Recept på lakritskola

Lakritskola med flingsalt

20 stycken

Tillsätt Apotekets flytande glykos när du lagar till exempel kola eller knäck så minskar du risken att smeten blir gryning.

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 2 msk Apotekets flytande glykos
  • 1 st lakritsstång à 50 g
  • 1 msk smör 200 g mörk choklad (minst 70%)
  • 1 msk flingsalt

Gör så här

Krossa lakritstången i en mortel.

Häll grädde, socker, flytande glykos, sirap och lakritskrosset i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör om för att lösa upp lakritskrosset. Koka på medelvärme utan lock tills smeten är 120–125 grader, använd kökstermometer. Har du ingen termometer gör kulprovet: Droppa lite av kolan i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla den till en kula så är kolan klar. Koktid 20–40 min.

Rör i smöret.

Lägg bakplåtspapper i en form, cirka 15x15 cm. Häll upp kolasmeten och låt stelna i kylskåp, cirka 20 min.

Skär kolan i 2–3 centimeter stora bitar.

Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Doppa kolabitarna i chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper.

Garnera med flingsalt innan chokladen stelnat.

Förvara i kylskåp i en burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att inte kolorna kladdar ihop.

35 kr
Köp
Finns i lager
45 kr
Köp
Finns i lager
45 kr
Köp
Finns i lager
45 kr
Slut i webblager
Bild på Apoteket Polkagrisar 150g

Apoteket Polkagrisar 150g

Polkagrisar 150g Godsak

  • Polkagrisar
  • Polkagrisar från Gränna
35 kr
Köp
Finns i lager
45 kr
Köp
Finns i lager

Fler julrecept


Bild på chokladtryffel med lakrits

CHOKLADTRYFFEL
med lakrits

Till receptet

Bild på senap- och honungssill

SENAP- & HONUNGSSILL

Till receptet

Bild på inlagda päron i tinktur med kanel och anis

INLAGDA PÄRON
i tinktur med kanel och anis

Till receptet

Bild på kladdkaka med saffran och vit choklad

KLADDKAKA
med saffran och vit choklad

Till receptet