Symtom IBS

Symtom på IBS

Vid IBS-besvär samlas det ofta gaser i magen som ger magknip och en känsla av uppkördhet. IBS är en diagnos som bara läkare kan ställa och som i regel behandlas av läkare. Vi på Apoteket kan hjälpa dig med mildare symtom på IBS, för mer information läs här.
 

Känslig tarm, även kallat IBS (Irritable Bowel Syndrome) beror troligen på en störning i hur tarmen arbetar och dess känsel.

Den omtalade ballongmagen

Att uppleva att magen är uppsvälld kallas ballongmage. Många människor är drabbade. Besvären kan komma och gå, även under dagens lopp. Du kan ha en platt mage på morgonen och besvären kan tillta under dagen så att magen är ordentligt utspänd på kvällen. Du kan bli så uppblåst att midjemåttet ökar och du måste lossa på skärpet.

Typiska symtom på känslig tarm är att du har ont i magen i kombination med omväxlande förstoppning och diarré. Har du besvär med ballongmage kan det bero på att du har IBS.

Andra typiska symtom vid IBS

  • Diarré
  • Förstoppning som växlar om vartannat
  • Det känns som att du inte lyckas tömma tarmen ordentligt
  • Ibland måste du bajsa flera gånger per dag och måste ha nära till toaletten, andra tillfällen går det flera dagar emellan.
  • Magknip
  • Känsla av uppkördhet

För att få diagnosen IBS ska du ha haft besvären i minst 3 månader. För att behandla din mage med läkemedel mot IBS bör en läkare ha ställt diagnos innan start.

Har du mildare symtom av samma sort kan du däremot behandla dina besvär själv och här kan vi på Apoketet hjälpa till. 

Kom till Apotekets behandlingstips mot IBS här. 

Obalans gör magen orolig

Orsaken till en orolig mage kan också vara att balansen mellan olika bakterier i tarmen är störd. Tarmbakterierna är viktiga för magens normala funktioner. De hjälper oss att bryta ner vår kost och kan vara en del i vårt immunförsvar.

Antibiotikabehandling, utlandsvistelse och kosten kan påverka våra tarmbakterier. Förr fick vi ett naturligt tillskott av de bakterierna via kosten, bland annat i form av syrade grönsaker.