Apotekets saffran

Apotekets saffransskola

Saffran består av torkade pistillmärken från krokusblomman, Crocus sativus. Allt arbete – plockning, rensning och torkning – sker för hand. Saffransodling är alltså ett väldigt krävande arbete och det är inte konstigt att vår älskade julkrydda också är världens dyraste smaksättare.

Kryddan saffran består av den yttersta delen av pistillen i form av tre långa, varmt brandgula till röda märkesflikar, som torkas och mals. Till de finaste kvaliteterna använder man bara den allra yttersta delen av pistillen och det krävs 200 000 blommor för att få fram ett kilo saffran. Allting plockas och rensas för hand.

Exakt tid för skörd är svår att förutspå då det varierar beroende på temperatur och klimat men infaller normalt i slutet av oktober. Lökarna aktiveras av kylan som börjar komma nattetid under september. Sedan behövs lite regn för att de ska börja växa och efter det mer kyla, vilket normalt kommer i oktober. Det som plockas i oktober och november är färdigt till försäljning i januari/februari året därefter. Det vi säljer i år på Apoteket skördades alltså förra hösten.

"Coupé" har högst kvalitet

I nästan 40 år har Apoteket köpt saffran från ett och samma familjeföretag (Ceae) i Albacete i sydöstra Spanien. Vår saffran består av 100 procent lokalproducerad och kvalitetskontrollerad spansk saffran. Saffran delas in i fyra olika kvaliteter. Bäst, renast och smakrikast är kategori 1, som brukar kallas "coupé".

Apotekets saffran håller högsta kvalitetsnivå. Den anses vara den mest exklusiva och ger bäst smak och färgupplevelse. Som en flaska Champagne i toppklass. Köper du lågprissaffran innehåller den många andra växtdelar än själva pistillen. 

– Om du hittar saffran med lägre pris kan du vara säker på att det inte är den bästa kvaliteten från Spanien. Trots att Apotekets saffran är lite dyrare, blir det i längden oftast billigare eftersom man kan använda mindre av vår saffran av högsta kvalitet för att få önskad smak och färg, säger Javier Guerrero, chef på Ceae. Det var Javiers farfar, Estanislao Guerrero som startade saffransföretaget Ceae år 1904. Idag är det tredje generationen som driver bolaget.

Visste du att saffran användes som läkemedel långt in på 1800-talet, mot ögonkatarr, vid magsjukdomar och som urindrivande medel.