Recept på lakritskola

Lakritskola med flingsalt

Tillsätt Apotekets flytande glykos när du lagar till exempel kola eller knäck så minskar du risken att smeten blir gryning.

20 stycken

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 2 msk Apotekets flytande glykos
  • 1 st Apotekets lakritsstång à 50 g
  • 1 msk smör 200 g mörk choklad (minst 70%)
  • 1 msk flingsalt

Gör så här:

  1. Krossa lakritstången i en mortel.
  2. Häll grädde, socker, flytande glykos, sirap och lakritskrosset i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör om för att lösa upp lakritskrosset. Koka på medelvärme utan lock tills smeten är 120–125 grader, använd kökstermometer. Har du ingen termometer gör kulprovet: Droppa lite av kolan i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla den till en kula så är kolan klar. Koktid 20–40 min.
  3. Rör i smöret.
  4. Lägg bakplåtspapper i en form, cirka 15x15 cm. Häll upp kolasmeten och låt stelna i kylskåp, cirka 20 min.
  5. Skär kolan i 2–3 centimeter stora bitar.
  6. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Doppa kolabitarna i chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper.
  7. Garnera med flingsalt innan chokladen stelnat.

Förvara i kylskåp i en burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att inte kolorna kladdar ihop.

45 kr
Den här varan kan endast köpas på apotek eller ombud.
45 kr
Köp
Lev. 1-3 vardagar
45 kr
Tillfälligt slut.
35 kr
Köp
Lev. 1-3 vardagar