Header - bild på produkter

K-Beauty på Apoteket

Snigelslem, essence, 10-stegsritualer och sheetmasks. Det är ofta det som skrivs om när det gäller koreansk hudvård - K-beauty. Här reder vi ut begreppet, rutinen, produkterna och ingredienserna inom K-beauty med hjälp av experten Linn Weilar som inte bara har superkoll på hela den Koreanska skönhetskulturen utan även distribuerar 20 olika koreanska hud- och makeupmärken till åtta länder! Det Linn inte vet om K-beauty är inte värt att veta!

- K-Beauty handlar inte bara om skönhetsprodukter utan det är en hel livsstil, säger Linn. K-beauty innebär att man både tar hand om sin hud och sin insida. Att ge sig själv extra omvårdnad och värna om sin egentid, något som gäller många av oss stressade västerlänningar, menar hon. Koreaner är även dem stressade och jobbar väldigt mycket, men trots det prioriterar de sig själva varje morgon och kväll genom att utföra sin skönhetsrutin. Många koreaner spenderar mer pengar på hudvård än kläder och ser skönhet som starkt kopplat till övergripande välmående. Det gäller både kvinnor och män. Skönhetsrutinen inleds och avslutas med en kopp varmt te som gör att kroppen sätter igång på morgonen och förbereder sig för sömn på kvällen. Koreaner ser detta som att ge sig själv kärlek.

Här svarar vår expert Linn på några av de vanligaste frågorna kring K-beauty, läs, lär och bli inspirerad!

Är det verkligen sant att K-beauty rutinen består av 10 steg? Och måste man alltid göra alla steg?

- Ja, det stämmer att den innefattar 10 steg, och kan till och med vara ännu längre, bekräftar Linn. Men man ska inte bli avskräckt för det. K-beauty rutinen kan självklart göras så lång men man kan också använda vissa 2-i-1 produkter för att korta ned den. Och se det som en investering att ge dig själv en stund varje morgon och kväll. 

Kan du kort beskriva de olika stegen?

Så här ser rutinen ut;

Steg 1) Oljetvätt som tar bort make-up och solprodukter.

Steg 2) Vattenbaserad tvätt som avlägsnar smuts och orenheter.

Steg 3) Peeling för att påskynda cellförnyelsen i huden och öppna upp porerna så att hudprodukterna går in på djupet.

Steg 4) Toner (ansiktsvatten) används inom K-beauty inte för att göra rent huden utan för att återställa pH-balansen, ge näring, fukt och mjukgöra. Så här är ett tips att klappa in tonern, inte använda på bomullsrondell.

Steg 5) Essence är ett slags serum men som är lite mer flytande i konsistensen. Essencen ger huden fukt och förbereder för serumet.

Steg 6) Serum (ampoule) ska väljas utefter vilken hudtyp du har och arbetar med aktiva ingredienser för att hjälpa till vid uttorkning, fina linjer, hyperpigmentering osv.

Steg 7) Sheetmask (arkmask) har preparerats med ingredienser som också hjälper just din hudtyp och kan ses som en extra boost för t ex fukt. Sheetmasken ska läggas på efter serumet som då absorberas extra väl. Och glöm inte att ta av masken innan den börjar kännas torr, då får den nämligen motsatt effekt – då drar den tillbaka fukten från huden.

Steg 8) Ögonkräm, kom ihåg att huden runt ögonen är tunn. Klappa in ögonkrämen försiktigt gärna med ditt ringfinger, som inte har samma ”tryck” som i pek- eller långfingret.

Steg 9) Fuktkräm, använd en kräm som passar din hudtyp. Vill du kapsla in extra fukt under natten kan du även lägga en anpassad kräm som fungerar som nattmask.

Steg 10) Solskydd, glöm inte solskyddet på morgonen! Solen ger oss D-vitamin och är härlig på många sätt men ger också upphov till rynkor och pigmentfläckar så här gäller det att skydda sig med hög spf.

- En bra kom-i-håg är att man kan behöva lägga till flera steg på vintern, när huden blir extra torr och på sommaren kan det räcka med ett par färre steg säger Linn.

Det är en omfattande rutin, hur lång tid menar du att detta kan ta?

- Runt 10-15 minuter max om du ger varje produkt som behöver gå in i huden ca 1-2 minuter att absorberas så behöver det inte ta mer.

Och är det verkligen värt det? Vilka resultat menar du att man får?

- Det är absolut värt det. Koreanska produkter är framtagna för att hjälpa huden och olika hydtyper till att må bättre. Här finns produkter för hela huden eller som kan användas att punktbehandla ex rosacea, pigmentförändringar, torra partier, fet T-zon osv. Tekniken och produktutvecklingen i Korea ligger säkert 25-30 år före den i Europa inom skönhetsprodukter, och det gör att produkterna är mycket mer avancerade och effektiva. Dessutom är de mycket prisvärda.

- Absolut, i korthet kan man säga att hela rutinen inom K-Beauty handlar om tre viktiga delar och det är rengöring, återfuktning och skydda huden mot solen. En tumregel är att rutinen börjar med den produkt som har ”lättast” konsistens och fortsätta med produkter som har tjockare formuleringar, det gör att vi ger huden så mycket fukt och näring som möjligt.

Och om jag har riktigt bråttom och inte hinner alla steg, vilket/vilka steg kan jag då hoppa över skulle du säga?

-Allra helst ska du göra alla steg men du kan med fördel använda dig av ex en rengöring som både innehåller olja och lödder för att dra ner på ett steg kring rengöringen. Att göra en sheetmask varje morgon och kväll tror jag inte ens att alla koreaner gör säger Linn. Men att göra en arkmask åtminstone ett par kvällar i veckan ger fina resultat menar hon. Här i Sverige behöver vi kanske inte tänka på solskydd under de mörkaste månaderna på året men så snart det ljusnar så är det viktigt att inte hoppa över det steget!

Så vad behöver jag göra för att börja med K-beauty och den koreanska skönhetsrutinen?

- Först tar du reda på vilken hudtyp du har sen väljer du produkter efter det. Du behöver kanske inte köpa nya produkter för alla steg utan komplettera det du redan har hemma. Lägg till en essence eller sheetmask i din rutin som ett första steg.

Har du något annat extra tips för att behålla hudens fukt och glow hela dagen?

-Ja, mitt enklaste knep är att alltid ha med sig en ansiktsmist i väskan eller på jobbet och fylla på med lite fukt under dagen, säger Linn.

Efter snigelslem, guldmasker, ormgift och björksav, vad tror du blir den nya stora ingrediensen eller trenden inom K-beauty?

- Propolis, Bivax, ros och ginseng skulle jag säga är alla fyra effektiva ingredienser som ger huden mycket näring. Nästa stora trend inom K-Beauty kommer vara mer innovativa sheet mask´s med nya material och effekter. Vi kommer bland annat se sheet masks med micro needles som är små lövtunna nålar som sätter fart på blodcirkulationen. Även make-up från Sydkorea tar plats i sminkrummet och kroppsvård i duschen! Produktgrupper breddas med andra ord.

Linn, om du skulle välja dina top 5 favoriter av produkter från IT’S Skin och E Nature serierna, vilka väljer du då?

  1. Its Skin Moisture Cream
  2. E NATURE hydro mist
  3. Its Skin Power 10 SYN-AKE
  4. E NATURE Moringa peeling gel
  5. Its Skin Mask Sheet Rose

Här kan du se fler, och handla mer av Linns favoriter från IT’S Skin och E Nature.