Behandla din förstoppning

Lindra & behandla förstoppning

Långa toalettbesök utan att det händer någonting kan upplevas som frustrerande och tidskrävande. För att öka stimulationen i tarmen kan du göra vissa saker själv alternativt ta hjälp av några av våra produkter på Apoteket. 

För att förebygga förstoppning är det en god idé att:

 • Äta mer frukt, grönsaker, rotfrukter och grovt bröd. Prova kli eller linfrö som fibertillskott. Fibrer ökar avföringens volym och håller kvar vatten, vilket ger en smidigare konsistens.

 • Dricka ett stort glas vatten när du äter och gärna även lite extra vatten mellan måltiderna när du är förstoppad. Att få i sig ordentligt med vatten är alltid bra, förstoppning eller ej.

 • Gå på toaletten så fort du känner att du behöver det och ta god tid på dig.

 • Motionera, ju mer du rör på dig, desto bättre sköter sig magen.

 • Ta hjälp av några av våra receptfria läkemedel på Apoteket. För produkttips, se nedan. 

Snabbverkande medel

Om du vill lindra tillfällig förstoppning och vill ha snabb effekt kan du använda laxermedel i form av mikrolavemang eller suppositorier. Lavemang, Microlax eller Resulax mjukar upp det hårda längst ut i ändtarmen, därav den snabba effekten (5-15 minuter).

Tarmstimulerande medel

Vid tillfällig förstoppning kan man använda tarmstimulerande medel i droppform, och som tabletter, exempelvis Dulcolax. De börjar verka inom 6-12 timmar. Hela tjocktarmen töms, så det gör att du inte får avföring på några dagar. Tarmstimulerande medel bör inte användas mer än en vecka per behandlingstillfälle utan läkares ordination.

Volymökande medel mot långvarig förstoppning

Om du har lätt att få problem med trög mage som inte förbättras med ändrad kost, kan du använda volymökande medel med fibrer, såsom Inolaxol, Lunelax och Vi-Siblin.

Fibrerna motverkar förstoppning genom att öka tarminnehållets volym och ge avföringen normal konsistens. De verkar först efter några dagar och kan därför inte användas vid akut förstoppning, men är ett bra sätt att öka mängden fibrer i kosten.

En annan typ är volymökande medel utan fibrer, b.l.a. Laktulos. De innehåller en sockerart som inte tas upp i kroppen. Sockerarten binder vätska till tarminnehållet. Effekten kommer även här efter några dagars användande

Alla volymökande medel är oskadliga för tarmen och kan användas under längre tid.

Laxermedel mot förstoppning

Laxido Apelsin och Moxalole är laxermedel för tillfällig behandling av förstoppning. De innehåller makrogol, ett vattenbindande ämne som inte tas upp från tarmen. Tarminnehållets volym ökar och tarmrörelserna normaliseras.

Effekten kommer inom något dygn. Om symtomen är kvar efter 2 veckors behandling bör läkare kontaktas.

Det går inte att banta med laxermedel

Du kan inte bli av med kalorier genom att ta tarmstimulerande laxermedel. Medlen tar bort slaggprodukter, inte kalorier - de har redan tagits upp i tunntarmen. Så det enda som tvingas ut är viktiga salter och vätska.

Ta kontakt med sjukvården om

 • Det finns blod eller slem i avföringen.
 • Du går ner i vikt utan att förstå varför eller får mycket ont i magen.
 • Ett barn under 7 år är förstoppat.
 • Du tar medicin som kan orsaka förstoppning.
 • Dina avföringsvanor ändras utan att du förstår varför.
 • Du har långvarig förstoppning.

> Kom till alla produkter mot förstoppning här.