Ta hand om tänderna

Tråda, borsta, skölja-rutinen

Om du vill ha en komplett rengöringsmetod för dina tänder och din mun är den traditionella TBS-rutinen ett måste. Du börjar med att tråda dina tänder, för att sedan övergå till borsta och sista men inte minst skölja.

Tråda

Sitter tänderna väldigt tätt är tandtråden oslagbar. Linda tandtråden runt ett finger på varje hand. Tråden förs försiktigt fram och tillbaka i mellanrummet med tummarnas hjälp. Dra tråden efter en tandyta i taget. Det finns även tandtrådshållare som är lätta att använda.

Är du nybörjare kan det vara svårt att få till det, men ha bara tålamod. Med övning kommer färdighet och snart går det av sig själv.

Mellanrumsborstar

Välj mellanrumsborste om du har stora mellanrum mellan tänderna. Borsten ska föras fram och tillbaka flera gånger i varje mellanrum. Apoteket har mellanrumsborstar många olika storlekar. Om du är osäker, fråga din tandläkare vilken storlek som passar just dig.

Tandstickor

Välj tandsticka om du har små mellanrum mellan tänderna. Se till att tandstickans platta yta är vänd mot tandköttskanten. Fukta trätandstickan i munnen innan du använder den, så får den bättre hållbarhet, formbarhet och fluoreffekt. Apoteket har tandstickor i trä och plast.

TÄNK PÅ En bra tandsticka har trekantig profil. Runda tandpetare gör inte rent.

Borsta

Tandborstningen är grunden för en frisk mun. Borsta tänderna med tandkräm noggrant två gånger om dagen: efter frukost och innan du går och lägger dig. Välj mellan mjuka tandborstar och tandkräm med fluor i olika smaker. Vi har även tandkräm speciellt för missfärgningar och ilningar.

Välj rätt tandborste

Tandborstar blir mer och mer specialinriktade men det viktiga för att de ska ha bra funktion är att de har ett stadigt skaft och ett litet mjukt borsthuvud. Välj en mjuk eller extramjuk borste.

En hård tandborste kan skada tandköttet och på så sätt göra mer skada en nytta. En sliten och spretig borste kommer inte åt att göra rent ordentligt.

Sedan behöver du en tandkräm som passar för dina behov. Här hittar du olika typer av tandkräm beroende på om du har besvär.

  • Dålig andedräkt (t ex Zendium Extra Fresh)
  • Missfärgningar (t ex Clinomyn)
  • Ilningar i tänderna (t ex Sensodyne Rapid relief).

Börja borsta där problemen är störst

Har du en bestämd ordning i borstandet minskar risken att du glömmer några tandytor. En grundregel är att börja där problemen är störst.

Fördela tandkrämen över tänderna med hjälp av tandborsten och borsta med gnuggande rörelse utmed tandraden, i minst två minuter.

Det är viktigt att du gör små rörelser, eftersom långa rörelser kan göra mer skada än nytta. Ta in lite vatten i munnen och sila mellan tänderna, så kommer tandkrämen åt överallt. Skölj helst inte med vatten efteråt.

Använd alltid tandkräm med fluor

Tandkräm med fluor är det enklaste sättet att tillföra fluor och stärka tandytorna. Fluor tränger in i tandytan och stärker tänderna och minskar syrabildningen..

Fluor gör störst nytta där det behövs som bäst. Fluor tas lättast upp av ytor som drabbas av kariesangrepp. Regelbunden användning kan få kariesangreppet att växa långsammare eller till och med stanna upp.

Vuxna bör använda cirka 2 cm fluortandkräm, eller lika mycket som borsthuvudets längd.

 

Skölja

Sist men inte minst är det dags att skölja munnen. Använd gärna munskölj med fluortillskott för dina tänder. Varje produkt brukar ha en tydlig beskrivning som förklarar hur du ska använda munsköljet. Sköljer du direkt efter tandborstning ska munsköljet innehålla minst 0,2 % natriumfluorid.

När du gurglat runt vätskan i munnen och spottat ut den har genomfört den så kallade TBS-rutinen. En vattentät metod som vid regelbundet genomförande minskar uppkomsten av håll och förbättrar ditt allmäna hälsotillstånd.

Fluorläkemedel för dig med extra behov

Om du har lätt för att få hål i dina tänder, har många lagningar, blottade tandhalsar, tandställning, protes eller brokonstruktioner behöver du mer fluor än den mängd som finns i tandkräm och andra produkter med fluortillskott. Detsamma gäller om du ofta blir torr i munnen, till exempel om du äter läkemedel som kan ge muntorrhet.

Genom att regelbundet komplettera tandkrämen med fluorläkemedel kan du få kariesangrepp att växa långsammare – till och med läka små hål.

Prova att använda fluorskölj, fluortabletter eller Fluortuggummi. Andra alternativ är att använda en medicinsk tandkräm, Duraphat, med extra mycket fluor.