Behandla halsbränna

Linda halsbränna och sura uppstötningar

Hos oss på Apoteket hittar du receptfria medel mot halsbränna och sura uppstötningar beroende på hur svåra besvär du har.

Snabbverkande produkter – om du får halsbränna ibland

Om du får besvär med halsbränna ibland, som när du ätit för mycket, finns flera receptfria produkter som ger tillfällig lindring.

Läkemedel mot halsbränna som neutraliserar magsyran inom några minuter med effekt i 30 minuter till en timme: Novalucol, Novaluzid och Rennie.

Produkter som lägger lock på maginnehållet för att motverka att magsyran kommer upp i matstrupen är Reduflux, Galieve och Gaviscon.

Läkemedel mot halsbränna kan påverka effekten av vissa andra läkemedel om de tas för tätt inpå varandra, läs i bipacksedeln eller fråga oss på Apoteket om råd.

Långtidsverkande läkemedel – om du får halsbränna oftare

Det finns två olika typer av långtidsverkande receptfria läkemedel som du kan välja beroende på hur snabb effekt du behöver samt hur länge du vill att effekten ska sitta i. De minskar båda produktionen av magsyra, men på olika vis.

Om du har problem flera gånger samma dag eller på natten och vill ha effekt inom en halvtimme kan du välja ett läkemedel som har effekt i 12 timmar: Pepcid.

Besväras du av halsbränna flera dagar i följd kan du använda ett läkemedel som minskar syrautsöndringen genom att och minska syraproduktionen. Du får symtomlindring i upp till ett dygn vid upprepad behandling. 

Du kan använda de snabbverkande preparaten som ett komplement innan de långtidsverkande läkemedlen fått full effekt.

Halsbränna om du är gravid

Det är vanligt med halsbränna när man väntar barn. Du kan på egen hand ta antingen en medicin som neutraliserar magsyran, till exempell Rennie, eller en produkt som lägger sig som ett lock över maginnehållet, till exempel Galieve. Även du som ammar kan använda dessa produkter. Du hittar produkterna i listan högst upp i artikeln.

Saker du kan göra på egen hand

Du kan själv göra mycket för att lindra och förebygga besvär med halsbränna.

  • Undvik kaffe, fet och kryddstark mat samt juice.
  • Sluta röka.
  • Ta det försiktigt med alkoholen.
  • Ät inte sent på kvällen.
  • Stressa inte.
  • Undvik värktabletter med acetylsalicylsyra, naproxen eller ibuprofen som irriterar magslemhinnan. Om du har fått läkemedel på recept från din läkare, så berätta för läkaren om dina besvär med halsbränna.
  • Undvik tunga lyft och kraftiga framåtböjningar.
  • Är du överviktig, försök gå ner i vikt.
  • Att höja huvudändan på sängen 10-15 centimeter kan minska läckaget till matstrupen.
  • Att sova på vänster sida kan hjälpa. 

> Kom till alla produkter mot halsbränna här.