Fransk nougat

 

INGREDIENSER

  • 1 dl honung
  • 2,5 dl socker
  • 2 frp Apotekets Glykos
  • 1 dl vatten
  • 2 äggvitor
  • 0,5 dl socker
  • 350 g blandade nötter, (100 g pistage, 150 g mandlar, 100 g cashew)
  • Ca 2dl florsocker för att pudra bakplåtspapper och nougaten

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 150 grader. Börja med att koka honung, socker, glykos och vatten till 147 grader.

När socker blandningen nått 140 grader så börja vispa äggvitorna lite lätt med 0,5 dl socker. Öka hastigheten när sockerblandningen börjar röra sig högre. När sockerblandningen uppnått rätt temperatur så häll den i en tunn stråle över äggvitorna under uppvispning. Vispa tills du får en fin konsistens. Medans du vispar så värm nötterna. När du lagt in nötterna i ugnen så sänk temperaturen till 100 grader och värm i ca 5–7 min.

Pudra ett bakplåtspapper med florsocker. Blanda nötterna med nougaten och ha på ett bakplåtspappret. Blandningen är väldigt kletig så använd slickepott och plasthandskar. Pudra över ännu med florsocker. Låt stelna i rumstemperatur över natten.

Recept och foto:
Hana Chatila
@sweets.byhana

Illustration mistel

Fler julrecept


MINTKYSSAR

Till receptet

LAKRITSFUDGE

Till receptet

POLKAGRISKNÄCK

Till receptet

VITVINSGLÖGG

Till receptet