Klimakteriebesvär

Klimakteriet – när mensen upphör

De vanligaste symtomen som hintar om att du hamnat i klimakteriet är värmevallningar och svettningar samt oregelbunden mens. Oavsett om du precis hamnat i klimakteriet eller upplevt klimakteriebesvär under en längre tid, har vi rådgivning och produkttips som kan hjälpa dig.

I vilken ålder hamnar kvinnor i klimakteriet?

Klimakteriet beror på en minskad hormonproduktion från äggstockarna, något som i sin tur leder till att mensen upphör. Det är individuellt i vilken ålder klimakteriet börjar, för vissa så tidigt som vid 40 års ålder för andra så sent som runt 60. Under ungefär fem år omkring den sista mensen har många – men inte alla - kvinnor olika besvär, så kallade övergångs- eller klimakteriebesvär.

Första tecknen på klimakteriet

Oregelbunden mens

Ett vanligt första tecken på att du hamnat i klimakteriet är att menstruationen blir oregelbunden. Blödningarna blir ofta rikliga och kommer först tätare, sedan med längre mellanrum. När det gått mer än 6 månader sedan sista blödningen har menstruationen troligen upphört, tiden från den sista menstruationen kallas menopausen.

Värmevallningar och svettningar
 
Många anser att värmevallningar och svettningar är de besvär som är mest besvärande och uppstår just för att kroppens termostat inte fungerar lika bra längre.

En värmevallning är som en värmevåg som ofta startar i höjd med bröstet och flyttar sig uppåt. Svettningar pågår ofta 2–3 minuter, men kan vara från några sekunder till en timma. Det är vanligt att få problem under natten och många får svårt att sova på grund av svettningar.

Torra slemhinnor

Med den minskade östrogenmängden blir slemhinnorna  tunnare, vilket gör att det kan kännas torrt, klia och svida i slidan. Torra slemhinnor på grund av östrogenbrist är ett problem som är bestående men det finns mycket man kan göra för att lindra sina besvär.

Det kan göra ont vid samlag och många behöver kissa oftare. Några kissar på sig vid hosta, nysning eller skratt. Läs mer om inkontinens. Det är också lättare att få urinvägsinfektioner. Även skelettet blir skörare när kroppen inte producerar östrogen.

Om du har besvär med sveda, torrhet, klåda eller smärta vid samlag kan du prova lokal östrogenbehandling. Det finns tre receptfria produkter som du ser nedan. De innehåller antingen estriol eller estradiol. Estriol har svagast östrogeneffekt men det finns också hormonfria alternativ.

Vagitorier och vaginalkräm tas till natten och kan kladda något, så använd gärna trosskydd. Behandling med lokalt östrogen ska omprövas årligen och har man god effekt finns det oftast ingen anledning till att avbryta behandlingen om man vill fortsätta med den. I samband med samlag kan man använda glidmedel eller till exempel Vagisan kräm.

Humörsvängningar

Humörsvängningar innebär att du blir mer lättirriterad och snabbt ändrar ditt humör. Du kan också känna dig mer nedstämd än vanligt. Om du upplever en sämre sömn på grund av värmevallningar och svettningar under en längre tid kan det bidra till att du blir mer lättirriterad. Det är därför viktigt att du tar hand om dig, läs mer på Vårdguiden- 1177 vad du kan göra själv för att må bättre.

Saker du kan göra själv

 • Försök motionera regelbundet och vara så fysiskt aktiv, att du får upp pulsen, flera gånger i veckan. Det påverkar både humöret och svettningarna/värmevallningarna. Du kan börja med att promenera regelbundet om du är ovan att röra på dig, och välj sedan någon motionsform som du tycker om. Belasta gärna skelettet för att förebygga benskörhet.
 • Drick mindre kaffe, te och alkohol. 
 • Sluta röka.
 • Om du ska tvätta underlivet så använd babyolja eller tvättolja som är anpassad för intimvård.
 • Använd glidmedel vid samlag.

Ta kontakt med sjukvården om

 • Dina besvär påverkar ditt mående negativt.
 • Du får blödningar mer än ett år efter sista mens.
 • Blödningarna blir mycket långdragna och rikliga, eller om du får mellanblödningar.
 • Du får blödning vid samlag.
 • Du får svåra besvär med värmevallningar eller svettningar.
 • Du får ansträngningsinkontinens med svåra eller täta besvär.
 • Dina besvär med klåda och torrhet i underlivet försämrats eller inte blivit lindrigare efter 4 veckors behandling med lokal östrogenbehandling.