Behandla diarré

Behandling av diarré

Diarré som pågår något dygn behöver inte behandlas. Men eftersom tarmen inte hinner ta upp så mycket vatten som vanligt ökar vätskebehovet. Drick då mycket och vänta ut sjukdomen. Uttorkning och saltbrist är annars den största faran med diarré.

En frisk vuxen person får normalt i sig 2-3 liter vätska varje dygn med mat och dryck. När du har diarré tar kroppen lättare upp vätskan om du tar den i mindre portioner och med täta mellanrum. Särskilt om du samtidigt mår illa och kräks.

Vätskeersättning bra vid svårare diarré

Den som har svårare diarré behöver första dygnet enbart vätska, till exempel i form av vätskeersättning. Du kan köpa vätskeersättning i pulverform eller som brustabletter, Resorb, Semper vätskeersättning och Apoteket Vätskeersättning, hos oss. Vätskeersättningen kommer hjälpa dig att ersätta förluster av salter och vätska, vilket påskyndar återhämtningen. Se samtliga produkter i listan nedan.

Brustabletterna eller pulvret blandas ut med vatten. Drick rikligt så länge du är lös i magen och låt aptiten styra om och vad du vill äta. Du kan äta som vanligt om du vill, men ta det försiktigt med fiberrik mat och kaffe och välj små portioner i början.

Nödsituation? Använd stoppande receptfria läkemedel

Det finns flera mediciner som innehåller loperamid (Dimor, Imodium och Loperamid Mylan), ett stoppande medel som lindrar när du drabbats av tillfällig akut diarré. Du ser dem i listan nedan.

Läkemedlen normaliserar tarmrörelserna, motverkar vätskeförlust och ökar förmågan att hålla avföringen. Effekten märks oftast inom 1 timme.

Kan användas av vuxna och barn från 12 år. Om diarrén inte upphört efter 2 dagar ska behandlingen avbrytas och läkare kontaktas. 

Har du samtidigt gasbesvär kan du pröva Imodium Plus, som innehåller både loperamid och gasdämpande dimetikon, Men du bör inte använda läkemedel om du har blodig eller slemmig avföring eller hög feber. 

> För mer information om feber, se Apotekets feberskola här.

Turistdiarré

Det är aldrig roligt att bli magsjuk. Framför allt inte på semestern. Tyvärr ökar risken i sommarvärmen och på utlandsresan.. Men det finns mycket du kan göra för att undvika turistdiarré på din semester. 

Förebygg turistdiarré

Du kan förebygga turistdiarré genom att några dagar före resan börja ta läkemedlet Trevis som innehåller mjölksyrabakterier. Detta fortsätter du sedan med under resan. De har traditionellt använts för att förebygga och behandla okomplicerad turistdiarré.

Drick mycket

Du behöver inte behandla diarré som bara varar under något dygn. Det räcker med att, som vid andra typer av magsjuka, dricka mycket och vänta ut sjukdomen.  Drick gärna vätskeersättning som även kompenserar för förlust av salter. Uttorkning och saltbrist är annars största faran. 

Tänk på att ...

Om du har varit utomlands och drabbats av diarré medan du varit borta, eller när du nyligen kommit hem, kan du ha fått en allvarlig tarminfektion. Kontakta sjukvården för att bli undersökt så att du snabbt kan hindra smittspridning.

Viktigt om läkemedel mot diarré

Läkemedlen är bra om du snabbt behöver bli av med besvären. Men

  • Du bör inte använda dem om du har slemmig eller blodig avföring eller hög feber.
  • Läkemedlen är inte bakteriedödande och kan därför inte tas i förebyggande syfte. 
  • Du bör inte använda dessa preparat i mer än två dygn utan läkarkontakt.
  • Barn under 12 år ska inte använda läkemedel med loperamid.
  • Om du är gravid eller ammar, bör du tala med läkare innan du använder något läkemedel mot diarré.