det är bra om konsumenter förstår att det är en komplex fråga när det kommer till en produkts miljöpåverkan, som inte bara handlar om att den är ekologisk eller naturlig.

Du kan göra eget naturligt solskydd av exempelvis hallonfröolja

Vi säger nej till detta eftersom det inte är ett alternativ till solskyddsmedel. För att få kalla en produkt för solskyddsmedel så måste det genomgå omfattande effektivitetstester och följa lagstiftningen strikta regler. Produkten måste ge ett säkert och effektivt skydd mot UV-strålning. Solskyddsprodukter måste även ge samma nivå av skydd genom hela produktens livstid, något som man inte kan garantera med exempelvis hallonfröolja eller kokosolja.